«Справа Микитася». Суд вирішив не арештовувати заступника Єрмака
УНІАН

 

Вищий антикорупційний суд не обиратиме запобіжний захід заступнику голови офісу президента Олегу Татарову. Про це оголосили судді ВАКС на засіданні 30 грудня.

Заяву про відкликання клопотання про обрання запобіжного заходу Татарову подав прокурор Офісу Генпрокурора Андрій Грицан. Суд задовольнив це клопотання, повідомляє УНН.

Справа стосується екснардепа та забудовника Максима Микитася, підозрюваного у причетності до фальсифікації експертизи.

Слідчий суддя ухвалив заяву прокурора Андрія Грицана про відкликання клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою відносно Олега Татарова задовольнити

Він додав, що ухвала оскарженню не підлягає, а її повний текст оголосять вранці 31 грудня. 

 
LIVE: Суд обирає запобіжний захід заступнику керівника ОП Татарову

LIVE: Суд обирає запобіжний захід заступнику керівника ОП Татарову

Posted by УНН - Українські Національні Новини on Tuesday, December 29, 2020

Передісторія

28 грудня ВАКС не зміг обрати запобіжний захід Татарову, оскільки на засідання не з’явилися прокурори. Тоді у справі усунули прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. ВАКС відклав засідання по Татарову через неявку прокурорів.

1 грудня стало відомо, що НАБУ розслідує справу Татарова. Він може бути причетний до фальсифікації експертизи у справі Микитася.

14 грудня Печерський суд ухвалив передати справу, де фігурантом є Татаров, від НАБУ до Держбюро розслідувань. У НАБУ на це відповіли, що такі рішення суперечать закону.

18 грудня в.о. керівника САП Максим Грищук підписав підозру Татарову. Детективи НАБУ також отримали право на затримання чиновника й проведення обшуків в ОП і за місцем проживання Татарова.

21 грудня радник глави ОП Михайло Подоляк заявив, що Татаров написав заяву про призупинення своїх службових обов'язків. Цього ж дня НАБУ вручили чиновнику повідомлення про підозру.

24 грудня Офіс генпрокурора передав справу, в якій фігурує Татаров, з НАБУ до СБУ. У НАБУ заявили, що Офіс генпрокурора здійснює безпрецедентне в історії України втручання в розслідування бюро і що він «став на особистий захист Татарова».

НАБУ стверджує, що заступник голови ОП є третім підозрюваним у вчиненні зазначеного злочину. Також у справі є підозрюваним заступник директора Державного науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України Костянтин Дубонос (ч. 3 ст. 368 КК України) та колишній народний депутат, екскінцевий бенефіціарний власник ТОВ «Укрбуд Девелопмент» Максим Микитась (ч. 3 ст. 369 КК України).

29 грудня Нацполіція повідомила про підозру Микитасю у ще одному провадженні — про викрадення людини.

У відповідь у НАБУ заявили, що вручення Микитасю підозри у замовленні викрадення юриста у Києві може використовуватися як інструмент тиску на нього та для блокування розслідувань бюро.

Також НАБУ наголошує, що Микитась є викривачем, який надав детективам НАБУ інформацію щодо корупції у вищих ешелонах влади. За одним із фактів Татарову повідомлено про підозру у вчиненні тяжкого злочину.

Згодом у Нацполіції заявили, що  нова підозра Микитасю не має нічого спільного із корупційними розслідуваннями НАБУ.

«У них нічого не вийде». Зеленський анонсував нову судову реформу