довбик євро
Getty Images

Коротко підсумки спортивного 2021 року такі: глядачів усе ще можуть здивувати приховані технології, а гроші мають великий вплив на футбол.

Тепер, як кажуть на ТБ, докладно.

Суперліга у футболі: сепаратизм не пройшов

У квітні 12 найзаможніших європейських клубів з Англії, Іспанії та Італії оголосили про створення окремого футбольного турніру — Суперліги. Це означало розкол в європейському футболі.

УЄФА та ФІФА пригрозили клубам і гравцям санкціями. Але головну роль зіграли вболівальники, які розпочали протести.

Не минуло й кількох днів, як клуби-розкольники один за одним почали виходити з проєкту. Суперліга померла, не народившись. Хоча головні ідеологи не полишають ідеї все-таки вийти з-під крила УЄФА та почати заробляти ще більше.

«Динамо» з Луческу виграло чемпіонат і Кубок

Прихід до київського «Динамо» тренера Мірчі Луческу влітку 2020 року столичні вболівальники сприйняли як зраду та чергову насмішку «ковідного» року. Адже румун 12 років відпрацював наставником головного ворога киян — донецького «Шахтаря». І часто образливо висловлювався на адресу динамівців.

Але думка вболівальників Києва змінилась після того, як Луческу спочатку вивів команду до Ліги чемпіонів, а потім виграв усі трофеї сезону в Україні — Суперкубок, чемпіонат та Кубок — залишивши ні з чим «Шахтар».

Зараз проти Луческу протестує лише купка маргіналів-ультрас.

Євро: гасло на формі, «ліфчик» на Довбику, наші — в 1/4

На футбольному чемпіонаті Європи збірна України дійшла до 1/4 фіналу! Це стало найкращим здобутком нашої команди в історії.

Зустрічали збірну України «за одягом». Ігрова форма «синьо-жовтих» із контуром України (звісно, з Кримом!) та гаслами «Слава Україні! Героям слава!» викликала істерію в Росії. Та поскаржилась в УЄФА і натиснула через спонсорів з «Газпрому».

Але гасла залишили, і з ними українська команда дісталась чвертьфіналу.

Вся країна раділа, а заодно обговорювала, що це таке у форварда Артема Довбика під футболкою. Коли автор переможного голу у ворота Швеції на радощах цю футболку скинув, усі побачили незвичний аксесуар на тілі. Сhas News тоді роз’яснив, що це — не ліфчик, а топик, який утримує датчик для стеження за показниками гравця.

Ну а чемпіонами Європи стали італійці.

Непереможність Італії, прокляття домашнього поля та злива автоголів. Євро-2020 і його фінал — у цікавих фактах

Серце Еріксена зупинилось просто на полі

Євро ледве не розпочався з трагедії. У другий день турніру в матчі проти Фінляндії лідер та капітан збірної Данії Крістіан Еріксен раптом знепритомнів і впав на газон. У нього зупинилось серце.

На щастя, футболіста вдалось врятувати. Згодом йому встановили кардіовертер-дефібрилятор.

У Еріксена був контракт з міланським «Інтером», але в Італії заборонено грати з кардіостимулятором у серці. Тому в грудні сторони розірвали угоду. Зараз 29-річний футболіст потроху тренується з данським «Оденсе», де грав у юності.

Олімпіада: Україна — у «бронзовій добі» лише з одним «золотом»

На Літніх Іграх в Токіо українська команда відзначилась кількістю здобутих нагород, але не якістю.

За кількістю медалей (19) українці посіли 16-е місце в загальному заліку. Начебто непогано. Але якщо рахувати за якістю, то у нас — лише 44-е місце.

Адже Україна здобула 12 бронзових нагород, 6 срібних і лише одне «золото».

Олімпійським чемпіоном Токіо став борець греко-римського стилю Жан Беленюк, за сумісництвом — народний депутат України.
жан беленюк

На тому, що Беленюк — ще й перший темношкірий медаліст Олімпіади від України, начебто акцентувати не варто. Але незабаром після повернення атлета до Києва в центрі міста на нього накинулися молодики з расистськими закидами.

Фото Магучіх з росіянкою розбирали в Міноборони

Українська стрибунка в висоту Ярослава Магучіх на Олімпіаді дострибнула до бронзової нагороди, а ще — вскочила у скандал.

Здавалось, що такого: зробила спільне фото після нагородження з чемпіонкою. Але тією була росіянка Марія Ласіцкене. Ну і соцмережі вибухнули!

19-річну призерку зацькували, а у Міноборони зажадали від молодшого лейтенанта ЗСУ Магучіх пояснень. Адже Ласіцкене — не просто представниця країни-агресора, а й чинна капітан Збройних сил РФ, колишня довірена особа Путіна.

Ласіцкене Магучіх

Зрештою скандал погасили: Магучіх пояснила, що завжди була патріотом України, а те фото — просто емоції.

І кожен залишився при своєму. Принаймні вже за місяць Ярослава знову з’явилась на спільному фото з Ласіцкене. Щоправда, в компанії інших фіналісток Діамантової ліги.

Шева пішов зі збірної України і зараз мучиться в Італії

Після вдалого Євро несподівано залишив збірну України її головний тренер Андрій Шевченко. Його контракт з Українською асоціацією футболу сплив після чемпіонату, і сторони не змогли погодити його продовження.

Коли УАФ вже призначила тренером збірної Олександра Петракова (він надалі бореться за вихід на ЧС в Катарі), Шевченко раптом зібрав пресконференцію та заявив, що був готовий продовжувати роботу у збірній України. Але йому не запропонували новий контракт.

В листопаді Шева працевлаштувався в італійському «Дженоа» — зараз одній з найгірших команд Серії А. З Шевченком генуезці ще не виграли жодного матчу в чемпіонаті — 2 нічиї та 5 поразок — і ризикують вилетіти в Серію В.

Андрій Шевченко залишив посаду тренера збірної України. Чим він запам'ятався

Мессі залишив рідну «Барсу», а Роналду повернувся до «МЮ»

Найкращі футболісти сучасності цього літа змінили клуби.

Аргентинець Ліонель Мессі провів 20 років у «Барселоні» і став живим символом клубу. Проте його контракт закінчився, а новий так і не підписали. Керівництво клубу пояснило, що не зможе втримати Мессі через фінансові обмеження, які запровадила іспанська Ла Ліга. Аргентинець на прощальній пресконференції розплакався. Зараз Мессі грає у французькому «ПСЖ».

А Кріштіану Роналду після трьох років в «Ювентусі» і дев’яти в «Реалі» повернувся до англійського «Манчестер Юнайтед». За «МЮ» португалець виступав з 2003 по 2009 рік.

Усик став чемпіоном світу у важкій вазі

Український боксер Олександр Усик в Лондоні переміг британця Ентоні Джошуа та відібрав у нього чотири пояси чемпіона світу у важкій вазі!

Цей бій став для Усика лише третім у цій ваговій категорії (від 91 кг), раніше він був чемпіоном світу у крузервейті (до 91 кг). Виявилось, що додаткові кілограми не особливо вадять знаменитій швидкості українця.

Тепер Усик володіє чемпіонськими поясами за версіями WBA, WBO, IBF та IBO. Для повного комплекту не вистачає WBC, яким володіє ще один британець Тайсон Фьюрі.

Український антидопінговий центр звинуватили в махінаціях

У жовтні Всесвітнє антидопінгове агентство (WADA) повідомило, що Український антидопінговий центр та Федерація легкої атлетики України систематично порушували міжнародні стандарти тестування.

Розслідування тривало з 2019 року.

Керівники антидопінгового центру пішли у відставку, сам центр можуть позбавити ліцензії. У федерації звинувачення відкидають.

«Золотий м’яч» віддали Мессі. Незаслужено?

Приз найкращого футболіста світу від журналу France Football знову дістався Ліонелю Мессі. Вже всьоме. Хоча багато фахівців і вболівальників вважають, що його мав отримати поляк Роберт Левандовський з «Баварії».

Найпалкіші кажуть, що премія себе остаточно дискредитувала, що Мессі отримує «м’ячі» автоматично за минулі заслуги. А після цьогорічного переходу аргентинця до французького «ПСЖ» місцевий France Football просто не міг не зробити йому реверанс і не поповнити колекцію.

Бокс та важку атлетику вигнали з Олімпіади

Міжнародний олімпійський комітет не включив до програми Літньої Олімпіади в Лос-Анджелесі 2028 року  бокс, важку атлетику та сучасне п’ятиборство. Втім залишив їм шанс повернутись.

На виправлення у міжнародних федерацій є два роки.

Головні претензії до боксу стосуються справедливості суддівства. У важкій атлетиці існує велика проблема допінгу. А сучасне п’ятиборство виглядає не дуже сучасним, особливо щодо жорстокого використання коней у верховій їзді.

Бельмондо, Чапкіс, принц Філіп та інші знаменитості, які померли у 2021-му