Очільник КСУ хоче зустрітись з Зеленським, щоб «прибрати штучний конфлікт»
УНІАН

Очільник Конституційного Суду України (КСУ) Олександр Тупицький хоче зустрітися з президентом України Володимиром Зеленським задля врегулювання конституційної кризи в країні.

Про це голова суду заявив на пресконференції.

«Хочу звернутися до президента, ми хочемо поспілкуватися, ми запрошуємо, в будь-якому форматі, як він визначиться. Треба прибрати цей штучний конфлікт», — зазначив Тупицький.

Суддя закликав не оцінювати рішення КСУ щодо скасування антикорупційних реформ, а ознайомитися з ним детально. Він просить президента утриматися від неконституційних дій і «не піддаватися на заклики провокаторів».

Тупицький запевнив, що він готовий зустрітися з головою парламенту або з прем’єр-міністром, щоб врегулювати кризу у країні. Очільник КСУ здивувався, що його не запросили на засідання РНБО. Він стверджує, що наразі із Зеленським не зустрічався.

У коментарі «Українській правді» прессекретар президента Юлія Мендель запевнила, що Зеленський все ж розмовляв з Тупицьким.  

«Президент вже розмовляв із головою Конституційного Суду після ухвалення одіозного рішення КС, яке становить загрози національній безпеці. Всі важливі питання обговорювалися, і рішення, ініційовані президентом і підтримані РНБО та Кабінетом міністрів, ухвалювалися з урахуванням переговорів із суддею Тупицьким», — каже речниця Зеленського.

Під час пресконференції Тупицький все ж підтвердив, що розмовляв із президентом. Проте він сказав, що розмова не стосовно рішення КСУ. Про що саме говорили — суддя не захотів уточнювати.

Голова КСУ зазначив, що зустрітись з президентом йому доручили збори суддів. Він підкреслив, що «ні в чому президента не звинувачує». Тупицький вважає, що за кризу в країні відповідальне саме оточення Зеленського.

Передісторія

Chas News повідомляв, що 27 жовтня Конституційний Суд України визнав неконституційною кримінальну відповідальність за недостовірне декларування. На це у ЄС заявили, що через рішення КСУ Європейський Союз може призупинити безвіз для України. 

29 жовтня посли G7 засудили рішення КСУ щодо скасування антикорупційних реформ. Дипломати зазначили, що «Україна не повинна повертатися в минуле».

Президент України Володимир Зеленський запевнив, що система електронного декларування працюватиме. За його словами, незабаром до Верховної Ради подадуть відповідні законопроєкти.

Водночас очільник НАЗК Олександр Новіков заявив, що КСУ планує скасувати Вищий антикорупційний суд, закон про мову і земельну реформу, тому його необхідно реформувати.

На екстреному засіданні Кабмін зобов'язав НАЗК відновити доступ до електронних декларацій.

Водночас слідчий Державного бюро розслідувань викликав голову Конституційного Суду Україн  Олександра Тупицького на допит 2 листопада.

«Замах на захоплення влади». Проти суддів КСУ відкрили кримінальну справу