«Замах на захоплення влади». Проти суддів КСУ відкрили кримінальну справу
УНІАН

Проти суддів Конституційного Суду відкрили кримінальне провадження за ст. 109 Кримінального кодексу України (захоплення державної влади). Його вже внесли до Єдиного реєстру судових розслідувань та скерували до ДБР.

Про нардеп від партії «Голос» Ярослав Юрчишин розповів у Facebook.  

«В рамках цього провадження цілком законно, не політично, можна довести, якщо була змова з метою захоплення влади. Окремі компоненти цієї справи можуть перегукуватися з розслідування НАБУ щодо Окружного адміністративного суду Києва: там «вовчі» судді зізнаються, що вже «захопили КСУ», — заявив держслужбовець.

 

Кримінальне провадження по ст 109 (замах на захоплення влади) щодо суддів КСУ за моєю заявою, як депутат Голос...

Posted by Yaroslav Yurchyshyn on Friday, October 30, 2020

«Відправимо суддів-зрадників КСУ в Ростов!»

30 жовтня біля будівлі КСУ в Києві сотні українців протестували проти суддів, які ухвалили скандальне рішення про фактичне скасування системи e-декларування.

Серед організаторів акції — Центр протидії корупції, Рух опору капітуляції та кілька інших організацій. Вони підкреслюють, що КСУ «продовжує знищувати антикорупційні інститути». 

«Рішення про скасування відповідальності за брехню в деклараціях чиновників — одне з таких», — заявили організатори демонстрації.

Активісти принесли з собою плакати з різними гаслами та фаєрами.

До учасників акції ніхто з Конституційного Суду не вийшов. Тому протестувальники підходили все ближче до воріт установи, щоб потрапити всередину. Водночас вони кидали димові шашки. Правоохоронці заблокували вхідні двері суду.

Протест проходив під гаслом «Відправимо суддів-зрадників КСУ в Ростов» — «туди, де їм і місце».

«Своїми рішеннями судді КСУ надають індульгенцію для сотень чиновників-корупціонерів, а також ставлять під загрозу безвіз, критично важливу фінансову допомогу від європейських інституцій та європейський напрям розвитку України», — йдеться в в анонсі акції.

Передісторія

Chas News повідомляв, що 27 жовтня Конституційний суд України визнав неконституційною кримінальну відповідальність за недостовірне декларування. На це у ЄС заявили, що через рішення КСУ Європейський Союз може призупинити безвіз для України. 

29 жовтня посли G7 засудили рішення КСУ щодо скасування антикорупційних реформ. Дипломати зазначили, що «Україна не повинна повертатися в минуле».

Президент України Володимир Зеленський запевнив, що система електронного декларування працюватиме. За його словами, незабаром до Верховної Ради подадуть відповідні законопроекти.

Водночас очільник НАЗК Олександр Новіков заявив, що КСУ планує скасувати Вищий антикорупційний суд, закон про мову і земельну реформу, тому його необхідно реформувати.

На екстреному засіданні Кабмін зобов'язав НАЗК відновити доступ до електронних декларацій.

Водночас слідчий Державного бюро розслідувань викликав голову Конституційного Суду Україн  Олександра Тупицького на допит 2 листопада.

Якщо можна розпустити КСУ законом, тоді можна скасувати результати президентських виборів рішенням ЖЕКу — очільник фракції «Голос»