Генпрокуратура Німеччини протягом року відкрила 320 нових справ щодо ісламського терору
Peter George Oliver

Загроза ісламського терору залишається високою, вважає генеральний прокурор Німеччини Петер Франк. Про це він заявив в інтерв’ю виданню Welt am Sonntag, оприлюдненому в неділю, 1 листопада, передає УНН із посиланням на DW.

Не варто думати, що ісламістський терор відступає, хоча у 2020 році в Німеччині й не було масштабних нападів, підкреслив Франк. Недавні трагічні події у Франції показують, що Німеччина і Західна Європа, як і раніше, знаходяться в полі зору радикальних ісламістів, цитує DW слова Франка.

Так, навесні в федеральній землі Північний Рейн — Вестфалія влада затримала уродженців Таджикистану, ймовірних членів осередку терористичної угруповання «Ісламська держава». Німецькі слідчі вважають, що вони планували напади на території ФРН, заявив Франк.

У 2020 році генпрокуратура завела 320 нових справ, пов’язаних з ісламістським тероризмом. За словами Франка, це менше, ніж в попередні роки, але цей показник жодним чином не відображає «якісний рівень загрози».

При цьому генеральний прокурор ФРН бачить найбільшу загрозу для внутрішньої безпеки країни в терористах правого спрямування. За словами Франка, кількість розслідувань, що проводяться в області правого тероризму, в останні роки неухильно зростає. «Наш вільний демократичний суспільний лад піддається нападам екстремістів всіх ідеологій», — підкреслив він.

Історія конфлікту

Інтерв’ю генерального прокурора Німеччини — реакція на напади ісламістів в низці французських міст та заяву турецького президента Реджепа Таїпа Ердогана про ісламофобію в Європі.

16 жовтня терорист-ісламіст убив вчителя Самуеля Паті, який викладав в коледжі історію і географію. У рамках дискусії на тему свободи вираження поглядів Паті показав вихованцям дві карикатури на пророка Мухаммеда. Раніше їх опубліковало видання Charlie Hebdo.

Серія атак на французьких громадян сталася в Ніцці, Ліоні, Авіньйоні та Парижі 29 і 30 жовтня. 31 жовтня стався ще один напад в Ліоні — був поранений православний священник. 

У Ніцці 21-річний тунісець вбив трьох людей поблизу собора Нотр Дам. В інших містах жертв і постраждалих вдалося уникнути. 

Приводом для атак могли стати заяви Макрона про боротьбу з радикальним політичним ісламізмом в країні після вбивства вчителя Самюеля Паті.

Пізніше у Франції оголосили максимальний рівень терористичної загрози.

Президент Еммануель Макрон заявив у четвер, що попередження про загрозу безпеці країни піднято на найвищий рівень. Макрон довів загальну кількість мобілізованих військ до 7000.

Раніше ми писали, що у Парижі біля колишнього офісу сатиричного видання Charlie Hebdo поранили чотирьох людей.

Chas News повідомляв, що Держдеп США попереджає країни Європи про небезпеку терактів. 

 

Через карикатуру на Ердогана Туреччина звинуватила Charlie Hebdo в «культурному расизмі та ненависті»