У Грузії — новорічна пауза у політичному протистоянні. Парламент країни затвердив склад нового уряду
Getty Images

Парламент Грузії у четвер затвердив склад нового уряду на чолі з прем’єром Георгієм Гахарією. Вперше голосування проводилось без опозиції, повідомляє УНН з посиланням на пресслужбу уряду Грузії.

«Уряд Грузії на чолі з Георгієм Гахарією отримує одностайний вотум довіри з 85 голосами «за» в парламенті. До складу Кабміну входить один новий член, а саме Гоча Лорткіпанідзе, який буде виконувати обов’язки міністра юстиції» — йдеться в повідомленні.

Раніше уряд Грузії на чолі з Гахарією автоматично пішов у відставку відразу після визнання повноважень парламенту десятого скликання.

Парламент на пленарному засіданні позачергової сесії схвалив урядову програму на період 2021-2024 рр. «До побудови європейської держави». Основна її частина присвячена боротьбі з пандемією.

На його засіданні виступив прем’єр-міністр Грузії. Він засудив поведінку опозиційних політиків і назвав «невиправданим» під час пандемії та економічних труднощів ставити свої партійні інтереси вище державних. Політик вважає, що у новому скликанні парламенту мають бути представлені дев’ять політичних партій.

«Тут повинні бути присутніми конкретні опозиційні партії та конкретні депутати. Виборці доручили нам працювати разом для виведення країни з лиха, забезпечити боротьбу з безробіттям та бідністю, вирішити проблеми, викликані окупацією та стати повноцінним членом європейської сім’ї», — зазначив Гахарія.

Георгій Гахарія знову очолив уряд Грузії

Розпорядження президента країни Саломе Зурабішвілі про призначення очільника уряду опублікували на офіційному сайті адміністрації.

Гахарія є членом правлячої партії «Грузинська мрія — демократична Грузія». Пост глави уряду він займає з вересня 2019 року. Повторно на посаду прем'єр-міністра його висунула правляча партія 14 грудня.

Передісторія

Як ми повідомляли раніше, у Грузії пройшли парламентські вибори за новою системою. Нова виборча система мала б ускладнити монополізацію влади.

На парламентських виборах «Грузинська мрія — Демократична Грузія» олігарха Бідзіна Іванішвілі отримала 48,36% голосів. Опозиційні сили після цього заявили про «масштабні фальсифікації» та відмовилися від мандатів у парламенті на знак протесту.

Європейський Союз визнав, що парламентські вибори в Грузії, загалом були проведені демократично, але закликав до ретельного та справедливого розгляду всіх скарг, що були подані в ході електорального процесу.

Протести у Грузії спровокували результати виборів у парламент, які провели 31 жовтня.

У парламент пройшли 8 опозиційних політичних сил, проте жодна з них не згодна з результатами виборів.  Опозиціонери заявили, що відмовляються від депутатства.

Кризу ускладнив жорсткий розгін протестів із застосуванням водометів. 

Врешті у Грузії затвердили новий склад парламенту. Опозиція його досі бойкотує.

Уся ситуація не йде на користь колишній республіці СРСР, частина якої фактично окупована РФ або перебуває під російським контролем. Росія відкрито воювала з Грузією у 2008 році.

Як ми писали раніше, НАТО всерйоз вивчає можливість запросити Грузію до виконання Плану дій щодо членства. Водночас щодо України така можливість зараз не дискутується.

Очільник МЗС Литви: питання Криму заважатиме вступу України до НАТО