Карты таро

«Він був надто розумний, щоб не розуміти, що стародавнє мистецтво chim  просто забобон. Але він був і надто розумний, щоб знехтувати ним».

Цією фразою з роману Сідні Шелдона «Зворотний бік опівночі» керуються багато політиків, бізнесменів та зірок шоу-бізнесу.

Думки представників різних неформальних практик, таких як таро, езотерика або астрологія, регулярно беруть до уваги при обговоренні важливих ділових і навіть загальнодержавних рішень. Іноді  але все ж таки в поодиноких випадках  саме поради езотериків відіграють ключову роль в ухваленні того чи іншого рішення.

Афішувати такі консультації не прийнято обом сторонам  конфіденційність тут схожа на лікарську. Таролог чи провісниця, що поділилися іменами своїх відвідувачів, не кажучи вже про тему звернення, миттєво втрачають клієнтів.

Самі ж клієнти, серед яких багато публічних персон, тим більше не зацікавлені у розголосі. Щоб, з одного боку, не викликати критики офіційної церкви, яка не схвалює практики, а з іншого  не інспірувати глузування циніків.

Тим не менш, непрямі ознаки того, що великий бізнес вірить у забобони, можна знайти у його діяльності.  

Нумерологія та «Епіцентр»

Співзасновник та співвласник найбільшої торговельно-роздрібної мережі в Україні Олександр Герега не приховує, що назву компанії «Епіцентр К» придумували виходячи зі щасливого для його сім'ї числа 9.

Олександр і Галина Гереги

Його день народження  27 червня (2+7=9), а Галина Герега народилася 9 серпня. Щоб довести кількість букв до потрібної, «Епіцентру» додали букву К, яку потім розшифрували як «команда».

Цифру 7 вважають щасливою багато людей, але навряд чи хтось втілював це настільки публічно, як один з найвпливовіших бізнесменів та політиків початку нульових Іван Суслов.

Суслов  патріарх сім'ї, власник агропромислової корпорації «Сквира» та один з найбільших землевласників Київської області.

Іван Суслов

Про його улюблене число ставало відомо з першого дзвінка  мобільний номер Суслова складався суцільно з сімок  на той час такий набір обійшовся, мабуть, у кругленьку суму.

Також Суслов  сьома дитина в сім'ї, крім того, у слово «сім» складаються його ініціали  Суслов Іван Миколайович.

У селі Буки на Київщині родина Суслових заснувала ландшафтний парк, що швидко перетворився на місцеву пам'ятку. Зокрема, на територію парку перевезли старий фонтан, який до реконструкції стояв на майдані Незалежності у Києві.

Ландшафтний парк у селі Буки

На плиткових доріжках то тут, то там викладено сімки. Ця цифра красується на фасадах будівель.

Коли Іван Суслов прийняв логічне для будь-якого великого бізнесмена рішення зайнятися політикою, його номер у списку партії «Батьківщина»,  яким підприємець пройшов до парламенту, також був сьомим.

Президенти і гадалки

У Придністров'ї у 2016 році на виборах президента балотувалася безробітна мешканка тираспольського передмістя — села Суклея — Ірина Василакий. Жінка набрала всього 0,7%, але, як виявилося пізніше, її роль була значно ширшою, ніж просто технічний кандидат.

Василакий довгі роки була особистою ясновидицею президента Придністров'я Євгена Шевчука. Вона напророчила йому президентство задовго до політичного злету і залишалася поруч протягом всієї каденції.

Проте особисте залучення мага до виборів Шевчуку не допомогло. Він набрав 19% і невдовзі залишив невизнану республіку.

Тетяна Cидоренко, один з провідних у країні фахівців з GR, зацікавилася таро досить давно — близько 20 років тому, і кілька років як запустила власний таро-проєкт Urban Tarot.

«Проходячи в університеті курс історії релігії, я всерйоз зацікавилася середньовічними рукописами з європейських монастирів і виявила, що в Італії та Франції ієрархи церкви абсолютно спокійно практикували не тільки екзерсиси з пошуку філософського каменю, а й вивчення давніх релігійних практик та каббали», — розповідає вона.

Бізнес-таро

До Європи таро привезли хрестоносці. Ця «забава» миттєво  поширилась у вищому світі.

Наприклад, найвідомішу колоду Вісконті Сфорца спеціально створили перед заручинами Франческо Сфорца,  четвертого герцога Міланського, та Б'янки Марії Вісконті у 1432 році.

«По суті, таро найвища знать і духовенство дуже активно використовували для прогнозів понад 600 років, чому ж ця система не повинна працювати в сучасному світі?», — говорить Cидоренко.

Ідея використовувати таро у бізнесі прийшла Тетяні у процесі практики, оскільки вона мала великий досвід корпоративної роботи.

«Дуже часто йдучи на переговори, я прораховувала різні сценарії — що думає інша сторона, якими є її справжні наміри. Який він, той самий президент корпорації, якого я ніколи не бачила, але його треба буде «кружляти» за зустрічами протягом трьох днів?», — ділиться думками Сидоренко.

У переважній кількості випадків ініціатива зустрічі з тарологом іде від клієнта, який орієнтується на рекомендації або сарафанне радіо.

Консультація зазвичай займає близько 2-х годин. Вартість години роботи фахівця коливається від $70 до $1 тис. — залежно від складності питання та рівня кваліфікації майстра. Співвідношення чоловіків та жінок серед клієнтів у Сидоренко — це 40/60.

Карти Таро

Жінки більш зацікавлені та відкриті, чоловіки стриманіші і більше бентежаться.

В основному розглядають робочі ситуації, а саме офісні війни, стратегію побудови кар'єри, прогноз розвитку бізнесу, маркетингові стратегії, підготовку до співбесіди та проведення переговорів.

Питання про особисте життя та сімейні стосунки також дуже часті —любов і шлюб, вірність партнера; що робити заміжній жінці чи одруженому чоловікові, у яких повноцінні сім'ї, але при цьому є паралельний  інтерес.

За словами Тетяни, в Україні ставлення до таро, ворожінь та екстрасенсів дуже консервативне — за кордоном як мінімум до тарологів ставляться набагато простіше.

«Люди дуже соромляться, тому що загальний флер навколо таро в наших країнах є вкрай специфічним. Усі швидше очікують побачити відьму Римму Маркову на брудній кухні з «Нічної варти», ніж дівчину у діловому костюмі», — розповідає Тетяна Сидоренко. — «Навіть у  «скрепній» Росії з агресивним православ'ям до цієї теми ставляться набагато спокійніше. Моя московська наставниця активно консультує чиновників «Роснефти» та менеджмент держкорпорацій».

Східні традиції

Для азійських компаній звернення до прогнозистів — звична справа.

Інвестбанк CIMB Group Holdings Bhd із Малайзії консультувався з майстром фен-шуй Кенні Ху щодо перспектив економіки та цін на сировинні товари, у тому числі каучук.

Про прогнози майстра, який вважав, що рік Свині буде сприятливим для виробництва пальмової олії, а також усіх індустрій, де фігурують дерева, банкіри повідомили в офіційному пресрелізі.

У підсумку ф'ючерси на пальмову олію рвонули майже на 9%.

У Південній Кореї захоплення ворожіннями відіграло фатальну роль у долі колишнього президента Пак Кин Хе.

Один з 18 пунктів пред'явлених їй звинувачень, які потім вилилися у вирок на 24 роки тюремного ув'язнення, звучав як «видача державної таємниці». Таємниці президент вибовтувала ворожкам та екстрасенсам, якими щільно оточила себе і без яких не ухвалювала жодного рішення.

Пак Кин Хе

До речі, ці ворожки, діючи від імені президента, але не факт, що з її відома, отримали від великого бізнесу понад 65 млн на користь пов'язаних із собою некомерційних фондів.

У підсумку, якщо наважились іти до таролога або ж ворожки, памятайте: інколи краще промовчати та не видавати усіх секретів.

Додумались же ж. П'ять питань, на які чомусь відповіла наука
Звичайна річ. Технології, які змінять наше життя до 2050 року