Світло в кінці тунелю. Україна планує підписати з Угорщиною «дорожню карту відносин»
Getty Images

Україна планує укласти взаємовигідну угоду з Угорщиною, яке стане дорожньою картою для двосторонніх відносин.

Про це заявив заступник керівника Офісу президента, дипломатичний радник президента Ігор Жовква в статті для «Дзеркала тижня».

«У відносинах із Угорщиною прагнемо вийти на взаємну довіру та підтримку, тому шукатимемо засобів розбудови конструктивного діалогу з чутливих питань. Готуємося до проведення зустрічі лідерів обох держав. Вона має завершитись укладенням нового документа — свого роду взаємовигідної дорожньої карти наших відносин», — написав чиновник ОП.

Жовква додав, що чудовим досягненням минулого року стала успішно проведенна дипломатична робота, результатом якої є обрання посла України в Угорщині на пост глави Дунайської комісії, й тепер необхідно на практиці реалізовувати це головування.

Складності у відносинах України та Угорщини

Відносини між нашою державою та Угорщиною зіпсувалися 2017 року, коли Верховна Рада прийняла закон про освіту. Угорцям здалося, що він обмежує права їхньої діаспори в Закарпатській області. Через це МЗС Угорщини почало блокувати участь України в заходах НАТО.

У 2019 році Україна внесла поправки до закону про освіту, відтермінувавши до 1 вересня 2023 року дію мовної статті, що розлютила Угорщину, але Будапешт це не влаштувало.

2020 рік також став складним для відносин України та Угорщини, тому що після місцевих виборів у нашій державі почалася серія скандалів із угорськими політиками.

Усі вони відбувалися на фоні політичних процесів у наших сусідів, які дуже не подобаються Євросоюзу. «Єврочиновники» піддали Польщу та Угорщину  різкій критиці в недавньому звіті, який охоплював верховенство права у всіх 27 країнах. Угорських чиновників регулярно звинувачують у корупції Між тим офіс ЄС з питань боротьби з шахрайством вимагав повернення коштів через «шахрайство та можливу корупцію».

Критики Угорщини та Польщі у Брюсселі впадають у відчай через відсутність у ЄС механізмів для реального покарання за ці порушення та звинувачують два уряди у «знущанні над європейськими цінностями». Однак у Будапешті та Варшаві чиновники стверджують, що критика у їхній бік політизована і є просто розбіжностями щодо цінностей, а не реальними дебатами щодо верховенства права.

Дебати стосувалися того, що ці дві країни могли заблокувати семилітній бюджет ЄС у Європарламенті. Але врешті, 17 грудня, Польща та Угорщина пішли на поступки.

А от з Україною паралельно в угорців продовжувалися нелади.

26 жовтня МЗС України запросило посла Угорщини в Україні Іштвана Ійдярто, якому було вручено ноту протесту у зв'язку з фактами політичної агітації угорських офіційних осіб на користь однієї з політичних партій на місцевих виборах України.

Угорщина не вперше натякає на блокування членства України в НАТО. Раніше Сіярто говорив, що Угорщина заблокує вступ України в НАТО через закон про мову.

21 листопада під час засідання Сюртівської сільради частина депутатів нібито заспівали гімн Угорщини після прийняття присяги.

Пізніше СБУ обшукала офіс угорського благодійного фонду на Закарпатті. Правоохоронці знайшли і вилучили матеріали з ознаками агітації за «Велику Угорщину».

МЗС Угорщини викликало до себе українського посла для дачі пояснень. У відповідь МЗС України також викликало угорського посла.

Chas News повідомляв, що МЗС Угорщини висловило послу України протест щодо недопуску угорського чиновника на Закарпаття.

Очільник МЗС Угорщини звернувся до ОБСЄ і НАТО, щоб розібратися у ситуації, але обидві організації вирішили дистанціюватися. Генсек Альянсу Єнс Столтенберг сказав, що Україна й Угорщина мають вирішити конфлікт на Закарпатті у двосторонньому порядку.

Кулеба оголосив, що Україна не налаштована політично воювати з Угорщиною