Реакція на арешт Навального. Європарламент просить ЄС розширити санкції проти РФ й зупинити «Північний потік — 2»
Getty Images

Депутати Європейського парламенту закликають Європейський Союз розширити санкції проти російських чиновників, які причетні до арешту опозиціонера Олексія Навального

Про заклики депутатів Європарламенту повідомляє пресслужба організації.

Під час дебатів з головою відділу зовнішньої політики ЄС Жозепом Борреллем депутати Європарламенту закликали російську владу негайно звільнити Навального, підкресливши, що його арешт і те, як це зробили, явно суперечать міжнародному праву і російському законодавству.

Депутати Європарламенту також вимагають, щоб санкції ЄС проти російських чиновників були розширені — аби щоб їх застосували проти людей, відповідальних як за отруєння Навального, так і за його арешт.

Деякі депутати Європарламенту також стверджували, що необхідно зробити набагато більше, щоб залучити Кремль до відповідальності за порушення прав людини — заборонити роботи з будівництва газопроводу «Північний потік — 2».

Депутати Європарламенту підготували резолюцію, у якій Раді ЄС пропонується через арешт Навального запровадити санкції проти олігархів із оточення Путіна і заборонити добудову «Північного потоку-2».

Як повідомляє Spiegel, проект такої резолюції підтримали парламентські групи консерваторів, соціал-демократів, лібералів та зелених. Згідно з нею, ЄС повинен негайно зупинити завершення трубопроводу в Балтійському морі, запровадити санкції проти «фізичних та юридичних осіб, які брали участь у прийнятті рішення про арешт та затримання Навального», а також осіб, відповідальних за напади на представників опозиції, російських олігархів, членів найближчого оточення президента Путіна та пропагандистів засобів масової інформації.

Проєкт резолюції Європарламент має розглянути в четвер, 21 січня. Але Рада ЄС, яка має повноваження запроваджувати санкції, може цю резолюцію проігнорувати або запровадити символічні санкції, як це було після отруєння Навального. Сам російський опозиціонер тоді просив покарати не російських спецслужбістів, які його труїли, а олігархів Путіна, що грабують російський народ.

Про це Навальний сказав у виступі на засіданні комітету з міжнародних справ Європарламенту, відповідаючи на питання, чи можна якимось чином переконати жителів Росії, що санкції, які вводить ЄС, спрямовані не проти громадян РФ. «Поки що ми не бачимо спроб боротися з ними (олігархами). Коли Усманов, Абрамович в Росії будуть знати, що їх викинули з Європи, це буде свято на вулицях російських міст», — вказав політик.

Раніше очільники МЗС країн ЄС погодились накласти санкції на фізосіб і компанії з РФ за отруєння Навального. Відповідний список та докази злочину подали Франція та Німеччина.

Сам Навальний напередодні, передбачаючи подібний м’який варіант із санкціями, назвав їх «ритуальними». Він же закликає ЄС до персональних санкцій проти людей з найближчого оточення Путіна, а не рядових виконавців. «Я не хочу ніякого «списку Навального», не потрібен ніякий безглуздий «список Навального». Потрібен список Путіна, список тих людей, які пограбували громадян Росії», — сказав політик.

Штаби Навального кличуть росіян на масові мітинги

Штаби Навального готують великі мітинги по всій Росії у відповідь на його арешт. На сайті navalny.com мітинги анонсували на 23 січня. Координати місць збору та офіційні сторінки подій в соцмережах вказані на сайті.

Штаб опозиціонера пише: «23 січня о 14.00 ми закликаємо всіх вийти на мітинг. Проти злодіїв і вбивць. Проти корупції і несправедливості. За власне майбутнє. За свободу кожного з нас. Залишитися вдома в цей день означає змиритися з тим, що лиходії і далі будуть брехати, обкрадати і вбивати».

Штаб політика вважає, що росіянам «відсидітися осторонь» не вийде, «влада буде лютішати» з кожним днем ​​і рано чи пізно зачепить кожного.

Роскомнадзор зажадав від TikTok і «Вконтакті» захистити підлітків від участі в акціях протесту — за три дні до мітингу «Свободу Навальному!»

Роскомнадзор направив до керівників соцмережі TikTok вимогу видаляти «матеріали із закликами до неповнолітніх користувачам соцмережі брати участь в протизаконних протестних масових заходах». Про це відомство повідомляє на своєму сайті.

РКН уточнює, що вимога надійшла від Генпрокуратури РФ. Про заклики до яких акцій йдеться, чиновники не уточнили.

Найближча велика протестна акція в Росії запланована на 23 січня. Про неї оголосив Навальний в ролику, який опублікували після того, як 18 січня Хімкинський міський суд на виїзному засіданні в ОВС уклав політика під варту на 30 діб. Акція «Свободу Навальному!», зокрема, анонсована в Москві.

Навальний закликав «не боятися і виходити на вулиці». У його TikTok такого ролика немає, але є відео про «палац Путіна».

У коментарях до ролика користувачі згадують про акцію, намічену на 23 січня.

Роскомнадзор зажадав також від соцмережі «ВКонтакті» припинити «втягнення неповнолітніх у несанкціоновані мітинги».

Передісторія

Володимир Путін, який перебуває при владі в Росії вже 20 років, у 2014 році розв'язав проти України неоголошену війну. Росія незаконно окупувала частину України – Кримський півострів. При цьому Путін не визнає незаконність своїх дій, заявляючи про «відновлення історичної справедливості». Росія також озброїла незаконні формування на українському Донбасі та намагалась реалізувати там проєкт «Новоросія».

Навальний проводить розслідування і викриває корупційні дії чинної влади РФ та її масштабне збагачення.

У 2014 році Навальний заявляв, що Крим повинен залишитися у складі Росії.

17 січня Навальний прилетів до Москви і був затриманий в аеропорту «Шереметьєво». Його доставили у відділення поліції, де він провів ніч. Судили Навального в тому ж відділенні. Політик пробуде у СІЗО «Матроська тиша» до 15 лютого.

Його відправили до СІЗО за те, що політик не з’являвся, щоб відмітитися (у нього умовний строк — 3,5 роки). Також Федеральна служба виконання покарань просить замінити цей умовний термін на реальний.

Наступного дня після арешту антикорупційний фонд Навального опублікував нове розслідування про Путіна, точніше, про його палац. Будівля — нібито «найбільший хабар Путіну» площею, співмірною із 39 князівствами Монако.

«Межигір’я» відпочиває. Навальний випустив розслідування про палац Путіна (фото, відео)