Джо Байден склав присягу президента США (онлайн)
Getty Images

У середу, 20 січня, у Вашингтоні відбувається церемонія інавгурації 46-го президента США Джо Байдена.

Сhas News слідкує за подіями в Америці і реакцією світу.

Різниця в часі між Києвом і Вашингтоном — 7 годин. Ми вказуємо час новини за Києвом.

20:00. «Маємо багато що відновлювати й багато чoго лікувати».

Що сказав Джо Байден у першій президентській промові — у матеріалі Сhas News.

19:51.

Джо Байден написав перший твіт як президент США: «Не можна гаяти час, коли треба вирішувати таку кризу, з якою ми зіткнулись. Ось чому сьогодні я очолив офіс у Овальному кабінеті, щоб отримати право працювати і зробити сміливі дії для негайного полегшення життя американських сімей».

19:48. Президент України Володимир Зеленський запросив Джо Байдена відвідати Україну

19:15. У інавгураційній промові Джо Байден насамперед закликав націю до єдності.

«Я знаю, що причини, які розділяють нас, глибокі і реальні. Але я також знаю, що вони не нові. Протягом всієї історії точилась постійна боротьба між американським ідеалом, за яким ми всі створені рівними, з суворою потворною реальністю, в якій расизм, страх та демонізація давно нас роз’єднали», — сказав президент.

18:51. Джо Байден склав присягу як 46-й президент США.

Getty Images

18:41. Камала Харріс склала присягу віце-президента США

Справді на двох Бібліях. Вона — перша жінка на цій посаді.

Getty Images

І одразу за цим виступає Дженніфер Лопес з піснею America the Beautiful

18:39. Леді Ґаґа із русою косою «а-ля Юлія Тимошенко» проникливо заспівала гімн США.

18:36.

Очікується, що Камала Харріс складе присягу віце-президента, використовуючи дві Біблії. Одну, яка раніше належала колишній сусідці та подрузі сім'ї, другу — що належала Тургуду Маршаллу, першому афроамериканцю, який працював у Верховному суді.
До речі, на сходах Камала спіткнулась. Добре, що вона трималась за руку чоловіка. Все ж таки навіть сильним жінкам потрібна іноді підтримка.

18:30. Маско, а я вас знаю!

Ось він — головний герой дня, Джо Байден. В чудовому настрої. Як і його дружина Джилл. Загалом же дуже незвично спостерігати церемонію інавгурації, на якій усі присутні в масках.

Getty Images

18:19.

Чинний віце-президент Майк Пенс присутній на інавгурації  Байдена. А Дональд Трамп, який відмовився прийти, спостерігає за церемонією по телебаченню по дорозі на курорт у Флориді. Він востаннє вийшов з борта №1.

18:01.

Колишні президенти США Джордж Буш-молодший (74 роки), Білл Клінтон (74) та Барак Обама (59) присутні на церемонії. Джиммі Картер (96), найстарший з нині живих президентів США, заздалегідь не збирався відвідати інавгурацію.

Нагадаємо, Байдену зараз 78 років.

17:45. Церемонія розпочалась!

Тут можна дивитися відеотрансляцію наживо.

17:30.

Джо Байден прибув до Капітолія. Чітко за розкладом.

Getty Images

17:21. О, почалося. Верховний суд США евакуюють через повідомлення про загрозу вибуху.

17:15.

Обами та Клінтони прибули на церемонію інавгурації.

Барак Обама вітає колегу-демократа Байдена у Twitter: «Це твій час».

17:01. Трамп у прощальному спічі не згадав Байдена по імені

Докладніше про промови Дональда і Меланії — у матеріалі Сhas News.

16:47.

Цей День інавгурації президента США обіцяє бути сонячним вперше за майже 30 років — з 1992-го, коли вперше склав присягу Білл Клінтон, пише СNN.

16:33.

За повідомленням перехідної команди, сьогодні Джо Байден одягнений у темно-синій костюм та пальто від Ralph Lauren. Майбутня перша леді Джилл Байден обрала твідове пальто та сукню американської дизайнерки Олександри О'Ніл.

Getty Images

16:21. Трамп залишив Байдену записку у Білому домі

Дональд Трамп залишив у Білому домі записку для Джо Байдена, інформує CNN. Зміст поки що невідомий. За традицією Дня інавгурації, президент США пише листа наступнику з побажаннями та порадами. Зазвичай його залишають на столі-резолюті, і новий хазяїн Білого дому може прочитати послання одразу, як вперше заходить до Овального кабінету.

16:10.

Прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон — про майбутнє президентство Байдена: «Я з нетерпінням чекаю співпраці з ним та його новою адміністрацією, зміцнення партнерства між нашими країнами та роботи над нашими спільними пріоритетами: від боротьби зі зміною клімату, більше ефективного відновлення після пандемії та посилення нашої трансатлантичної безпеки».

16:02.

Трамп потелів до Флориди під пісню Френка Сінатри My Way.

15:54.

Тим часом Джо Байден прибув на службу до католицького собору святого Матвія в Вашингтоні.

15:45. Трамп промовив прощальний спіч. Каже, що впевнений в успіху свого наступника

Президент Трамп промовив прощальний спіч на базі Ендрюс, куди прибув разом з дружиною Меланією. Присутні зустріли його скандування «We love you!» («Ми вас любимо!»). Трамп відповів: «Ми також вас любимо!».

«Я завжди боротимуся за вас. Я спостерігатиму. Я слухатиму. Скажу вам, що майбутнє цієї країни ніколи не було кращим. Я бажаю новій адміністрації великої удачі та великих успіхів. Думаю, що вони матимуть великий успіх. Вони мають основу зробити щось справді вражаюче», — сказав Дональд Трамп.

15:20. Трамп востаннє залишив Білий дім

Президент Трамп залишив Білий дім. Він прямує до бази Ендрюс, де очікується церемонія прощання перед останнім президентським рейсом до Палм-Біч.

15:11.

The New York Times пише, що з момента обрання Дональда Трампа президентом США його ім’я з’являлось у заголовках на першій шпальті видання майже 2000 разів.

15:00. Не впізнаю у гримі...

Леді Ґаґа, яка виконає гімн на інавгурації Байдена, виклала в Instagram фото з Капітолія.

14:50.

Джо Байден підпише 15 указів після того, як присягне в якості президента США, повідомили його помічники. Байден скасує політику, запроваджену Дональдом Трампом, зробивши свої перші кроки щодо пандемії СOVID-19 та проблеми зміни клімату, повідомляє Reuters. Також очікується, шо він припинить фінансування будівництва стіни на кордоні з Мексикою і лібералізує міграційне законодавство.

14:37. Жінка Байдена встановить свої порядки у Білому домі

Дружина Джо Байдена Джилл скоро стане господинею Білого дому. І порушить більш ніж двохсотрічну традицію. Жінка не збирається відмовлятися від своєї оплачуваної роботи. Таким чином вона хоче поєднувати професійну діяльність з роллю першої леді, що в американському суспільстві не прийнято.

14:08.

Над Вашингтоном сходить сонце нової епохи :)

13:42.

Останні приготування до церемонії. Зранку робітники повісили печатку президента США на Західному фронтоні Капітолія.

Getty Images

13:37. А хто буде на церемонії від України?

Свої країни на інавгурації Байдена офіційно представлятимуть посли. Від України це — Володимир Єльченко.

13:06. Як Джо Байден змінить Америку і що це означатиме для України?

Поки майбутній лідер Америки лише прокидається, читайте аналітичний матеріал автора Сhas News Юрія Божича про очікування від його президентства.

12:47. Що казав Трамп у прощальній промові

Лік президентського строку Дональда Трампа пішов на години. Він пишається тим, що під час каденції не розв’язав жодної війни. Що ще Трамп сказав у своїй прощальній промові — читайте тут.

Getty Images

12:06. Де дивитися трансляцію в Україні

В Україні церемонію інавгурації Джо Байдена транслюватиме UA: Перший. Початок о 18:15. Також наживо трансляцію традиційно ведуть американські канали, зокрема СNN, який є в пакетах багатьох вітчизняних провайдерів.

11:46.

Команда Джо Байдена та Камали Харріс не дочекається, щоб назвати їх президентом та віце-президентом. Нагадаємо, Харріс стане першою жінкою — віце-президентом США.

11:36. Останній указ Трампа

Дональд Трамп одним з останніх своїх указів схвалив створити Сад національних героїв. У ньому з’являться безліч пам’ятників відомим у США людям. Трамп пропонує встановити пам’ятники одному із засновників компанії Apple Стіву Джобсу, мультиплікатору Уолту Діснею, співачці Уїтні Х’юстон, боксеру Мухаммеду Алі та багатьом іншим.

11:28.

Близько 25 тис. військових Національної гвардії США прибули до Вашингтона для забезпечення порядку. Це максимальна кількість нацгвардійців, яку дозволили в Пентагоні.

А напередодні двох нацгвардійців США відсторонили від інавгурації Джо Байдена. У Нацгвардії встановили, що вони мають зв’язки з «крайніми правими» групами.

Getty Images

11:21. Трамп полетить з Вашингтона на президентському літаку

45-й президент США Дональд Трамп залишить Вашингтон зранку. Трамп відправиться до Флориди на літаку президента США, а його проводи включатимуть церемонію на військовій базі Ендрюс, повідомляє «Голос Америки». За даними NBC, Трамп принципово не хотів лишати Вашингтон на будь-чому іншому окрім президентського літака. Всупереч традиції Трамп відмовився брати участь в інавгурації свого наступника, оскільки так і не визнав свою поразку на виборах.

11:00. Відомий розклад подій

8:45 за місцевим часом (15:45 за Києвом). Байден з  дружиною Джилл, віце-президентом Камалою Харріс та її чоловіком Дугласом відвідає службу в католицькому соборі святого Матвія в Вашингтоні.

10:30 (17:30 за за Києвом). Байден прибуде до Капітолія.

12:00 (19:00 за Києвом). Байден складе присягу президента США і далі виступить зі зверненням на сходах Капітолія.

13:40 (20:40 за Києвом). Новий головнокомандувач США Джо Байден перевірить готовність військ.

14:25 (21:25 за Києвом). Покладання вінків на Могилі Невідомого солдата.

15:15 (22:15 за Києвом): Байден і Харріс вирушать до Білого дому.

17:15 (0:15 за Києвом). Байден підпише перші укази.

17:45 (0:45 за Києвом). Байден прийме присягу у призначених ним у перший день президентства.

19:00 (2:00 за Києвом). Брифінг прес-секретаря Білого дому Дженніфер Псакі.

20:30 (3:30 за Києвом). Початок святкового заходу Celebrating America. Вестиме програму Том Хенкс, а виступлять на ній Джастін Тімберлейк, Демі Ловато та Bon Jovi.

21:55 (4:55 за Києвом): Джо Байден і перша леді Джилл Байден з'являться на балконі Білого дому.

10:30. Прапори замість гостей

Напередодні у Вашингтоні біля Капітолію встановили близько 200 тис. прапорів. Вони символізують тих, хто не зможе особисто відвідати церемонію. Білий дім скоротив кількість гостей до однієї тисячі. Нові обмеження влада запровадила й через штурм будівлі Конгресу США. Тоді її захопили прихильники чинного американського лідера Дональда Трампа. Через це Національну алею закрили. Навколо Капітолію і Білого дому побудували паркани.

Getty Images