Індія продовжила заборону на експорт вакцин від COVID-19
Getty Images

Експерти в галузі охорони здоров'я попереджають, що боротьба з COVID-19 у світі може затягнутися по всьому світу. Це може статися, бо Індія продовжила заборону на експорт вакцин.

Як повідомляє Reuters з посиланням на уряд Індії, країна продовжує заборону на поставку вакцин від коронавірусу в інші країни через важку ситуацію з пандемією в Індії. Там фіксують зростання випадків COVID-19 і смертності від цієї хвороби. Заборона може затягнутися до жовтня.

Така ситуація може загальмувати боротьбу з пандемією по всьому світу. Експерти в галузі охорони здоров'я вже забили тривогу.

Річ у тому, що ініціатива COVAX, яка постачає до багатьох країн безкоштовні дози вакцин проти коронавірусу, сильно пов'язана з Інститутом сироватки Індії. Це призводить до того, що країни отримають на 100 млн доз менше, ніж ініціатива планувала до заборони експорту з Індії. Тож у багатьох країнах може зірватися вакцинація, а вірус зміцніє.

Світові експерти кажуть, що багаті країни з великими запасами вакцин проти COVID-19 повинні поділитися, інакше пандемія може затягнутися.

«Це серйозна проблема. Поточний підхід, заснований на декількох фармацевтичних монополіях і благодійності через COVAX, зазнає невдачі, а в результаті люди вмирають» — сказала менеджер з політики в галузі охорони здоров'я благодійної організації Oxfam Анна Марріотт.

Уїлл Холл, менеджер з глобальної політики Всесвітнього фонду охорони здоров'я Wellcome, заявив, що сильна залежність механізму COVAX від Інституту сироватки робить його вразливим.

Ми не зможемо перемогти цей вірус, якщо не будемо думати і діяти глобально.  Ми всі повинні бути стурбовані цим — чим більше вірус продовжує поширюватися, тим вище ризик його мутації до стадії, коли наші вакцини і методи лікування більше не працюють. Якщо це станеться, ми повернемося до вихідної точки

Представниця Альянсу вакцинації ГАВІ, який є одним з керівників COVAX, заявила, що підприємство докладає всіх зусиль, аби поповнити запаси вакцин.

«Ми намагаємося знайти різні способи, щоб ті країни, які отримали першу дозу, могли отримати і другу дозу, і щоб вакцинація могла тривати», — сказала вона виданню.

Проблеми з вакцинами проти COVID-19

Заборону на експорт вакцин Індія ввела ще в квітні. Це сталося через сильний спалах коронавірусу в країні.

18 травня ЗМІ повідомляли, що США обіцяли поділитися своїми вакцинами з біднішими країнами. Це мало бути щеплення АstraZeneca, вироблене в США.

Як писало ВВС, хвиля COVID-19 в Індії зірвала програму ООН з постачання вакцин.

Видання Nature повідомляло, що вакцини захищають від  штаму COVID-19 з Індії, але слабше.

Як ми писали раніше, Кабмін оприлюднив Нацплан вакцинації проти інфекції COVID-19 до 31 грудня 2021 року. Україна до кінця року має отримати 21,913 млн доз вакцин проти коронавірусу, із них 8 млн доз наша держава отримає за механізмом COVAX.

Україна у лютому отримала першу партію вакцини проти коронавірусу Oxford/AstraZeneca (Covishield) виробника Serum Institute of India — 500 тис. доз.

Україна отримала від COVAX другу безкоштовну партію COVID-вакцин — AstraZeneca-SKBio