війна

Сто тридцятий день в Україні триває повномасштабне вторгнення рф. Chas News слідкує за головними новинами у режимі онлайн.

19:00. Україна планує представити масштабний план відновлення країни на донорській конференції 4-5  липня у швейцарському місті Лугано. Його реалізація потягне на €500 млрд. Більшу частину з цієї суми готовий покрити ЄС, пише агентство Bloomberg.

18:21. Українські військові знищили на острові Зміїний чотири ЗРПК «Панцир-С1», два ЗРК «Тор», РСЗВ БМ-21 «Град» та радіолокаційні установки. 

17:44. В Туреччині затримали російське судно «Жібек Жоли», яке везло вкрадене українське зерно із окупованого Бердянська.

17:04. В результаті вибухів у Бєлгороді загинула родина переселенців з Харківщини. Про це повідомив голова Дергачівської громади Вячеслав Задоренко.

16:40. В результаті обстрілу Слов'янська загинули 6 осіб та ще 15 отримали поранення. Про це повідомила Тетяна Ігнатченко, речниця Донецької ОВА.

15:55. Німеччина обговорює зі своїми союзниками гарантії безпеки, які можуть надати Україні після завершення війни з росією.

«Ми бговорюємо з близькими друзями питання про гарантії безпеки, які ми можемо надати. Це безперервний процес. Зрозуміло, що це буде не те саме, що якби хтось був членом НАТО», — сказав канцлер Німеччини Олаф Шольц.

15:21. Російські окупанти обстріляли Слов'янськ з реактивних систем залпового вогню. За словами мера, у місті спалахнуло до 15 пожеж, багато поранених та вбитих.

15:00. У мережі з’явилися фотографії, як росіяни на гелікоптерах тікали з острова Зміїний. Подивитись їх можна за посиланням.

14:31. Російські війська другий день поспіль обстрілюють Краматорськ з реактивних систем залпового вогню «Смерч». Мер міста опублікував фото руйнувань.

13:55. Олександр Лукашенко розповів, що ще давно визначив участь Білорусі у війні росії проти Україні: «Ми були і будемо разом із братньою Росією. Наша участь у спецоперації (російська назва війни проти України — ред.) визначена мною давно».

13.30. За даними ГУР, в росії оборонні заводи відмовляються ремонтувати пошкоджену військову техніку.

12:51 Французьке інформаційне агентство AFP в одній з публікацій назвало російських окупантів «українськими сепаратистами». Що відповіли в українському МЗС.

12:13 Радник мера Маріуполя Петро Андрющенко підтвердив, що 30 червня неподалік від  Маріуполя підірвався російський десантний катер «Акула». Деталі  за посиланням. 

11:40 Близько 4:00 російські окупанти завдали ракетного удару по Новобаварському району Харкова. Внаслідок обстрілу постраждала мирна мешканка. Частково зруйновані приватний будинок та школа поруч.

11:02 За оцінками британської розвідки, рф ймовірніше проведе «референдум» в окупованому Херсоні та швидше за все вдасться до сфальсифікованого голосування.

10:46 Вранці росіяни обстріляли Сумську область з мінометів. У Шалигінській громаді 10 приходів після 7:00. Попередньо жертв та руйнувань немає, повідомляє голова місцевої ОВА Дмитро Живицький.

10:29 У прикордонному місті рф Курськ вночі також чули вибухи. Губернатор області Роман Старовойт заявив, що ППО збили «два українські безпілотники «Стриж» на підльоті до Курська.

10:15 Вночі у російському Бєлгороді чули «гучні звуки», повідомляють про загиблих. Детальніше  за посиланням. 

9:47 Близько 4:00 росіяни завдали удару по Харкову. Окупанти влучили в один з об’єктів критичної інфраструктури Київського району. Попередньо — постраждалих немає, повідомив голова місцевої ОДА Олег Синєгубов.

Загалом протягом доби, за даними Обласного центру екстреної медичної допомоги, 4 поранених: Харків — 1,  Чугуївський район — 2, Харківський район — 1.

9:31 Генштаб ЗСУ розповів про втрати ворога станом на 2 липня, детальніше за посиланням. 

09:04 За минулу добу росіяни вбили щонайменше чотирьох цивільних на Донеччині.

8:30 У окупованому Мелітополі в ніч на 3 липня прогриміли вибухи. Біля Авіамістечка видно дим. ЗМІ повідомляють, що удару завдали по аеродрому, де базувались росіяни, а також по складах паливних матеріалів та бойових комплектів.

8:21 Зранку росіяни вдарили по Криворізькому району. Кілька разів влучили по дачному масиву у Зеленодольську — три будинки зруйновані, один пошкоджений. Про це повідомив голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко.

8:11 Винищувач рф Су-30 випустив ракету Х-31, яка поцілила у господарчу будівлю прибережної зони бази відпочинку на Одещині. Значних руйнувань та травмованих немає. Про це повідомляє «Суспільне» з посиланням на ОК «Південь».

07:42 Переглянути онлайн-карту бойових дій в Україні станом на 3 липня можна за посиланням.

7:16 За даними Генштабу ЗСУ, авіація Повітряних Сил Збройних Сил України працювала фактично на всіх напрямках бойових дій – у Миколаївській, Запорізькій, Харківській, Донецькій та Луганській областях. Здійснила майже півтора десятка групових вильотів. Знищено близько двадцяти одиниць ворожої техніки та два польових склади боєприпасів. Наші підрозділи продовжують успішні виконання ракетно-артилерійських вогневих завдань. Загальні втрати противника уточнюються.