Похорон мера Харкова Геннадія Кернеса (відео)
АТН

Похорон мера Харкова Геннадія Кернеса відбувається сьогодні, 23 грудня, у Харкові. Церемонію прощання транслюватимуть онлайн, на місцевих телеканалах і великих екранах в місті. 

Кернеса відспівали у Благовіщенському соборі. Біля входу в собор стояли кордони поліції, потрапити всередину могли лише близькі мера, повідомляє Newsroom.

Біля храму зібралися харків'яни, які прийшли попрощатися з Кернесом. Більшість з них принесли квіти. Оскільки їх не пустили до будівлі, вони дивилися церемонію на великому екрані.

Напередодні з вулиць Харкова почали прибирати новорічні вітальні білборди, на яких вказані імена Геннадія Кернеса та секретаря міськради Ігоря Терехова.

Після відспівування тіло Кернеса доставлять до Харківського національного театру опери та балету, де відбудеться прощання.

Поховають Кернеса на почесній алеї міського кладовища № 2, навпроти могил колишніх глав Харківської облдержадміністрації Олександра Масельського і Євгена Кушнарьова.

Передісторія

61-річний Кернес помер 17 грудня у німецькій клініці Charité, де він лікувався від ускладнень коронавірусу. Там він пробув з вересня.

За тиждень до смерті стало відомо, що у нього відмовили обидві нирки. Він перебував на стовідсотковому діалізі — штучному виведенні продуктів життєдіяльності і надлишкової рідини з організму. Врятувати від таких ускладнень Кернеса медикам не вдалося. 

Борт із тілом Геннадія Кернеса прибув до Харкова ввечері 21 грудня. 

Наразі обов'язки очільника Харкова виконує секретар міськради Ігор Терехов. Він оголосив, що на честь Кернеса у Харкові можуть назвати вулицю і станцію метро.

За підсумками місцевих виборів 25 жовтня Кернес набрав 60,34% голосів виборців і був оголошений мером Харкова без складення присяги. Він обіймав посаду міського голови з 2010 року.

Chas News публікував цитати, якими запам’ятається Кернес.

Також ми давали відповіді на головні питання про зміну влади у Харкові після смерті Кернеса.

Знову на вибори. Хто отримає харківську імперію Кернеса?