У Сенаті США сторона обвинувачення виклала аргументи проти Трампа
Getty Images

У Сенаті США, де проходить процес імпічменту колишнього президента Дональда Трампа, у четвер закінчила представляти свої аргументи сторона обвинувачення. У п’ятницю та суботу слово отримає захист політика, пише The New York Times.

Палата представників оголосила Трампу імпічмент в січні, за тиждень до закінчення строку його повноважень. Трампа звинуватили в «підбурюванні до заколоту» в зв’язку з нападом його прихильників на Капітолій 6 січня.

Демократи з Палати представників, які виступали як обвинувачі, протягом трьох днів намагалися довести, що саме слова Трампа спровокували атаку на Капітолій.

Член Конгресу від Каліфорнії Дайана Дегетт підкреслила подібність між формулюваннями, використаними Трампом в його промові на мітингу 6 січня, і гаслами його прихильників, які атакували будівлю Конгресу. Вона зазначила, що, за словами деяких учасників атаки на Капітолій, вони прийшли туди, тому що цього хотів від них президент. На підтвердження своїх заяв Дегетт демонструвала фрагменти відеозапису, який відтворював події 6 січня. За її словами, учасники подій розраховували, що не будуть притягнуті до відповідальності за скоєне, оскільки «виконують розпорядження президента».

Говорячи про збитки, завдані США в результаті подій 6 січня, Дегетт наголосила й на шкоді, завданій міжнародній репутації країни. Конгресмени цитували в тому числі і висловлювання російських офіційних представників.

Ще один конгресмен Тед Лью заявив, що Трамп жодного разу не засудив напад на резиденцію Конгресу, і навіть в зверненні Трампа до учасників штурму із закликом розійтися був вираз симпатії і співчуття до них.

Обвинувачі також вказували на те, що безпосередня небезпека при нападі загрожувала віцепрезиденту, спікеру Палати представників і іншим керівникам держави. Зокрема, як випливає з показаних в Сенаті кадрів, група демонстрантів розшукувала віцепрезидента і наблизилася на відстань 30 метрів до приміщення, де знаходився Пенс зі своєю сім’єю.

Захист Трампа раніше заявляв, що президент не несе відповідальності за напад на Капітолій, а в його промові прямо не звучали заклики до штурму.

Процес незвичайний тим, що навіть обвинувальний вердикт не приведе до усунення Трампа з посади — він уже залишив її 20 січня, в конституційний строк. Однак демократи домагаються того, щоб Трампу було заборонено балотуватися на державні посади в майбутньому.

Для обвинувального вердикту необхідні голоси двох третин сенаторів. Нинішній розклад голосів такий, що цей результат навряд чи буде досягнутий. За звинувачення Трампа, як вважає більшість коментаторів, навряд чи проголосує більше п’яти-шести з 50 республіканців в Сенаті.

Конгресмен-демократ Джеймі Раскін, який очолює команду обвинувачів, в заключному слові попросив сенаторів виявити здоровий глузд і оцінити вашингтонські заворушення, «не захоплюючись безліччю дивовижних теорій юристів».

Якщо ви не вважаєте це (дії Трампа) серйозним злочином і проступком, таким чином ви встановите новий жахливий стандарт для поведінки президента США

Як уточнює CNBS, захист Трампа зможе приводити свої аргументи протягом 16 годин, в цілому на це відвели два дні.

Про імпічмент

Процес по імпічменту стартував в сенаті 9 лютого. Приводом для нього стало січневий напад прихильників колишнього глави держави на будівлю Конгресу в день, коли конгресмени повинні були затвердити поразку Трампа на виборах. Протестувальники змогли прорватися всередину парламенту і зіткнулися з правоохоронцями, ті застосували вогнепальну зброю, кийки і сльозогінний газ. В результаті загинули п’ятеро людей, включаючи співробітника безпеки Капітолію.

Противники Трампа заявили, що він спровокував заворушення своїми публічними висловлюваннями. Захист політика, в свою чергу, вважає процедуру імпічменту неконституційною, Трамп відмовився давати свідчення в рамках процесу.

Звинувачення навело недостатньо доказів у справі про імпічмент Трампа — республіканці