Дев’яносто шостий день в Україні триває повномасштабне вторгнення рф. Chas News слідкує за головними новинами у режимі онлайн.

22:55

22:49  Ударна авіація Повітряних Сил ЗСУ завдала вогневих ударів по окупаційних військах на Харківщині, Донеччині, Луганщині та Херсонщині. Здійснено до десяти авіанальотів на ворожі позиції. Нанесено вогневе ураження по складах боєприпасів, скупченню броньованої техніки, живій силі рашистів.

22:16 У Сєвєродонецьку тривають вуличні бої: окупанти просуваються вглиб міста

21:57 На сході країни сьогодні українські військові відбили 8 атак ворога, знищили 13 одиниць техніки, в тому числі крилату ракету.

21:33 Росіянкам пропонують грудні імпланти з триколором та камуфляжем. Побачити і ніколи не розбачити — за посиланням.

21:01 У Херсоні та області ввечері зник зв'язок. Не працюють мобільні телефони та частково домашній інтернет. «У відключенні винні рашисти»,— повідомив Геннадій Лагута, олова Херсонської військово-цивільної адміністрації.

20:30 Білорусь запланувала у червні військові навчання біля кордону з Україною. Початок — 22 червня. Деталі — в новині Chas News.

20:16 Ердоган провів телефонну розмову з путіним — президент Туреччини запропонував йому провести зустріч делегацій рф, України та ООН у Стамбулі.

20:09 Сьогодні російські війська знову обстріляли з артилерії прикордоння Сумської області: більше 20 розривів боєприпасів, повідомляє Державна прикордонна служба України.

19:39

19:33 Столичні школи завершують цей навчальний рік в дистанційному режимі. А частину дитячих садочків, визначивши нинішню потребу в місцях, столиця відкриє з 1 червня.

19:15 Патріарх Кирил розповів, що у росіян є «щеплення від військових авантюр», а росія — «миролюбна держава». Більше — тут.

18:49 Оперативна інформація від Генштабу ЗСУ.

  • На Волинському та Поліському напрямках без особливих змін. У збройних силах республіки білорусь до 4 червня цього року тривають заходи з перевірки бойової готовності.
  • На Сіверському напрямку ворог продовжує здійснювати артилерійські обстріли з території рф прикордонних районів, а саме населених пунктів  Бояро-Лежачі та Манухівка Сумської області і Янжулівка та Каменська Слобода Чернігівської області.
  • На Слобожанському напрямку противник продовжує підготовку до наступу, проводить вивчення імовірних шляхів висування, постачання озброєння та військової техніки і матеріальних засобів з території російської федерації.
  • На Харківському напрямку ворог основні зусилля зосереджує на стримуванні дій українських підрозділів. Обстріляв цивільну інфраструктуру в районах населених пунктів Одноробівка, Уди, Руські Тишки та Черкаські Тишки.
  • На Слов’янському напрямку противник продовжує перегрупування військ для поновлення наступу у напрямках Ізюм – Барвінкове та Ізюм – Слов’янськ. У напрямку населеного пункту Курулька здійснив спробу  ведення штурмових дій, успіху не мав, відійшов на раніше зайняті позиції.
  • На Донецькому напрямку ворог, окрім артилерійських обстрілів, завдав авіаційних ударів в районах Новоселівки та Лисичанська, ракетні удари в районах населених пунктів Соледар та Сіверськ.
  • На Лиманському напрямку ворог перегруповується та готується до наступу.
  • На Сєвєродонецькому напрямку противник веде штурмові дії в районах населених пунктів Сєвєродонецьк, Тошківка та Устинівка, бойові дії тривають.
  • На Бахмутському напрямку продовжуються бойові дії в районах населених пунктів Комишуваха, Новолуганське та Берестове.
  • На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках ворог успіху не має, намагається посилити угруповання та поповнити втрати за рахунок застарілої та відновленої техніки.
  • На Південнобузькому напрямку противник обстріляв цивільну інфраструктуру в районах населених пунктів  Посад-Покровське, Осокорівка, Нововоронцовка, Благодатне, Партизанське та інших.
  • В ході вдалого наступу підрозділів Сил оборони ворог зазнав втрат та відійшов з населеного пункту Миколаївка Херсонської області.
  • На Криворізькому напрямку противник здійснює вогневе ураження артилерією наших військ та веде контрбатарейну боротьбу.

18:26 Сьогодні з захоплених громад Харківської області евакуювали тисячу людей. Про це повідомив Олександр Гусаров, Печенізький селищний голова.

18:07 Kalush Orchestra отримають новий кубок Євробачення — попередній вони продали на аукціоні.

18:03 В Миколаєві лунають вибухи — артилерійський обстріл!

17:31 У Бахмутському районі внаслідок бойових дій пошкоджено герметичність гілки аміакопроводу «Тольятті  Одеса». Ця гілка не використовується з 2014 року, засувки закриті, але аміак з неї зараз витікає самоплином. Хмара аміаку рухається над ґрунтом від села Травневе у бік Бахмута. В зону ураження можуть потрапити Бахмут, Гладосове, Дача, Миколаївка Друга, Одрадівка і Опитне. Місцева влада оповістила населення про необхідні заходи безпеки. Рятувальники вже готові ліквідовувати наслідки аварії.

17:20 Обміном полонених надалі займатиметься військова розвідка. Ірина Верещук, міністр з питань інтеграції тимчасово окупованих територій, заявила, що передала свій функціонал з обміну військовополоненими Головному управлінню розвідки Міноборони.

17:07 Байден не планує давати Україні ракетні комплекси, здатні вражати цілі на території РФ. Президента США цитує Reuters.

16:45 В МВС запропонували випускати чоловіків за кордон за $3-5 тис. Хто виступив з такою ініціативою, читайте в новині Chas News.

16:31 Російські окупанти поцупили у Маріуполі сім вцілілих тролейбусів та вивезли їх до Донецька. Далі планують перефарбувати їх в кольори «Єдиної росії» і на початку червня запустити на маршрути. Про це повідомив Петро Андрющенко, радник мера Маріуполя.

16:06 Близько 17% українського бізнесу припинило існування через війну. Такі дані навів прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

15:35 Київ розпочинає реконструкцію та капремонт будівель, пошкоджених обстрілами росіян. Столиця виділяє з бюджету майже 600 млн грн, ще 200 млн грн пообіцяв надати уряд. Відновити в місті потрібно майже 390 будівель. Із них понад 220 — це житлові будинки.

15:30 В Луганській області окупанти обстріляли евакуаційну броньовану машину. Осколки снарядів пробили броню машини. Смертельне поранення в шию отримав акредитований французький журналіст. Патрульного поліцейського врятувала каска. Про це повідомив Сергій Гайдай, керівник Луганської ОВА. 

14:53 Внаслідок ранкового обстрілу Миколаєва російськими окупантами, в одному з районів міста було пошкоджено 21 приватний будинок. В основному, це покрівля та вікна. Є ушкодження і зовнішніх стін. Станом на 14:00 відомо про одного пораненого. Написав мер міста Олександр Сєнкевич.

14:50 «Я в піхоті служу. Ми просто витратний матеріал» —  окупант розповідає дружині про своє бажання повернутися додому живим.

14:32 Польща закінчила безоплатні постачання палива в Україну, які здійснювала на початку війни та після бомбардування Кременчуцького нафтопереробного заводу, розповіла міністр енергетики та кліматичних змін Польщі Анна Москва.

14:21 Зараз у багатьох областях України оголошена повітряна тривога. Щоб слідкувати за оголошенням тривог у режимі онлайн користуйтесь картою повітряної тривоги по всій Україні у реальному часі

14:18 Скільки зерна окупантам вдалось вивезти з України. Читайте за посиланням.

14:05 Київ, як столиця, є пріоритетною ціллю для захоплення російськими військами. Враховуючи значну кількість людського та матеріально-технічного ресурсу в росії, небезпека повторного наступу залишається. Ми розуміємо, що для повторного наступу потрібно створити велике угрупування військ, а для цього потрібен час на підготовку. У сьогоднішніх умовах раптово або за короткий термін цього здійснити неможливо. Розповіли у КМВА.


14:02 У Міністерства оборони є інформація щодо українських бійців з «Азовсталі», але нині вона секретна, зважаючи на складний переговорний процес та безпеку наших воїнів. Про це в ефірі телемарафону сказала заступниця міністра оборони Ганна Маляр 

13:54 Артилерійські підрозділи 80-ої окремої десантно-штурмової бригади знищили кілька десятків окупантів з Псковської області.

13:33 Сьогодні Міністр закордонних справ Франції Катрін Колонна відвідала Бучу.

13:10 

 

Правильний початок тижня - скерували до суду першу справу про зґвалтування під час війни За вбивство цивільного...

Posted by Ірина Венедіктова on Monday, May 30, 2022

13:09 У Латвії з 30 травня по 6 червня пройдуть міжнародні військові навчання Ramstein Legacy 2022, організовані командуванням Повітряних сил НАТО.

12:33 У росії провели опитування, яке показало, що 72% росіян «скоріш підтримують» рішення влади почати війну в Україні.

12:22 Словаччина підтвердила передачу Україні восьми САУ Zuzana 2 калібром 155 мм. Про це заявив Міністр оборони Словаччини Ярослав Най, пише Defence 24.

11:53 Росія стягує додаткові сили в Курську область на кордон з Україною. Про це на оперативній нараді заявив голова регіону Роман Старовойт. Деталі історії за посиланням.

11:49 НАТО більше не пов’язане з минулими зобов'язаннями перед росією після того, як відбулось вторгнення на територію України. Тому має право розгортати свої сили у Східній Європі. Розповів заступник генерального секретаря Алянсу Мірча Джоане.

11:34 Сапери Нацгвардії продовжують розміновувати територію Київської області, яка була звільнена від окупаційних військ майже два місяці тому. За цей час гвардійські сапери виявили та знешкодили близько 10,5 тис вибухонебезпечних предметів.

11:32 Українські танкісти показали, як тренуються з ПЗРК Mistral. Фото за посиланням.

11:10 З 00:00 до 8 ранку по території Сумщини ворог здійснив 4 обстріли прикордонних територій, розповідає голова ОВА Дмитро Живицький.
 

  • Два авіаудари ракетами з території рф по території Хотінської громади Сумського району.
  • Шість «виходів» із реактивної системи залпового вогню з території росії по території Сумського району.
  • Близько 10 прильотів із САУ по території Білопільської громади Сумського району. Вогонь вели з території росії.
  • Близько 8 пострілів із міномету із території рф по територіях Середино-Будської громади Шосткинського району.


За попередніми даними жертв немає, руйнування уточнюються

10:37 Вранці 30 травня у центрі окупованого Мелітополя прогримів потужний вибух, над містом видно чорний дим. Деталі історії за посиланням

10:27 В західному військовому окрузі росії родинам офіцерів заборонили покидати територію країни. У випадку відмови окупантів від виконання бойових завдань, їхніх дружин та дітей погрожують переселяти в депресивні регіони далекого сходу рф. Повідомляють в українській розвідці.

10:01 Міністр закордонних справ Франції Колонна прибула з візитом до Києва.

 

09:32 Російські солдати готові вбивати своїх генералів, які примушують їх йти в наступ. На Донеччині контрактники рф ледь не розстріляли генерала Валерія Солодчука та його охорону, які приїхали, аби приборкати бунт і змусити «відказників» продовжувати воювати. Але солдати відмовилися виконувати наказ. Тож російський генерал ганебно втік з передової.

09:14 Олексій Арестович повідомив, що ввечері 29 травня українські війська знову завдали удару по російських окупантах у Чорнобаївці на Херсонщині.

«Якщо вважати 21 серію за сезон, то вчора ввечері у Чорнобаївці відкрили новий. 22-ге, або перше у новому сезоні ураження складу боєприпасів. Денотація тривала не менше години», — написав радник голови ОП.

09:01 Втрати противника станом на 30 травня.

Втрати окупантів станом на 30 травня 2022 року

08:39 Втрата значної частини молодого покоління професійних офіцерів рф, ймовірно, посилить поточні проблеми з модернізацією армії та підходів до командування військами. Зазначили у розвідці Великої Британії.  

08:29 Станом на ранок 30 травня 2022 року більше ніж 687 дітей постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії рф. За офіційною інформацією ювенальних прокурорів 243 дитини загинуло та понад 444 поранено.

08:22 Дві дружини та дівчина захисників заводу «Азовсталь» розповідають, що практично не мають інформації про місцезнаходження своїх рідних. Про це повідомляє CNN.

08:15 Росіяни увійшли на околиці Сєвєродонецька, вбито двох містян, п’ятьох поранено. Це стосується північно-східних та південно-східних околиць міста. Розповідає Сергій Гайдай, голова Луганської ОВА.

07:48 Як виглядає онлайн-карта бойових дій в Україні станом на 30 травня —  дивіться за посиланням

07:33 Вночі й на світанку по Одещині ворог знов наніс 2 ракетних удари. Відчайдушно продовжуючи руйнувати непрацюючий міст через Дністровський лиман, рашисти влучили в ту саму розбиту раніше колію. Ударною хвилею пошкоджено кілька приватних будинків неподалік. Постраждалих серед населення нема. Одну ракету збито силами ППО. Повідомляє речник Оперативного штабу Одеської ОВА.

07:20 За минулу добу на Донецькому та Луганському напрямках відбито чотирнадцять атак ворога, знищено дві артилерійські системи, одинадцять одиниць бойової броньованої техніки та десять ворожих автомобілів. Підрозділи протиповітряної оборони збили дві крилаті ракети та три БпЛА типу «Куб». Повідомляють у Генштабі ЗСУ.