НАЗК з 30 квітня перевіряє законність призначення Вітренка головою «Нафтогазу»

Національне агентство з питань запобігання корупції вивчає, чи дотрималися вимог законодавства, що запобігає конфлікту інтересів, при призначенні Юрія Вітренка головою правління НАК «Нафтогаз України».

Про це НАЗК написало у відповідь на запит «Укрінформу».

«НАЗК на підставі закону України «Про запобігання корупції» здійснює моніторинг та контроль за виконанням актів законодавства, а також дотримання інших обмежень щодо запобігання корупції під час призначення Вітренка Юрія головою правління АТ «НАК «Нафтогаз України», — пише агентство.

Нацагентство уточнило, що моніторинг здійснюється з 30 квітня.

Також НАЗК підтвердило, що йому надсилали звернення про можливий конфлікт інтересів при призначенні Вітренка головою правління Нафтогазу.

Вітренко офіційно вступив на посаду голови НАК «Нафтогаз України», підписавши 13 травня відповідний контракт, згідно з яким він очолюватиме компанію протягом наступних 12 місяців. Про це розповів голова офісу президента України Андрій Єрмакповідомляє ОПУ.

У контракті вказується, що конкурс на обрання наступного голови правління корпорації стартує через пів року. Однак підготовка до конкурсу почнеться тільки тоді, коли приступить до своїх обов'язків новообрана наглядова рада НАК.

Передісторія

28 квітня Кабмін звільнив Андрія Коболєва з посади голови правління Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» й призначив новим головою правління компанії Вітренка. Коболєв заявив, що про свою відставку дізнався з повідомлень ЗМІ.

Компанія «Нафтогаз України» назвала рішення уряду про звільнення Коболєва з посади голови правління НАК юридичною маніпуляцією.

Уряд закликав наглядову раду «Нафтогазу» продовжити виконувати обов’язки до завершення конкурсу на посади нових членів. Незалежні члени наглядової ради не пристали на пропозицію Кабміну залишитися працювати до обрання нового складу.

3 травня незалежні члени наглядової ради НАК «Нафтогаз України» у своєму листі до прем'єр-міністра Дениса Шмигаля заявили, що призначення Вітренка на посаду голови правління НАК відбувалося за наявності в останнього ознак конфлікту інтересів.

Посли країн «Великої сімки» закликали Кабмін швидко досягнути узгодженого рішення з чинною наглядовою радою НАК «Нафтогаз України» задля незалежного виконання її обов’язків.

Як ми писали раніше, Коболєв пов'язав своє звільнення з $2 млрд на рахунках «Нафтогазу».

Кадрові зміни в енергетиці занепокоїли Захід. МВФ може не виділити Україні транш через рішення звільнити Коболєва.

Нафтогаз-2021: кінець реформ?