Поки без туризму. ЄС зберігає обмеження, у тому числі на несуттєві поїздки
European Tourism Manifesto

Лідери країн-членів ЄС домовилися найближчим часом зберігати обмеження на несуттєві поїздки. Але уряди при цьому готуватимуться до їхнього поступового послаблення.

Про це написали автори комюніке за підсумком саміту 25 березня, що відбувся у форматі відеоонференції, на сайті Ради Європи.

«Епідемічна ситуація залишається серйозною, у тому числі з огляду на виклики, які створюють нові штами. Відтак обмеження, у тому числі на несуттєві поїздки, на цей час потрібно зберегти — беручи до уваги особливість становища прикордонних громад», — йдеться у комюніке. Автори додали, що при цьому слід забезпечити безперешкодний рух товарів та послуг у межах єдиного ринку.

Лідери запланували приготування на основі спільного підходу для поступового послаблення обмежень. «Це забезпечить скоординованість зусиль країн, коли епідемічна ситуація дозволить пом’якшити діючі заходи. Юридична й технічна робота над взаємосумісними та недискримінаційними цифровими сертифікатами, на основі пропозиції Єврокомісії, має розглядатися як невідкладне питання», — наголошують політики.

Раніше, 17 березня, Єврокомісія презентувала проєкт «цифрових зелених сертифікатів», які мають спростити вільне пересування у межах блоку.

25 березня депутати Європейського парламенту прийняли рішення прискорити голосування за цю пропозицію. 

На запуск «паспортів вакцинації» найбільше сподіваються країни, економіка яких значною мірою залежить від туризму. Вони розраховують так частково «врятувати» наступний сезон.

Європейський Союз планує визнавати «паспорти вакцинації» лише у разі щеплення вакцинами, затвердженими регулятором ЄС.

Розробники та експерти туристичної галузі сказали, що створення етичних технологій або систем, які не будуть зберігати дані людей або відстежувати, де вони перебувають, займає час.

У мене немає паспорту про вакцинацію від COVID-19 або смартфона. Як мені подорожувати?