Чехія не розглядає інших версій вибухів боєприпасів 2014 року, окрім дій РФ
Weeklynewsreview

Чеські спецслужби та поліція не мають інших версій вибухів на складах боєприпасів у Врбетіце в 2014 році, окрім причетності до них російської ГРУ.

Про це сказав віцепрем'єр, міністр внутрішніх справ Чехії Ян Гамачек в неділю в ефірі Чеського телебачення.

Політик стверджує: «Версія у слідства лише одна. Поліція працює лише над російським слідом. За вибухом стоять співробітники російської військової розвідки ГРУ, а саме підрозділу 29155. Іншої версії немає».

29 квітня міністр юстиції Чехії Марія Бенешова стверджувала, що версій є «кілька». У відповідь віцепрем’єр зауважив, що такі заяви «грають на руку комусь іншому, а не Чехії».

25 квітня про те, що версій у слідства щонайменше дві — участь ГРУ і недбалість — заявив президент країни Мілош Земан, що викликало резонанс у російських пропагандистських ЗМІ. «Ми працюємо з двома слідчими версіями. Перша, тобто основна, що стався вибух через непрофесійне поводження з вибуховим матеріалом. І друга — що це була операція іноземної розвідки. Я серйозно ставлюся до обох цих версій і хочу, щоб їх ретельно вивчили», — сказав тоді президент Чехії.

На це Гамачек 2 травня відповів, що Земан підтримав дії уряду з видворення з Праги 18 співробітників посольства РФ.

Прем'єр-міністр Чехії Андрій Бабіш теж спростував слова Земана. Він заявив, що у влади країни поки є тільки одна версія вибуху на складах, яка стверджує про причетність до них російських спецслужб.

Держсекретар США обговорив із прем'єром Чехії «підривні й смертоносні» дії РФ

Держсекретар США Ентоні Блінкен говорив телефоном із прем'єром Чехії Бабішем про дестабілізуючі дії Росії в Чехії, повідомляє на сайті Держдеп США.

«Держсекретар Блінкен підкреслив солідарність США з Чеською Республікою в її мужній відповіді на підривні й смертоносні дії Росії на чеській землі. Держсекретар Блінкен і прем'єр-міністр Бабіш погодилися з необхідністю збереження єдності і рішучості у відповідь на дестабілізуючі дії Росії» — пише пресслужба Держдепу.

Чиновники також уточнили, що рішення уряду Чехії виключити «Росатом» з тендеру на АЕС «Дуковани» і значно скоротити присутність російської розвідки в Празі підвищили безпеку Чехії і альянсу НАТО.

Передісторія

17 квітня Чехія заявила, що висилає 18 російських дипломатів, та звинуватила РФ у організації вибуху військового складу в 2014 році.

Міністерство закордонних справ РФ оголосило персонами нон грата 20 дипломатів посольства Чехії в Москві. Всі вони мали покинути Росію до кінця 19 квітня. Таким чином, в штаті посольства лишилося тільки п’ять дипломатів.

Обмеження стали відповіддю на висилку з Праги 18 співробітників посольства Росії, яких влада Чехії вважає агентами ГРУ і СЗР.

Москва назвала звинувачення Праги абсурдними і голослівними.

Як заявив 19 квітня журналістам Гамачек, реакція Росії на висилку з Чехії 18 співробітників посольства РФ виявилася сильнішою, ніж очікувалося з урахуванням існуючої практики в таких випадках.

Пізніше уряд республіки повідомив, що Чехія скорочує відповідно до числа чеських дипломатів в Москві кількість російських в посольстві РФ у Празі. Так Чехія і Росія зрівняли кількість співробітників в посольствах до 32.

Прем’єр Польщі скликав термінове засідання Вишеградської групи через поведінку РФ