45-й президент США нарешті визначився із адвокатами у справі імпічменту
Getty Images

45-й президент США Дональд Трамп за час своїх спроб переглянути підсумки виборів глави держави зібрав $255,4 млн.

Про це повідомляє Forbes з посиланням на дані Федеральної виборчої комісії.

Ці дані включають в себе пожертвування, проведені через платформу Республіканської партії, і не враховують надходження через інші канали.

З дня проведення виборів до 14 грудня, коли колегія вибірників затвердила перемогу Джо Байдена, Трамп збирав щодня по $2 млн, зазначає видання. Після голосування вибірників число пожертвувань знизилося. Проте американці знову скинули кошти, коли республіканці почали заявляти про можливість переглянути підсумки виборів під час їх затвердження Конгресом. Потім число пожертвувань значно впало тільки після штурму Капітолію.

Після скандалу Трамп визначився із адвокатами у справі імпічменту

Трамп обрав юристів, яке очолять його захист у справі імпічменту, яку буде розглядати Сенат.

Як повідомляє Reuters, це адвокати Девіди Шон та Брюс Кастор. Заяву про це зробили в офісі експрезидента США.

Згідно із заявою штабу Трампа, обидва адвоката погодилися з тим, що імпічмент колишнього президента суперечить американському законодавству.

Відповідне рішення було прийнято після того, як п'ять адвокатів Трампа відмовилися брати участь у справі про імпічмент і представляти сторону захисту всього за тиждень до початку судового розгляду. У суботу стало відомо про те, що Трамп припинив співпрацю з п’ятьма адвокатами, які розробляли стратегію захисту в рамках процедури по його імпічменту. Команду юристів Трампа покинули Бутч Бауерс, а також Дебора Барб’є, Джонні Гессер, Грег Харріс і Джошуа Говард.

Демократи взялись розглядати резолюцію про імпічмент після того, як тодішній віцепрезидент Майк Пенс відхилив прохання застосувати 25-ту поправку до Конституції США щодо усунення Трампа.

Лідер республіканської меншості у Сенаті Мітч Макконнелл раніше запропонував відкласти судовий розгляд до середини лютого, щоб дати юридичній групі Трампа час на підготовку.

Про другий імпічмент

Резолюція про імпічмент Трампа була прийнята Палатою представників Конгресу США 13 січня, в минулий понеділок конгресмени передали документ в Сенат. Стаття звинувачення в резолюції одна — підбурювання до заколоту. Процедура імпічменту була ініційована через висловлювання, допущені Трампом 6 січня. В той день прихильники республіканця, які зібралися в столиці США на багатотисячну маніфестацію в його підтримку, увірвалися в Конгрес і спробували перешкодити затвердженню підсумків минулих в країні 3 листопада президентських виборів, перемогу на яких здобув Байден.

П’ятеро людей загинули, 52 людини поліція заарештувала.

Сам процес щодо імпічменту почнеться 9 лютого. В ході засідань члени Палати представників, так звані керуючі імпічментом, виступатимуть в ролі обвинувачів, сенатори — в ролі присяжних. Головою процесу стане сенатор-демократ Патрік Легі (від штату Вермонт).

Перший імпічмент Трампа

Демократи в Палаті представників порівняно недавно вже намагалися усунути Трампа від влади, піддавши його імпічменту. Ця спроба провалилася, коли Сенат на початку 2020 року виправдав 45-го президента США.

Так, 18 грудня 2019 року Трамп став третім президентом США після Ендрю Джонсона і Білла Клінтона, якому Палата представників оголосила імпічмент. Йому закидали зловживання владою і перешкоджання роботі Конгресу.

Chas News повідомляв, що у Сенаті США бракує голосів для імпічменту Трампа. 

Ексагент КДБ розповів, що Трампа вербували протягом 40 років — ЗМІ