У Москві на дев’ять діб заарештували прессекретарку Навального. Що там відбувається

Суд у Москві відправив на дев’ять діб адміністративного арешту прессекретарку Олексія Навального Кіру Ярмиш. Причина: заклики брати участь в неузгодженій акції протесту у суботу, 23 січня.

Ярмиш затримали ввечері 21 січня, пише «Медуза». Наступного ранку суд ухвалив рішення щодо її арешту. За словами Ярмиш, суддя пішла в дорадчу кімнату вже через чотири хвилини і 50 секунд після початку розгляду справи. На підготовку рішення у судді пішло близько пів години.

Нагадаємо, 17 січня Олексій Навальний рейсом з Берліна повернувся в Росію після лікування в Німеччині від наслідків отруєння. Прямо в аеропорту його затримали. Російські правоохоронці вважають, що він порушив умови випробувального терміну за вироком у «справі «Ів Роше».

18 січня Навального арештували на 30 діб. Після рішення суду критик Кремля закликав людей вийти на протести у суботу, 23 січня.

19 січня команда Навального оприлюднила двогодинний фільм-розслідування про палац Путіна під Геленджиком. Його будівництво Навальний називає найбільшим хабаром в історії. Фільм викликав великий резонанс. У десятках країн Європи він очолив рейтинг Youtube. На ранок п’ятниці його подивилось 56 млн осіб.

21 січня в Москві та інших містах Росії почали затримувати соратників Олексія Навального. Також до багатьох додому завітали силовики з попередженням не брати участь в акції протесту. Російська влада повідомила, що вони не погоджені і незаконні.

Правоохоронці також шукають і розпитують школярів та студентів, що викладають ролики у TikTok, у яких зривають портрети Путіна та висловлюють підтримку Навальному.

Прессекретар президента Росії Дмитро Пєсков раніше сказав, що як такої акції протесту немає, а є «певні провокатори, які закликають до цієї акції».

Саме Пєсков поки що лишається єдиним представником Кремля, який відреагував на появу фільму про палац Путіна. Він заявив, що у Кремлі не побачили нічого нового у розслідуванні, що тема палацу Путіна була «вкинута» роки три-чотири тому, і всі подібні матеріали є «лохотроном» і створюються «шахраями» з метою вилучення грошей у населення.

Як Ленін чи Мандела. Який Кремлю зиск від скандалу навколо повернення Навального до Москви