Нардепи закликали 11 суддів Конституційного Суду скласти повноваження
Gordonua

Близько 150 народних депутатів просять 11 суддів Конституційного Суду добровільно піти у відставку після підтримки рішення про неконституційність деяких норм щодо електронного декларування.

Про це вони повідомили у заяві різних політичних фракцій і груп, зачитаній з трибуни Верховної Ради, на яку посилається «Українська правда» та «Інтерфакс-Україна». 

У заяві сказано: «Народні депутати України, які підписали цю заяву, закликають суддів Конституційного Суду України, які підтримали рішення Конституційного Суду України №13-р/2020 від 27 листопада 2020 року, скласти з себе повноваження судді Конституційного Суду України за власним бажанням або ж подати у відставку невідкладно!».

Цей заклик депутати адресують до суддів: Тупицького Олександра Миколайовича, Городовенка Віктора Валентиновича, Завгородньої Ірини Миколаївни,  Касмініна Олександра Володимировича, Кривенка Віктора Васильовича, Литвинова Олександра Миколайовича, Мойсика Володимира Романовича, Саса Сергія Володимировича, Сліденка Ігоря Дмитровича, Філюка Петра Тодосьовича, Юровської Галини Валентинівни.

Законопроєкт Зеленського

29 жовтня президент Зеленський вніс на розгляд Верховної Ради як невідкладний проєкт закону «Про відновлення суспільної довіри до конституційного судочинства» (№4288), яким пропонує припинити повноваження усього складу КСУ. У законопроєкті йдеться, зокрема, що рішення КСУ від 27 жовтня є «нікчемним (таким, що не створює правових наслідків) як таке, що прийнято суддями Конституційного суду України в умовах реального конфлікту інтересів».

2 листопада Зеленський звернувся до депутатів від партії «Слуга народу» і заявив, що час розмов, умовлянь та м’якості закінчився, потрібно вжити «жорстких рішень» щодо КСУ. Також президент заявляє, що якщо не зупинити хаос, який «творить за гроші КСУ», відбудеться протистояння на вулицях.

Суддя КСУ Сліденко погрожує Зеленському війною у разі розпуску суду

Зеленський вніс на розгляд Ради проєкт закону, яким пропонує припинити повноваження усього складу КСУ. Про це суддя Конституційного суду Ігор Сліденко заявив УНІАН, коментуючи сьогоднішнє звернення президента до фракції «Слуга народу».

Він пояснив, як, на його думку, розвиватимуться події, якщо ВРУ набере 226 голосів депутатів для ухвалення президентського законопроекту щодо припинення повноважень усіх суддів КСУ.

«Я думаю, що далі – розпад України і війна, тому що, крім тих 226, ніхто це не визнає. Якщо будуть спроби силовим шляхом захопити Конституційний суд, маю на увазі будівлю суду, то це означатиме війну. Є політичні сили, які ні за яких обставин не погодяться на такий розвиток подій, на узурпацію влади», — заявив суддя.

На переконання Сліденка, у своєму зверненні Зеленський «наговорив собі на 150 років тюрми». «Президент вголос закликає депутатів до повалення державного ладу. Це вже не вигадки РНБО, що Конституційний суд зазіхав на державний лад. Чим зазіхав? Що Конституційний суд скасував 366-1 статтю Кримінального кодексу і сказав, що її треба вдосконалити?», — пояснив Сліденко.

Передісторія. КСУ проти антикорупційної системи

Chas News повідомляв, що 27 жовтня Конституційний Суд України визнав неконституційною кримінальну відповідальність за недостовірне декларування. 

Також КСУ визнав неконституційними положення законів про перевірку е-декларацій чиновників і скасував повноваження НАЗК з перевірки декларацій та виявлення конфлікту інтересів.

КСУ своїм рішенням позбавив НАЗК доступу до держреєстрів, необхідних для проведення спецперевірок декларацій кандидатів на керівні посади до органів влади. Без цієї перевірки жоден керівник державного органу не може бути офіційно призначений.

28 жовтня через це рішення НАЗК закрило доступ до Єдиного державного реєстру декларацій.

На це у ЄС заявили, що через рішення КСУ Європейський Союз може призупинити безвіз для України. 

29 жовтня посли G7 засудили рішення КСУ щодо скасування антикорупційних реформ. Дипломати зазначили, що «Україна не повинна повертатися в минуле».

Президент України Володимир Зеленський запевнив, що система електронного декларування працюватиме. За його словами, незабаром до Верховної Ради подадуть відповідні законопроєкти.

30 жовтня Зеленський вніс до Верховної Ради відповідний законопроєкт, яким пропонує припинити повноваження суддів Конституційного суду, визнати його рішення про декларування «нікчемним» і без правових наслідків та скасувати відповідні зміни до ЗУ «Про запобігання корупції».

Водночас очільник НАЗК Олександр Новіков заявив, що КСУ планує скасувати Вищий антикорупційний суд, закон про мову і земельну реформу, тому його необхідно реформувати.

На екстреному засіданні Кабмін зобов'язав НАЗК відновити доступ до електронних декларацій.

Водночас слідчий Державного бюро розслідувань викликав голову Конституційного Суду Україн  Олександра Тупицького на допит 2 листопада.

ВАКС закрив першу справу на виконання скандального рішення КСУ