Франція забороняє турецьку ультранаціоналістичну групу «Сірі вовки»
Getty images

Франція заборонила ультраправу групу, яка розглядається як войовниче крило Турецької партії націоналістичного руху. Заборона «Сірих вовків» ухвалена на тлі значної напруженості між Анкарою та Парижем щодо боротьби з екстремізмом.

Влада звинувачує групу у насильницьких діях та поширенні мови ненависті у Франції, повідомляє DW.

Заборона була схвалена під час щотижневих засідань уряду, за словами прессекретаря уряду Габріеля Аттала.

Франція звинуватила групу в «надзвичайно насильницьких діях, поширенні «надзвичайно жорстоких погроз» і «підбурюванні до ненависті до влади та вірмен», — сказав Аттал. Він послався на інцидент на вірменському меморіалі поблизу міста Ліон на сході країни, який був зіпсований минулими вихідними.

На меморіалі геноциду вірмен 1915 року зловмисники написали «Сірий вовк» та RTE, ініціали президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана, а також протурецькі гасла.

Вірмени тривалий час проводили кампанію за те, щоб масові вбивства їхніх предків в Османській імперії з 1915 р. були визнані геноцидом. Франція підтримує їхній заклик.

Хто такі «Сірі вовки»

Група «Сірі вовки» пов'язана з найвищим союзником президента Туреччини і розглядається як войовниче крило Партії націоналістичного руху (ПHP), яка в коаліції з Партією справедливості та розвитку (ПСР) Ердогана в турецькому парламенті.

«Сірі вовки» — це прізвисько, яке дали членам турецького руху, який виник у 1960-х та 1970-х.

У 80-х роках група застосовувала насильство проти лівих активістів та етнічних меншин.

Заборона групи в середу стала наслідком загострення напруженості між Анкарою та Парижем через боротьбу Франції з екстремізмом.

Напруженість між Францією та Туреччиною також зростає через нагорно-карабахський конфлікт.

Анкара підтримала своїх союзників у Баку в бойових діях. Регіон Нагірний Карабах входить до складу Азербайджану, але контролюється етнічними вірменськими сепаратистами, війна там у 1990-х забрала 30 000 життів.

Реакція Туреччини

У відповідь на заборону «Сірих вовків» Анкара пообіцяла «відповісти якомога твердіше».

Міністерство закордонних справ Туреччини спростувало саме існування групи, заявивши, що Франція «має справу з уявним утворенням».

У заяві міністерства сказано, що французький уряд повинен був «захищати свободу зібрань і вираження поглядів турків у Франції».

Він звинуватив уряд Франції у ігноруванні «підбурювань, погроз і нападів» на турків у Франції.

Міністерство закордонних справ заявило, що заборона групи показує: «Уряд Франції зараз повністю знаходиться під вірменським впливом». Він звинуватив Францію в «подвійних стандартах» і «лицемірстві», оскільки французи дозволяють Робочій партії Курдистану (РПК) та іншим групам діяти у Франції. Туреччина вважає РПК терористичною організацією.

Франція проти ісламістів

16 жовтня терорист-ісламіст убив вчителя Самуеля Паті, який викладав в коледжі історію і географію. У рамках дискусії на тему свободи вираження поглядів Паті показав вихованцям дві карикатури на пророка Мухаммеда. Раніше їх опубліковало видання Charlie Hebdo.

Серія атак на французьких громадян сталася в Ніцці, Ліоні, Авіньйоні та Парижі 29 і 30 жовтня. 31 жовтня стався ще один напад в Ліоні — був поранений православний священник. 

У Ніцці 21-річний тунісець вбив трьох людей поблизу собора Нотр Дам. Приводом для атак могли стати заяви Макрона про боротьбу з радикальним політичним ісламізмом в країні після вбивства вчителя Самюеля Паті.

Додаткові 4000 солдатів були розгорнуті по всій країні в рамках операції «Сентінель», сказав Макрон, довівши загальну кількість мобілізованих військ до 7000.

Ердоган закликав турків відмовитися від французьких товарів і порадив Макрону перевірити психіку.

Після цього Charlie Hebdo випустив карикатуру на Ердогана.

Раніше ми писали, що у Парижі біля колишнього офісу сатиричного видання Charlie Hebdo поранили чотирьох людей.

Chas News повідомляв, що Держдеп США попереджає країни Європи про небезпеку терактів. 

Франція призначить посланника для пояснення ідей Макрона мусульманським державам