Вісімдесят другий день в Україні триває повномасштабне вторгнення рф. Chas News слідкує за головними новинами у режимі онлайн.

23:02 З території заводу «Азовсталь» у Маріуполі виїхали автобуси з українськими військовими. Агентство Reuters повідомляє, що свідок на місці подій переказав: з «Азовсталі» виїхали близько 10 автобусів з українськими захисниками. Раніше російські ЗМІ повідомили, що важко поранених українських бійців перевезли до ДНР.

22:36 Сьогодні росіяни вбили 9 мирних мешканців Донеччини: 3 у Лимані, 2 в Авдіївці, 1 у Мар’їнці, Клиновому, Дробишевому і Катеринівці. Ще 6 людей дістали поранення.

22:03 В Офісі президента поки не підтверджують заяву міноборони росії про угоди щодо вивезення поранених із маірупольської "Азовсталі". Радник керівника Офісу президента Олексій Арестович закликав дочекатися офіційної заяви президента Володимира Зеленського.

21:46 Українські захисники продовжують стримувати агресора в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання "Схід". Сьогодні російські війська здійснили 8 атак. Наша артилерія знищила у ворога:

  • особового складу – до 178
  • танків – 5
  • БМП – 7
  • БТР – 2
  • ББМ – 2
  • РСЗВ – 3
  • артилерійських систем – 1
  • мінометів – 2
  • АТТ – 5
  • БПЛА – 1

21:23 Росія запустила альтернативу Google Play — магазин NashStore. Його одразу атакували хакери.

20:51 Супутник зафіксував уже четверте місце масового поховання біля оточеного Маріуполя — у самому місті неподалік Центрального кладовища.

20:25 рф утримує мешканців Маріуполя у 66 таборах, більшість з яких розташовані на Далекому Сході, повідомив радник міського голови Петро Андрющенко.

20:22 Нестор Шуфрич виїхав з України, але пообіцяв повернутися за тиждень. Детальніше — за посиланням.

19:49 Голова МЗС України Дмитро Кулеба заявив, що Київ не піде на поступки росії, щоб встановити режим припинення вогню.

19:07 Оперативна інформація Генштабу ЗСУ.

  • Противник продовжує ведення наступальних дій у Східній операційній зоні. Основні зусилля ворог зосередив на Донецькому напрямку. На Слобожанському напрямку намагається стримувати наступ Сил оборони на північ від міста Харків та запобігти їх виходу на Державний кордон України. Веде підготовку до наступальних дій силами підрозділів, зосереджених в районі міста Ізюм.
  • На Харківському напрямку основні зусилля противника зосереджуються на утриманні займаних позицій та недопущенні просування наших військ. Ворог намагався вести бойові дії в напрямку населеного пункту Тернова, успіху не мав.
  • На Слов’янському напрямку противник намагається відновити наступ.
  • На Донецькому напрямку противник здійснював вогневе ураження підрозділів наших військ із мінометів, ствольної артилерії, реактивних систем залпового вогню та авіації.
  • На Лиманському напрямку ворог вів наступальні дії в районі населеного пункту Шандриголове. У напрямку населеного пункту Лиман, за результатами бойових дій, успіху не має, намагається посилити угрупування своїх військ.
  • На Сєвєродонецькому напрямку окупанти вели бої в районі населеного пункту Борівське, зазнали втрат.
  • На Авдіївському напрямку ворог діяв в напрямку населеного пункту Суха Балка. Здійснив обстріли окремих позицій Сил оборони касетними боєприпасами.
  • На Бахмутському напрямку протвник веде бойові дії в районах населених пунктів Тошківка і Пилипчатине. В районі Гірського російські окупанти зазнали втрат та відійшли.
  • На Курахівському напрямку ворог наступав в районі Марʼїнки та Новомихайлівки, успіху не мав.
  • На Новопавлівському та Запорізькому напрямках активних бойових дій ворог не вів. Здійснював вогневе ураження цивільної інфраструктури в районах населених пунктів Времівка, Новосілка, Мала Токмачка та Новоандріївка. Завдав авіаційного удару по населеному пункту Малинівка.
  • На Південнобузькому напрямку ворог активних бойових дій не проводив, здійснював обстріли цивільної інфраструктури із ствольної артилерії та мінометів у районах населених пунктів Олександрівка, Шевченкове і Нововоронцовка.

18:45

18:43 Український суд арештував активи російського олігарха Михайла Фрідмана в «Альфа-банку» на 12,4 млрд грн. Про це повідомила генпрокурор Ірина Венедіктова.

18:41 Сьогодні росіяни обстріляли місто Дружківка на Донеччині, внаслідок чого найбільших пошкоджень зазнала школа №6. Обійшлося без постраждалих, повідомив Павло Кириленко, голова Донецької ОВА.

18:10 Сьогодні вдень рашисти завдали артилерійських ударів по Сєвєродонецьку та Лисичанську. Виникли пожежі в будівлях наукового об’єднання і житлових кварталах.

18:05 На зустрічі лідерів країн Організації договору про колективну безпеку (ОДКБ) не йшлося про використання сил ОДКБ у військових діях проти України. Про це заявив  Станіслав Зась, генеральний секретар організації.

18:01 Ресторанний ринок у Києві зменшився вдвічі з початку повномасштабної війни. Деталі — в новині Chas News.

17:51 Мобільний оператор розповів, де перебувають та куди найбільше повертаються їхні абоненти.

17:24 Загарбники обстріляли смт Печеніги на Харківщині, одна людина загинула і одна отримала поранення.

17:10 Українська активістка Ірина Земляна, яка облила штучною кров’ю посла російської федерації у Польщі Сергія Андрєєва на акції до 9 травня, через погрози росіян виїхала з Варшави.

16:59 У Харкові відновило роботу почесне консульство Азербайджану, яке було пошкоджено під час російського ракетного обстрілу.

16:38 Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк вважає, що після злочинів у Бучі та Маріуполі росіянам неможливо закінчити війну «зберігши обличчя».

16:28 Німеччина передасть Україні сім гаубиць Panzerhaubitz 2000, «зенітні танки» Gepard та базуки. Про це сказав Штеффен Гебештрайт, речник федерального уряду.

16:02 Українські правоохоронці встановили вже 45 росіян, які, за інформацією слідства, вчиняли звірства на території нашої держави. Про це повідомила генпрокурор Ірина Венедіктова.

15:48

15:42 Росіяни поцілили у склад з аміачною селітрою на Харківщині. Загрози місцевому населенню немає.

15:27 Президент рф володимир путін заявив, що на осінь 2022 року заплановано низку спільних військових навчань Організації договору про колективну безпеку (ОДКБ). Про те, що ж на озброєнні у країн-членів ОДКБ, можна почитати в тексті Сhas News «Якщо путін попросить. Яке озброєння від союзників росії по ОДКБ загрожує Україні».

15:20 Від сьогодні у Києві відновили оплату паркування. Відповідне рішення ухвалила Київрада. Сервіс безготівкової оплати паркування знову працює в застосунку «Київ Цифровий)». Як і раніше, паркування платне лише в будні з 8:00 до 22:00. В інший час у будні та цілий день у суботу та неділю — паркування безкоштовне. За безпекою паркувального простору слідкуватимуть інспектори з паркування. Під час повітряної тривоги інспектори не мають права штрафувати водіїв.

14:50 Окупанти вдруге обстріляли прикордонні населені пункти на Чернігівщині. Близько 12:00 з території російської федерації спостерігачами зафіксований ще один обстріл в бік населеного пункту Миколаївка. Всього з 9:20 до 12:10 зафіксували близько трьох десятків вибухів. Приблизно о 12:20 з боку рф зафіксували 7 вибухів («приходів») в районі населеного пункту Грем’яч. Повідомляє оперативне командування Північ.

14:21 Військовослужбовець рф, який знаходиться у селі Новоукраїнка, Донецької області, розповів матері про зачистку іншого села і перспективи своєї служби.

13:53 Російська реактивна артилерія навмисно знищувала багатоповерхівки у Харкові. Про це СБУ розповів полонений окупант, якого українські захисники захопили під час звільнення селища Циркуни у передмісті Харкова.

13:50 Російські хакери Killnet заявили про початок глобальної кібератаки на США, Велику Британію, Німеччину, Італію, Латвію, Румунію, Литву, Естонію, Польщу та Україну.

13:30 Мережа швидкого харчування Mcdonald's йде з російського ринку з вторгнення Росії в Україну. Компанія почала процес продажу всіх 850 ресторанів.

12:47 Україна може вступити до НАТО без виконання Плану дій щодо членства (ПДЧ). Оскільки це не є обов'язковою процедурою. Про це розповіла тимчасово повірена у справах США Крістіна Квін.

12:33 Фото наслідків сьогоднішнього прильоту під Одесою.

12:00 Зранку 16 травня російські диверсійно-розвідувальні групи спробували прорватися на територію Сумщини. Про це повідомив Дмитро Живицький, голова обласної військової адміністрації.

11:30 Війна в Україні стала пеклом для російських окупантів. Вони самі так її називають, відчувши силу наших захисників. Тож єдине, про що мріють зараз — вижити, звільнитися з армії і більше ніколи не повертатися в Україну. Про це свідчить нова телефонна розмова російських загарбників, яку вдалося перехопити СБУ.

11:20 Зранку, 16 травня, росіяни обстріляли житловий квартал в Миколаєві. Зайнялися магазин та автівка, пошкоджений житловий квартал. Про це повідомляє ДСНС.

10:53 Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 16.05

10:28 Бійці 227 батальйону 127 бригади Сил територіальної оборони ЗСУ вийшли на кордон з рф у Харківській області та відновили український прикордонний знак. Про це повідомляє Міністерство оборони.

10:18 Німеччина планує припинити імпорт російської нафти на кінець року, навіть якщо Євросоюзу не вдасться домовитися про загальну заборону в рамках наступного пакета санкцій. Про це пише Bloomberg із посиланням на урядові джерела.

09:50 Внаслідок ранкового удару по Одеській області постраждала база відпочинку, повідомляє видання «Думская». 

09:14 «Затяжний конфлікт може призвести до того, що 9 із 10 українців опиняться за межею бідності», — повідомляють у ООН.

08:55 Станом на ранок 16 травня 2022 року більше ніж 650 дітей постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії рф. За даними ювенальних прокурорів 229 дітей загинуло та понад 421 поранено. 

08:35 Російські окупанти утримують щонайменше 3 тис. жителів Маріуполя через їхні проукраїнські погляди та позицію у фільтраційній в'язниці в селищі Оленівка Донецької області. Про це повідомив радник мера Маріуполя Петро Андрющенко в ефірі телемарафону. 

08:05 Підрозділ магазинів спортивних товарів Reebok, бренду американської компанії Authentic Brands Group (ABG), припинив свою роботу в рф.

07:53 «Президент Путін почав цю жорстоку і неспровоковану війну, думаючи, що зможе ліквідувати Україну як незалежну країну і розділити НАТО. Натомість він лише зміцнив суверенітет і незалежність України. НАТО сильніше, заможніше, ніж будь-коли», — написав держсекретар США Ентоні Блінкен.

07:45 Переглянути онлайн-карту бойових дій в Україні можна за посиланням.

07:25 За попередню добу підрозділи протиповітряної оборони Сухопутних військ та Повітряних Сил вразили одинадцять повітряних цілей: два вертольоти (Ка-52 та Мі-28) сім БпЛА оперативно-тактичного рівня і дві крилаті ракети. Авіація повітряних сил на визначених напрямках продовжувала завдавати противнику вогневих ударів з повітря, підтримувати бойові дії підрозділів наших військ та патрулювати повітряний простір України. Повідомляють у Генштабі ЗСУ.