У лютому Україна отримає перший мільйон доз вакцин від COVID-19 виробництва Serum Institute, обіцяє Степанов
WHO

У лютому Україна отримає перший мільйон доз вакцин від COVID-19. І це тільки початок постачання 12 млн доз вакцини виробництва Serum Institute. Інститут виготовляє за ліцензійними угодами вакцини AstraZeneca (Велика Британія та Оксфордський університет) та Novavax (США).

Про переговори по логістиці й перших постачаннях сказав у ефірі програми «Свобода слова Савіка Шустера» міністр охорони здоров'я Максим Степанов.

«12 млн доз вакцин приїжджає, з яких 1 млн — у лютому, 1 млн — у березні, а це тільки по Serum Institute. У мене була розмова з Serum Institute і Crown Agents, які безпосередньо є компанією, що виконує технічну функцію, укладає відповідні контракти і привозить вакцину сюди», — розповів Степанов. Він каже, що ці організації нині вирішують питання логістики і доставки вакцини.

Міністр наголосив, що політичні маніпуляції та спекуляції навколо теми вакцини завдають шкоди іміджу України.

Це класична маніпуляція і речі, які вбивають імідж країни. МОЗ веде максимально відкриту політику: якщо ми проводимо перемовини — ми про це говоримо, якщо ми уклали договір — ми кажемо: ми уклали договір. На відміну від цих голослівних заяв, які лунають

За словами політика, МОЗ відсторонив ДП «Медзакупівлі» від закупівлі COVID-вакцин через їхню неефективність.

Цікаво, що після цього керівництво ДП «Медичні закупівлі» надіслали до НАБУ звернення, в якому підприємство звинувачує у зірваному постачанні медпрепаратів керівництво МОЗ. При цьому саме «Медзакупівлі» безпосередньо займалися цим питанням.  

Тоді ж Рада громадського контролю при Національному антикорупційному Бюро також направила звернення до НАБУ, що стало підставою для відкриття кримінального провадження. В рамках цього провадження бюро розслідує закупівлю Україною вакцин від коронавірусу. Очевидно, всі ці дії Степанов називає маніпуляціями.

Раніше Степанов оголосив, що Україна отримала підтвердження на постачання 12 млн доз вакцин виробництва компанії AstraZeneca і Novavax.

Водночас Україна приєдналася до глобальної ініціативи COVAX. Україна може отримати 16 млн доз вакцини від COVID-19 з ініціативи COVAX. Очікується, що безкоштовно.

Сhas News провів своє розслідування і повідомляв, що представники Sinovac телефоном відповіли: співпрацювати з «Лекхімом» їм рекомендував уряд.

 Chas News повідомлявщо Україна закупить китайську вакцину проти COVID-19 фірми Sinovac.

Як ми писали раніше, щеплення від COVID-19 будуть по заявках. Запити подаватимуть роботодавці і люди із «соціальних категорій».

Ляшко розповів, що перші щеплення від COVID-19 отримають медпрацівники, а не відомі політики.

Вакцина з ефектом несподіванки. Яких побічних реакцій слід чекати від щеплень проти COVID-19?