Чи закінчиться війна в Україні у 2023 році

Війна в Україні триває 11-й місяць. Росіяни захопили частину українських земель та намагаються їх утримати, стирають з лиця землі населені пункти, знищують об'єкти енергетики й не полишають спроб деморалізувати населення нашої країни.

Попри це все, Україна вистояла і в умовах війни зустріла 2023 рік, і напевне кожен українець у новорічну ніч загадав найзаповітніше бажання на прийдешній рік — перемогу нашій державі.

Керівництво України і західні партнери вже тривалий час дають різні прогнози щодо завершення війни в Україні, зокрема і про те, що саме у 2023 році вона може завершитися.

Chas News зібрав головні припущення українських і західних політиків щодо термінів та умов завершення війни в Україні цього року, про ймовірний зимовий наступ росіян, та маніакальне бажання кремля затягнути так звану «спеціальну військову операцію».

Чи закінчиться війна в Україні у 2023 році

Кирило Буданов, керівник Головного управління розвідки, як минулого року, так і в нещодавньому інтерв'ю, говорить, що програш рф у війні проти України — вирішене питання, а бойові дії можуть закінчитися вже наприкінці весни на початку літа 2023 року. 

За його прогнозами, до кінця весни 2023 року Збройні сили України вже зайдуть до Криму. Буданов вважає, що півострів вдасться повернути поєднанням військової сили та дипломатії.

Олексій Данілов, секретар РНБО також вважає реалістичною ймовірність закінчення війни до літа 2023 року.

Він впевнений, що рф не може перемогти Україну у відкритому бою, а наступні два-три місяці (січень, лютий, березень — Прим. Ред.), ймовірно, можуть стати вирішальними у цій війні.

На думку Михайла Подоляка, радника голови Офісу президента, у рф майже не залишилося ресурсів для ведення війни. Він також прогнозує фінал бойових дій навесні чи влітку 2023 року. За його словами про це свідчать психологічні та математичні фактори з урахуванням виснаженості ресурсів у рф, санкційного тиску та міжнародної ізоляції.

Умови закінчення війни

Володимир Зеленський, президент України, очікує завершення війни в Україні вже 2023 року., але має чітке бачення умов її завершення: жодних поступок території, повне виведення військ рф та виплата репарацій.

«Для мене як президента справедливий мир — жодних компромісів щодо нашої землі, територіальної цілісності, нашого суверенітету, компенсації всіх збитків, які завдала російська агресія. Не може бути «справедливого миру» у війні, яку принесли ці нелюди», — наголосив Зеленський на спільній пресконференції з президентом США Джо Байденом у Білому домі 21 грудня.

Також раніше в інтерв'ю для Netflix Зеленський припустив, що вторгнення в Україну може припинитися, якщо російський президент володимир путін помре. Оскільки після цього російські політики будуть повністю зайняті вирішенням внутрішніх питань. 

Крім того, команда президента Володимира Зеленського планує у лютому 2023 року представити свій мирний план.

Які прогнози США та НАТО 

На Заході говорять про невдачі рф у війні проти України, але ще не вбачають передумов для припинення бойових дій.

У Білому домі прогнозують, що зимовий період на фронті буде «дуже динамічний», а військові дії продовжуватимуться «протягом деякого часу у майбутньому».

Проте, за прогнозом Бена Ходжеса, колишнього командувача військ США у Європі, ЗСУ визволять Крим від російських окупантів до кінця серпня 2023 року.

Американський президент Джо Байден на зустрічі з Володимиром Зеленським заявив, що президент рф володимир путін не має наміру зупиняти збройну агресію проти України. При цьому він зазначив, що не варто недооцінювати вплив цієї війни безпосередньо на росію, а саме на втрати, яких вони зазнають.

Байден висловив думку, що путін може припинити війну в Україні того ж дня, як ухвалить рішення і виведе свої війська, але виграти її він уже не може.

За словами Єнса Столтенберга, генсека НАТО росія не шукає миру, а сподівається заморозити конфлікт і отримати час, щоб перегрупуватися та підготуватися до нового наступу.

Однак Столтенберг вважає, що путін припустився двох стратегічних помилок, недооцінивши Україну і єдність НАТО, а допомога США і союзників вже поставила москву в невигідне становище.

«Швидше за все, ця війна закінчиться за столом переговорів, як і більшість воєн. Найшвидший спосіб досягти цього - надати українцям військову підтримку, щоб президент Путін зрозумів, що він не може перемогти на полі бою, а має сісти і вести переговори в дусі доброї волі», — розповів генсек про перспективи закінчення війни.

Чи буде новий наступ рф у 2023 

Зима може стати критичним періодом через ймовірний новий наступ російських військ. У військовому та політичному керівництві України вбачають ознаки підготовки рф до ескалації та звернулися до союзників із проханням про збільшення військової допомоги.

Так, у грудні Валерій Залужний, Головнокомандувач ЗСУ в інтерв'ю виданню The Economist не виключив, що росія може відновити наступ у січні-березні 2023 року. І для цього держава-терористка може задіяти близько 200 тис. мобілізованих окупантів.

Однак, ЗСУ готові до будь-якого сценарію і вже працюють над великою операцією. 

У Головному управлінні розвідки повідомляють, що росія намагатиметься проводити нові наступи на фронті.

У ГУР припускають, що росіяни можуть одночасно піти з півночі або сходу, проте ЗСУ готові давати їм відсіч. 

Крім того, окупанти намагатимуться втримати сухопутний коридор до Криму та захопити усю Донецьку область. Проте, у розвідці кажуть, що загарбникам не вдасться форсувати Дніпро, аби знову захопити Херсон.

Скільки зброї потрібно Україні для перемоги у війні

Володимир Зеленський, президент України, вважає, що наступні півроку вирішальними, які вимагатимуть ще більше зусиль. Тому Україна потребує більш сучасних озброєнь та більшого обсягу поставок.

За його словами, подальший хід розвитку війни залежатиме від битви за Бахмут, який російські загарбники безуспішно намагаються захопити ще з липня 2022 року.

Наприкінці минулого року під час візиту в США Володимир Зеленський звернувся до Джо Байдена за посиленням військової підтримки, щоб переломити ситуацію на фронті.

У відповідь американський лідер пообіцяв, що Україна зможе перемогти на полі бою за допомогою США та союзників. 

22 грудня Сенат США схвалив законопроєкт про федеральний бюджет 2023 року на рекордні  $1,7 трлн. З них майже $45 млрд передбачені для військової та економічної допомоги Україні та союзникам Вашингтона.

Валерій Залужний, Головнокомандувач ЗСУ вважає, що Україна зможе вийти на рубежі 23 лютого, якщо матиме достатньо зброї, а саме 300 танків, близько 700 бойових машин піхоти та пів тисячі гаубиць.

У кремлі не готові відмовлятись від бойових дій

Незважаючи на відсутність будь-яких успіхів на фронті і фактично розтрощену армію у кремлі хочуть продовжувати збройну агресію проти України.

Сергій шойгу, глава міноборони рф нещодавно заявив, про нові наступальні дії, до яких залучатимуть мобілізованих росіян. 

Говорячи про можливий «мир» із Україною, у москві наполягають, що російська армія не піде з окупованих земель.

А кремлівський диктатор володимир путін цинічно заявляє, що «хоче якнайшвидше закінчити війну проти України, а не загострювати ситуацію далі», але Київ нібито не висловлює готовності до мирних переговорів.

Водночас путін попередив росіян, що так звана «спеціальна військова операція» може стати тривалим процесом, ймовірно, намагаючись таким чином виправдати слабкість своєї армії.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Найкоротші і найдовші війни в історії людства: від 38 хвилин до семи століть