політ на Місяць
NASA

2024-й — рік високосний. З високосними роками здавна пов'язано багато забобонів.

Нібито у ці роки небажано починати власну справу, вагітніти та робити різкі переміни у житті. Та й взагалі вважається, що у високосні роки вище ризик глобальних негараздів, трагедій та потрясінь.

На користь цієї теорії в історії можна знайти багато підтверджень. Звісно, якщо підбирати факти відповідним чином. Якщо ж підійти до  питання неупереджено, то виявиться, що високосні роки нічим не відрізняються від звичайних — на них припадали як трагічні, так і дуже позитивні події.

Ось приклади визначних починань, трагедій і звершень, що трапились у високосні роки за останні два століття.

1840: перший «Кобзар»

Кобзар, намальований живописцем Василем Штернбергом, та перша сторінка першого видання «Кобзаря» Тараса Шевченка 1840 року

У Петербурзі вийшов друком «Кобзар» — книга-збірка поетичних творів Тараса Шевченка. До першого видання увійшло вісім віршів та поем.

1848: «Весна народів»

 «На барикадах на вулиці Суффло, Париж, 25 червня 1848 року». Картина Ораса Верне

У 1848-му Європу охопила хвиля революцій, яка увійшла в історію як «Весна народів». Почалася вона зі Франції, а далі поширилася на значну частину континенту. Зокрема, і на західну Україну, яка тоді входила до складу Австрійської імперії. Щоправда, попри перші успіхи наступного року усі революції завершилися поразкою .

1868: заснування «Просвіти»

У 1868 році Львові виникло товариство «Просвіта», яке згодом перетворилося на потужну громадську культурно-освітню організацію. Мережа «Просвіт» охопила усю західну Україну і відіграла важливу роль в українському національному відродженні.

1892: заснування The Coca-Cola Company

29 січня 1892 року американский бізнесмен Аса Кендлер заснував The Coca-Cola Company та за наступні десятиліття вивів її на світовий рівень.

Еволюція пляшок Coca‑Cola з 1899 по 1957 рік / The Coca-Cola Company

Зараз, за версією Best Global Brands 2023, компанія Coca-Cola займає восьме місце у списку найдрожчих брендів світу. У цьому рейтингу також представлені ще три бренди, засновані у високосні роки — Apple (1976), Nike (1964) та BMW (1916). 

1896: перші Олімпійські ігри сучасності 

У квітні 1896 року в Греції за ініціативи барона П'єра де Кубертена пройшли перші Олімпійські ігри сучасності. До речі, у них мав брати участь і один киянин.

Церемонія нагородження 23-річного водоноса Спиридона Луїса, який переміг у марафонському бігові на першій Олімпіаді / Olympic.org

З того часу літні Олімпіади проходять кожні чотири роки — тобто якраз у високосні, що аж ніяк не впливає на їхній престиж та популярність.

1912: загибель «Титаніка» і кінець Китайської імперії

Розповідаючи про біди, пов'язані з високосними роками, часто згадують трагедію «Титаніка». У ніч з 14 на 15 квітня 1912 року величний лайнер зіткнувся з айсбергом та за пару годин затонув у своїй першій же подорожі. Загинули 1496 осіб.

«Титанік» виходить із Саутгемптона у перший і останній рейс 10 квітня 1912 року / Wikimedia Commons

До речі, брат-близнюк «Титаніка» — «Британік» — теж затонув у високосний рік. Наприкінці 1916 року корабель, який виконував роль плавучого шпиталю, напоровся на морську міну і пішов на дно. Тоді загинули 30 людей, 1036 вдалося врятувати.

Що ж до 1912 високосного року, то у ньому вистачало подій, які справили на людство набагато більший ефект, ніж морські катастрофи. Наприклад, внаслідок перемоги революції Китай проголосили республікою, що ознаменувало кінець двохтисячолітньої історії китайської імперії.

1916: криваві битви Першої світової

Третій рік Першої світової війни пройшов у безуспішних спробах вирватися із глухого кута позиційного протистояння. Битви під Верденом, на Соммі, Брусиловський прорив та багато інших менш відомих протистоянь забрали сотні тисяч життів, але бажаного ефекту не дали.

1928: пакт Бріана-Келлога та відкриття пеніциліну 

У серпні 1928 року за ініціативи міністра закордонних справ Франції Арістіда Бріана та держсекретаря Френка Келлога 15 держав підписали Загальний договір про відмову від війни як інструменту національної політики. Згодом кількість підписантів зросла до 47. Ідея була гарна, але не спрацювала. За 11 років після підписання пакту Бріана-Келлога спалахнула Друга світова, яка забрала мільйони життів.

реклама пеніциліну

Набагато позитивніший ефект у перспективі мало відкриття того ж року шотландського мікробіолога Александера Флемінга. Під час дослідів у лабораторії він виділив пеніцилін. Розпочалася ера антибіотиків, які у наступні десятиліття врятували мільйони життів.

1932: Голодомор в Україні

«В усіх стадіях голоду» (авторський підпис). Мертві від голоду та люди присмерті біля паркану Озерянської церкви у Харкові. Фото Александра Вінербергера, 1933 рік / Samara Pearce Archive

Наприкінці 1932 року більшовики влаштували в Україні геноцид голодом — Голодомор. За оцінками українських демографів, його жертвами стали близько 3,9 мільйонів українців, що становить 13% від загальної кількості тогочасного населення України.

1940: капітуляція Франції та анексія Балтійських держав

1940-й став роком найбільших перемог Гітлера. За перші шість місяців нацисти захопили Данію, Норвегію, Бельгію, Нідерланди, Люксембург та Францію. Щоправда, наступна майже чотирьохмісячна авіаційна битва за Британію завершилася невдачею Німеччини, яка вимушена була відмовитися від морської десантної операції на Британські острови.

Адольф Гітлер на фоні Ейфелевої вежі у Парижі під час свого єдиного візиту до Франції, 28 червня 1940 року / Imperial War Museums

Тим часом Сталін завершив перемогою радянсько-фінську війну, хоч і не з тим результатом, який очікував на її початку, та анексував Литву, Латвію та Естонію.

1944: висадка у Нормандії та звільнення України від нацистів

Наступний високосний рік став роком вирішальних поразок Гітлера. У червні 1944-го висадкою у Нормандії союзники нарешті відрили другий фронт у Західній Європі та за півроку звільнили майже усю Францію.

Вступ французької дивізії генерала Філіппа Леклерка у звільнений Париж у серпні 1944 року / Library of Congress

Так само нацисти постійно відступали на Східному фронті. Зокрема, 28 жовтня їх витіснили за межі сучасних кордонів України. Поразка Німеччини у Другій світової стала неминучою.

1956: ХХ з'їзді КПРС та Угорська революція 

У лютому 1956 року на ХХ з'їзді КПРС Микита Хрущов виступив зі своєю знаменитою промовою «Про культ особи та його наслідки». В СРСР почалася «відлига».

Підбиті радянські самохідні артилерійські установки ІСУ-152 на вулицях Будапешта / Fortepan

Щоправда, дуже швидко стало зрозуміло, що керівництво компартії готово лише на символічні зміни. Вже наприкінці року радянські танки силою придушили антикомуністичну Угорську революцію.

1968: «Празька весна»

На початку високосного 1968 року комуністичне керівництво Чехословаччини розпочало серію ліберальних реформ та спробувало побудувати «соціалізм з людським обличчям». Проте «Празька весна» викликала невдоволення у Москві. У серпні рядянські війська окупували країну та повернули владу консерваторам.

1972: теракт на Олімпіаді в Мюнхені та останній пілотований політ на Місяць

5 вересня 1972-го у розпал літньої Олімпіади у Мюнхені вісім палестинських терористів влаштували напад на членів ізраїльської збірної. Вони одразу вбили двох спортсменів, а дев'ять захопили у заручники. Поліцейська операція з їх звільнення завершилася провалом. У результаті перестрілки загинули п'ять терористів, поліцейський та усі заручники.

Американський астронавт Юджин Сернан на Місяці 13 грудня 1972 року / NASA

Того ж року у межах місії «Аполлон-17» люди в шосте і наразі востаннє висадилися на Місяць. А в Україні ядерним вибухом намагалися загасити пожежу на газовій свердловині (операція «Факел»). 

1976: заснування Apple

1 квітня 1976 року Стів Джобс, Стів Возняк та Рональд Вейн заснували компанію Apple. За наступні десятиліття вона зробила справжню революцію у сфері персональних комп'ютерів, смартфонів та різних технологічних гаджетів та перетворилася на величезну корпорацію.

Один з перших персональних комп’ютерів Apple-1, створений Стівом Возняком і Стівом Джобсом у 1976 році / John Moran Auctioneers

20 червня 2023 року Apple стала першою компанією, чия ринкова капіталізація перетнула межу у $3 трлн.

1980: початок ірано-іракської війни

У вересні 1980-го розпочалася ірано-іракська війна. Вона зі змінним успіхом тривала вісім років і попри багатотисячні жертви та численні руйнування фактично завершилася унічию — у теж високосному 1988 році.

1984: Бхопальська катастрофа

У ніч на 3 грудня 1984 року в індійському місті Бхопал сталася найбільша за кількістю жертв техногенна катастрофа в сучасній історії. Тоді внаслідок вибуху одного із резервуарів на хімічному заводі корпорації Union Carbide у перші дні загинули за різними оцінками від 2,5 до 8 тисяч осіб, а за наступні десятиліття — ще до 20 тисяч.

Серед загиблих та постраждалих внаслідок Бхопальської катастрофи було багато дітей / India Today

Загалом же від отруєння токсичним газом постраждали близько півмільйона жителів навколишніх районів.

1992: Маастріхська угода

7 лютого 1992 року 20 європейських країн підписали Маастріхську угоду про створенню Європейського союзу. Щоправда, вонеа набуда чинності вже у наступному році, але початок було покладено саме у високосний 1992-й.

Також саме на високосний 2004 рік припало найбільше розширення ЄС. Тоді його поповнили одразу 10 нових членів.

2004: заснування Facebook та Помаранчева революція

4 лютого 2004 року студент Гарвардського університету Марк Цукерберг заснував соцмережу Facebook (спочатку вона називалася TheFacebook), на базі якої згодом утворилася нинішня корпорація Meta Platforms.

Мітинг прихильників Віктора Ющенка на Майдані Незалежності, 22 листопада / Wikimedia Commons

Наприкінці того ж року в Києві почалася Помаранчева революція, у якій сучасні українці почали довгу боротьбу за гідність та свободу .

2020: пандемія коронавірусу та збиття лайнера МАУ над Тегераном

Головною подією останнього на цей момент високосного року стала пандемія коронавірусу. Спалах нової хвороби зафіксували у грудні 2019-го. За кілька місяців вона поширилася по усьому світу, і Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила про світову пандемію COVID-19. Більшість країн світу закрилися на карантин, а фармацевтичні компанії зосередилися на розробці нових вакцин.

Польовий шпиталь для хворих COVID-19 у бразильському місті Санту-Андре  / Wikimedia Commons

Україну в 2020 році спіткала трагедія рейсу PS 752. 17 березня іранські військові біля Тегерану двома зенітними ракетами збили Boeing 737 авіакомпанії МАУ. Загинули усі 167 пасажирів та 9 членів екіпажу.

Пророцтва Нострадамуса, Ванги та мольфарів на 2024 рік: чому у всі страшилки не варто вірити