«112 Україна» подав позов до Верховного суду через санкції
Слово і діло

До Касаційного адміністративного суду Верховного суду надійшов позов каналу «112 Україна», проти якого застосовані санкції.

Верховний суд написав на Facebook: «25 лютого до Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду надійшов позов ТОВ «Телерадіокомпанія «112-ТВ», яким оскаржується указ президента від 2 лютого № 43/2021 «Про рішення РНБО від 2 лютого «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)», відповідно до якого застосовано санкції до позивача».

У суді нагадали, що раніше до нього вже подавали позовні заяви про оскарження указу президента про санкції.

Передісторія

10 лютого Верховний Суд повідомив, що визначився з двома позовами громадян, які оскаржують указ президента, яким фактично було накладено санкції щодо трьох телеканалів. У розгляді одного суд відмовив, щодо другого надав час на усунення недоліків.

15 лютого подало позов до Верховного суду ТОВ «Новини 24 години» (канал NewsOne). У ньому позивач просив визнати протиправним і нечинним рішення президента та РНБО про застосування санкції до позивача. Суд залишив цей позов без руху для усунення недоліків.

2 лютого президент Володимир Зеленський запровадив санкції проти  нардепа від ОПЗЖ Тараса Козака. Також гарант ввів на п’ять років обмеження стосовно каналів «112 Україна», NewsOneZIK. Ці ЗМІ пов'язують з кумом президента РФ, нардепом від ОПЗЖ Віктором Медведчуком.

У ЄС та США підтримали санкції проти телеканалів, пов'язаних з Медведчуком.  Раніше Зеленський пояснив, що заблоковані канали фінансує Росія. 

Як ми писали, бізнесмен та нардеп від ОПЗЖ  Козак придбав телеканали «112 Україна» та «NewsOne» за 103 млн з офшорів цивільної дружини Наталі Лавренюк.

18 лютого власник підсанкційних телеканалів «112 Україна», NewsOne та ZIK зареєстрував нове товариство з обмеженою відповідальністю з такою ж назвою «Медіахолдінг «Новини».

Козак оскаржує санкції проти себе у Верховному Суді