Зеленський пропонує звільнити всіх суддів КСУ та набрати нових
УНІАН

Президент України Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради законопроєкт, яким пропонує звільнити суддів Конституційного Суду та набрати нових. Водночас гарант заявив, що рішення КСУ про декларування мають визнати «нікчемним» та скасувати відповідні зміни до ЗУ «Про запобігання корупції».

Про це стало відомо з проєкту Закону про відновлення суспільної довіри до конституційного судочинства.

Проєкт закону містить дві статті — «Неправосудність рішення, прийнятого у власних інтересах» та «Відновлення конституційного судочинства».

У першій статті президент пропонує визнати рішення КСу від 27 жовтня 2020 року «нікчемним як таке, що прийнято суддями Конституційного Суду України в умовах реального конфлікту інтересів».

Гарант ініціює  повернення редакцій закону «Про запобігання корупції» та Кримінального кодексу, що діяли до рішення КСУ.

У другій статті Зеленський вимагає повністю оновити склад КСУ.

Раді пропонують ухвалити цей закон, щоб «зберегти європейський та євроатлантичний вибір українського суспільства» та «усунути загрозу для національної безпеки України».

«Відтак існує необхідність забезпечити збереження європейського та євроатлантичного вибору українського суспільства, дотримання принципу верховенства права конституційними органами, усунути загрозу для національної безпеки України та забезпечити дотримання принципу верховенства права, встановленого Конституцією України», — йдеться у пояснювальній записці до законопроєкту. 

Передісторія

Chas News повідомляв, що 27 жовтня Конституційний Суд України визнав неконституційною кримінальну відповідальність за недостовірне декларування. На це у ЄС заявили, що через рішення КСУ Європейський Союз може призупинити безвіз для України. 

29 жовтня посли G7 засудили рішення КСУ щодо скасування антикорупційних реформ. Дипломати зазначили, що «Україна не повинна повертатися в минуле».

Президент України Володимир Зеленський запевнив, що система електронного декларування працюватиме. За його словами, незабаром до Верховної Ради подадуть відповідні законопроєкти.

Водночас очільник НАЗК Олександр Новіков заявив, що КСУ планує скасувати Вищий антикорупційний суд, закон про мову і земельну реформу, тому його необхідно реформувати.

На екстреному засіданні Кабмін зобов'язав НАЗК відновити доступ до електронних декларацій.

Водночас слідчий Державного бюро розслідувань викликав голову Конституційного Суду України  Олександра Тупицького на допит 2 листопада.

Шість українських доріг передадуть у «приватні руки»