За Навального. Європарламент закликав запровадити нові санкції проти Росії
Getty Images

Європейський парламент закликав запровадити нові санкції проти Росії у зв’язку з арештом російського опозиціонера Алексєя Навального. Відповідну резолуцію підтримав 581 євродепутат, 50 проголосували «проти», а ще 44 утрималися. Документ не має юридичної сили.

Про це повідомила пресслужба Європарламенту.

У резолюції депутати зазначили, що вважають поведінку РФ невідповідною для члена Ради Європи та ОБСЄ. Саме тому вони закликали Раду Європи і ОБСЄ оцінити порушенні зобов'язання, які раніше на себе взяла Росія.

В окремому пункті резолюції європарламентарі закликають держави-члени Ради Європи розпочати процедуру покарання проти Росії в Європейському суді з прав людини.

Через цю процеду Росія може перестати бути членом Ради Європи.

Євродепутати також вимагають негайно припинити будівництво газопроводу «Північний потік-2».

Європарламент закликав запровадити економічні обмеження проти російських олігархів та пропагандистів, які володіють активами в ЄС і користуються свободою пересування там.

Просять ввести санкції й стосовно фізичних та юридичних осіб, які ухвалили рішення про арешт та ув'язнення Навального.

Передісторія

17 січня Навальний прилетів до Москви і був затриманий в аеропорту «Шереметьєво». Його доставили у відділення поліції, де він провів ніч. Судили Навального в тому ж відділенні. Політик пробуде у СІЗО «Матроська тиша» до 15 лютого.

Його відправили до СІЗО за те, що політик не з’являвся, щоб відмітитися (у нього умовний строк — 3,5 роки). Також Федеральна служба виконання покарань просить замінити цей умовний термін на реальний.

Наступного дня після арешту антикорупційний фонд Навального опублікував нове розслідування про Путіна, точніше, про його палац. Будівля — нібито «найбільший хабар Путіну» площею, співмірною із 39 князівствами Монако.

Chas News повідомляв, як прессекретар Кремля відреагував на розслідування Навального про палац Путіна.

Раніше російська влада пояснила затримання Навального тим, що опозиціонер був у розшуку. 

Путін бореться із «білоруським сценарієм». Силовики РФ влаштували поквартирний обхід прихильників Навального