шетнер космос
Getty Images

Реалістичні роботи, створення новітньої зброї, Apple порахує українців. Chas News зібрав найголовніші події та новини з техносфери за 2021 рік.

Старт приватних польотів у космос

У липні британський мільярдер Річард Бренсон вирушив у космос на ракетоплані VSS Unity від компанії Virgin Galactic. Апарат піднявся на висоту 90 км, а туристи відчували в ньому невагомість протягом декількох хвилин.

А за тиждень в космос злітав і мільярдер Джефф Безос у проєкті компанії Blue Origin. Ракета New Shepard підняла екіпаж на висоту 100 км.

Пізніше на цьому кораблі з екіпажом полетів 90-річний актор Вільям Шетнер зі «Стар Треку». Так він став найстаршою людиною, що побувала в космосі.

А у вересні вперше в космос вирушив екіпаж без професійних космонавтів. SpaceX запустила в космос корабель Crew Dragon з цивільним екіпажем з чотирьох осіб. Непрофесійні астронавти піднялися на рекордну висоту 575 км. Космічні туристи провели у космосі три доби та повернулися на землю. Згодом Crew Dragon-3 запустили до МКС.

Ребрендинг Facebook та створення «метавсесвіту»

В кінці жовтня Facebook змінила назву на Meta. Нова назва підкреслила, що компанія — ціле онлайн-середовище, куди входять Instagram, WhatsApp, Instagram, Oculus та ряд інших проєктів. Соцмережа Facebook зберегла стару назву.

Крім того, у компанії представили віртуальну реальність — сервіс Horizon Workrooms. Це віртуальна робоча кімната, де люди можуть взаємодіяти — наприклад, писати на спільній віртуальній дошці. Все відбувається за допомогою VR-окулярів. Кімнату створили для людей, що працюють віддалено.

TikTok був найпопулярнішим

Соцмережа з короткими відео цьогоріч стала лідером за відвідуваністю у світі. За обсягом трафіку TikTok випередив інші інтернет-ресурси ще у серпні 2021 року і відтоді не залишав цю позицію.

На другому місці — Google, третє посів Facebook. Також у топ-10 потрапили Microsoft, Apple, Amazon, Netflix, YouTube, Twitter і WhatsApp.

А Clubhouse вже підзабули

Соцмережа, де спілкуються за допомогою голосу, почала стрімко набирати оберти на початку року. За першу половину лютого користувачів у Clubhouse побільшало удвічі — з 3,5 млн завантажень до 8,1 млн. При тому, що реєструватися тоді там могли тільки користувачі IOS та тільки за запрошенням, що додавало ажіотажу навколо мережі.

Аналоги Clubhouse розробляли Facebook, Twitter та TikTok. Проте утримати популярність новій соцмережі не вдалося. Не допомогли ні скасування «інвайтів», ні поява версії для Android.

Нові процесори та цифровий спадок від Apple

Восени Apple представила нове покоління процесорів — М1 Pro і M1 Max в ноутбуках MacBook Pro 14 і MacBook Pro 16. Вони стали  продуктивнішими за минулорічний М1.

В IOS з’явилася функція «цифровий спадок», що дозволяє власникам iPhone призначити спадкоємців, які отримають доступ до їхнього облікового запису iCloud у разі їх смерті.

Apple порахує українців

Крім того, стало відомо, що Apple допоможе порахувати населення в Україні. До нашої країни «яблучна» компанія робила це тільки в США. Проте як саме будуть використовувати технології під час Всеукраїнського перепису, поки що невідомо.

Прорив штучного інтелекту

Британські винахідники створили робота Ameca, який надзвичайно схожий на людину. Він правдоподібно відтворює рухи руками та міміку людини, але ходити не вміє. За ідеєю дослідників, Ameca розважатиме людей на різних заходах.

У Китаї розробили «цифрового прокурора» на основі штучного інтелекту. Система здатна приймати рішення без участі людини та висувати обвинувачення.

Штучний інтелект цьогоріч навіть затримували. Британського робота-художницю Ай-Ду запідозрили в шпигунстві через вбудовані камери в «очах» і модем, які вона використовує для малювання. Перед тим як дістатися до місця призначення, машина та її виріб перебували на єгипетських митницях протягом 10 днів.

Зброя стає все більш вражаючою

Туреччина випробувала перший у світі дрон із лазерною зброєю. У ході випробувань дрон Eren здійснював постріли по сталевій пластині. Він влучив з відстані 500, 300 та 100 м. Він допоможе знищувати вибухові пристрої без залучення саперів.

Американська компанія озброїла свого робота SPUR снайперською гвинтівкою. Його розробили спеціально для високоточного вогню із безпілотних платформ. Завдяки датчикам зброя може працювати вдень та вночі.

Що відкрили нобелевські лауреати

Дослідники Девід Джуліус і Ардем Патапутян відкрили рецептори, які відповідають за температуру і дотики.

А хіміки Бенджамін Ліст і Девід Макміллан отримали Нобелевську премію за розробку інструменту побудови молекул — органокаталізу. Він допоможе ефективніше створювати нові медичні препарати або підвищувати ККД сонячних батарей.

NFT поруч з нами

У Франції перше у світі SMS-повідомлення пішло з молотка як NFT-токен за €107 тис. 3 грудня 1992 року повідомлення отримав Річард Джарвіс, один із керівників оператора мобільного зв'язку. Воно складалося лише з двох слів: «Merry Christmas».

У Ізраїлі як NFT продавали біблійні вірші. Один з них, де вперше згадувалися євреї, купили більш ніж за $8 тис.

Також як NFT режисер Квентін Тарантіно вирішив продати сім видалених сцен зі свого фільму «Кримінальне чтиво», його рукописний сценарій та ексклюзивні аудіокоментарі.

Крім того, генетичний код коронавірусу перетворили на музику та виставили на продаж як NFT. Покупець отримає не лише саму композицію, а й докладну інформацію щодо її створення.

NAVI виграли найбільший турнір з CS:GO

Українська команда з кіберспорту NAVI перемогла на турнірі PGL Major та заробила $1 млн.

Для Олександра «s1mple» Костилєва перемога на чемпіонаті світу стала першою, до неї він йшов усю кар'єру. А його товариш по команді Денис «electronic» Шаріпов після турніру ввійшов до топ-7 найбагатших гравців CS:GO у світі.

П'ять проривних технологій 2021-го, які дали людству шанс на подолання невиліковних хвороб