Дунути, але лише за рецептом лікаря. Депутати пропонують легалізувати коноплю в Україні в медичних цілях

Народні депутати пропонують узаконити коноплю в медичних цілях, науково-технічної діяльності та промисловості.

Вони зареєстрували відповідний законопроєкт.

Нарешті депутати «Слуги народу» реалізовують ідею свого «провідника», яку Зеленський виніс на юридично недійсне «опитування» під час місцевих виборів. До них приєдналися їхні колеги — лобістами законопроекту стали також члени партій «Голос» та «Європейська Солідарність».   

Нардепи пропонують внести зміни в ряд законів. Якщо їхній проєкт приймуть, канабіс (конопля чи то марихуана) стане законним в медичній практиці, науково-технічній діяльності і в промисловості. Аргументують узаконення депутати не турботою про повсякденних споживачів коноплі, а медичною допомогою.

«В Україні понад 2 млн людей з нестерпним хронічним болем, з важкими онкологічними захворюваннями, епілепсією, та іншими потребують ліків на основі канабісу. Ці ліки допомагають полегшити біль, налагодити сон, зменшити судоми і дають шанс на нормальне життя», — розповідає на Facebook народна депутатка Ольга Стефанишина, одна із авторів проєкту.

Автори всіляко підкреслюють позитиву «медичного канабісу»: він, мовляв, допоможе онкохворим і паліативним хворим, дітям із епілепсією, пацієнтам із депресією та тривожними станами, військовим з посттравматичним синдромом, людям з хворобами Альцгеймера, Паркінсона, розсіяним склерозом та псоріазом.

Нардеп Інна Совсун, співавтор законопроєкту, підтримує кампанію медичних пацієнтів «ПравоЖитиБезБолю», розпочату у 2017 році. Вона пише: «Багато родин пацієнтів стоять перед вибором: покинути батьківщину або раз за разом порушувати закон заради життя своїх дітей. Мені прикро, що це питання стає предметом маніпуляцій та обману. Для мене тут усе дуже просто: цей закон дає можливість тисячам людей жити без болю».

Автори не заперечують, що речовини, які вони хочуть узаконити, за міжнародно-правовою класифікацією належать до наркотичних і психотропних. Але їхній документ нібито «нормативно врегулює» поводження з ними — задля медпослуг, «запобігання стражданням пацієнтів та допомоги їх одужанню від складних захворювань», як сказано у документі.

Нардепи пропонують продавати медичну коноплю і препарати, виготовлені з рослин роду конопель, за медичними показаннями й лише за рецептом лікаря.

ООН виключила канабіс зі списку найнебезпечніших наркотиків.

Наукових доказів того, наскільки ефективною може бути марихуана і при яких захворюваннях, наразі бракує. Є думка, що заборона на використання конопель часто гальмує процес вивчення.

Активісти, які лобіюють цей законопроект, запевняють, що вони не хочуть «вільно торгівлі косяками». «Це не про дозволити курити траву. Це про можливість створювати безпечні та зручні форми ліків, а також контролювати цей процес», — зауважує представник «Маршу Свободи» Тарас Ратушний.

Використання «трави» у натуральному вигляді не завжди може допомогти хворій людині, пояснює Ратушний: «Вживання суцвіть канабісу через дим чи пар і навіть кустарний метод екстракції — це лише мізерна частка того, що може запропонувати марихуана у медичній сфері. Більшість препаратів з канабісу вимагають чітких фармацевтичних технологій».

Цікаво, що американці під час президентських виборів у США 2020 року не пасли задніх у питанні узаконення марихуани. Цілі штати проголосували за легальну «траву», а на додачу й за психоделіки — «чарівні гриби». «Легалайз» підтримує й обрана віцепрезидент США Камала Харріс.

Перша ідея з опитування Зеленського, яку «слуги» хочуть втілювати, — про «300 депутатів»