КСУ швидко ухвалив скандальне рішення, бо в голови Суду знайшли незадекларовану землю у Криму — очільник НАЗК
УНІАН

Конституційний Суд України ухвалив рішення «про незаконне збагачення», бо у голови КСУ Олександра Тупицького виявили незадекларовану ділянку та дачу у Криму.

Про це очільник НАЗК Олександр Новіков розповів в ефірі програми «Свобода слова Савіка Шустера».

Держслужбовець каже, що 1 жовтня голова КСУ Олександр Тупицький отримав запит від НАЗК. У ньому очільника Суду попросили пояснити довіреність у реєстрі України на операції з земельними ділянками в Криму.

7 жовтня голова Суду пішов у відпустку. 8 жовтня його заступник Сергій Головатий провів засідання і потім закрив засідання від представника президента та представника парламенту. Новіков підкреслив, що потім Головатий звільнив від відповідальності суддю-доповідача і голову КСУ.

«Не знаю, як внести в реєстр»

30 жовтня під час брифінгу голова КСУ розповів, що не задекларував свою земельну ділянку та дачу в анексованому Криму, бо не знає, як її внести до реєстру.

«Моя ділянка приватизувалася ще до анексії Криму, а коли відбулася анексія, то українські кадастри наклалися на російські. Подібне багато з ким відбувалося. За законами РФ, будинок можуть знести, а по відношенню мене порушена кримінальна справа. І на будинок та земельну ділянку накладено економічні санкції», — наголосив Тупицький.

Держслужбовець припустив, що договір про купівлю-продаж ділянки створили росіяни, аби врегулювати претензії власникапі сусідньої ділянки.

«Я до цього часу я не знаю, як внести в реєстр цю землю. Я не визнаю Крим російським, але обставини склалися так. Як вносити те, що ти не визнаєш? Не було договору куплі-продажу чи дарування», — запевнив чиновник.

Проте очільник КСУ сказав, що він мав би раніше проконсультуватися з НАЗК.

«Моя провина в тому, що я не звернувся до органів НАКЗ, щоб вони мені пояснили як мені бути, але я як юрист вважаю, що і вони не можуть пояснити. Я захищав свою власність», — підсумував Тупицький.

Передісторія

Chas News повідомляв, що 27 жовтня Конституційний Суд України визнав неконституційною кримінальну відповідальність за недостовірне декларування. На це у ЄС заявили, що через рішення КСУ Європейський Союз може призупинити безвіз для України. 

29 жовтня посли G7 засудили рішення КСУ щодо скасування антикорупційних реформ. Дипломати зазначили, що «Україна не повинна повертатися в минуле».

Президент України Володимир Зеленський запевнив, що система електронного декларування працюватиме. За його словами, незабаром до Верховної Ради подадуть відповідні законопроєкти.

Водночас очільник НАЗК Олександр Новіков заявив, що КСУ планує скасувати Вищий антикорупційний суд, закон про мову і земельну реформу, тому його необхідно реформувати.

На екстреному засіданні Кабмін зобов'язав НАЗК відновити доступ до електронних декларацій.

Водночас слідчий Державного бюро розслідувань викликав голову Конституційного Суду Україн  Олександра Тупицького на допит 2 листопада.

А судді хто? Країна має знати своїх «героїв»