пласка земля теорії змови
The Herald

Близько половини українців довіряють тарологам, астрологам чи екстрасенсам. Скільки з нас вірять у теорії змови, соціологи поки не цікавилися, але, мабуть, чимало. І у цьому немає нічого дивного. Людство з давніх часів проявляло тяжіння до конспірології.

На підтвердження цього Chas News згадує п'ять популярних теорій змови останніх десятиліть.

Теорії змови про польоти американців на Місяць

21 липня 1969 року Ніл Армстронг став першою людиною, яка ступила на поверхню Місяця. За його кроками у прямому ефірі спостерігали 530 млн глядачів. Однак вже за кілька років мільйони людей повірили, що насправді американців нікуди не літали, а усе це масштабна фальсифікація, знята у кіностудії.

Особливо популярною ця теорія стала завдяки книзі американця Білла Кейсінга «Ми ніколи не були на Місяці: афера Америки на $30 млрд» (1976 році) та сатиричному фантастичному фільму «Козерог-1» 1977 року про вигадану історію фальсифікації польоту на Марс.

Конспірологи знайшли десятки аргументів на свою користь — прапор на відео нібито колихався, астронавти нереалістично стрибали та й взагалі мали одразу померти через потужну радіацію. І цей перелік тільки продовжує зростати.

Одна з популярних версій — висадку насправді зняв Стенлі Кубрик. Мовляв, за рік до місії «Аполлон 11» він випустив свою «Одіссею 2001», у якій дуже реалістично показав супутник Землі. А вже за 30 років цьому навіть з’явилися «беззастережні докази» — зізнання дружини режисера та самого Кубрика. Перше інтерв'ю показали у 2002 році, а друге — у 2015-му. Щоправда, в обох випадках це були фрагменти псевдодокументальних фільмів, автори яких чесно визнали, що таким чином лише розважалися. Однак багато-хто усе одно продовжує вірити, що висадка насправді відбувалося у кінопавільйоні режисера.

Загалом станом 2019 рік близько 10% американців вірили, що їхній корабель на Місяць не літав. Проте найбільше прихильників теорії «місячної змови» живе в росії. У 2020 році у неї вірили 49% росіян, хоча ще 20 років тому таких було на чверть менше (28%).

Теорії змови про вакцини

У 1796 році англійський лікар Едвард Дженнер експериментальним шляхом розробив першу вакцину проти віспи. За чотири роки вона стала обов'язковою у британському флоті, а у 1853 році — для всіх новонароджених дітей у країні. Згодом саме завдяки щепленню вдалося повністю перемогти віспу, яка раніше забирала десятки мільйонів житті. Останній випадок природного зараження діагностували у 1976 році.

За останні сто років з'явилися вакцини й від інших смертельно небезпечних хвороб — поліомієліту, коклюшу, кору, краснухи тощо. Однак попри наявність беззаперечного аргументу — зменшення поширення цих інфекцій — у щеплення завжди було багато критиків. І їхній головний аргумент ще з часів Дженнера не змінився — вакцини шкодять здоров’ю і навіть можуть вбити.

найпопулярніші теорії мзови проти вакцин

В 1887 році англійський лікар Чарльз Крейтон видав цілу монографію, у якій переконував, що насправді за методом Дженнера людей заражають не коров’ячою віспою, а сифілісом. За сто років його ідейний послідовник Ендрю Вейкфілд заявив про зв'язок між щепленням від кору та розвитком аутизму. В обох випадках наукова спільнота після ретельного аналізу спростувала ці твердження, однак подібні ідеї знайшли багато послідовників по усьому світу.

Пандемія коронавірусу лише додала їм популярності. На фоні появи нових вакцин крім традиційних забобонів про їх шкідливість поширилися твердження, що таким чином уряди хочуть «чіпувати» та взяти під контроль населення, фармакологічні кампанії — заробити побільше грошей, а Білл Гейтс — взагалі скоротити населення планети. Однак і ці ідеї зовсім не нові.

теорія змови про вакцини

Ще у 1885 році канадський «лікар-викривач» Александер Росс переконував, що щеплення — це приховання форма експлуатації, придумана можновладцями та медиками для заробітку мільйонів фунтів стерлінгів на бідняках. Писав він ще багато чого: що вакцина не захищає від віспи, проте може фатально підірвати здоров’я; про втручання держави у приватне життя та посягання на свободу вибору.

Теорії змови про зірок

Подробиці життя знаменитостей завжди цікавлять їхніх фанатів, і попутно доповнюються плітками, а інколи — різними конспірологічними теоріями. Найчастіше — померлих зірок «воскрешають», а живих навпаки «вбивають». Хоча трапляються й більш екзотичні варіанти.

Коли у 1972 році раптово помер Елвіс Преслі, його фанати знайшли десятки доказів, що співак насправді інцеснував свою смерть, а сам втік до Південної Америки, пішов лікуватися від наркотиків чи взагалі був викрадений ЦРУ. Натомість Пол Маккартні, за версією коспірологів, ще загинув у ДТП ще в 24-річному віці.

Багато подібних теорій і щодо молодших зірок. Ось кілька прикладів.

Канадська співачка Авріл Лавін ще у 2003 році «вчинила самогубство» і з того часу замість неї виступає двійник Мелісса Ванделла.

Майлі Сайрус також замінили, а саму вбили на замовлення Disney — корпорації нібито не сподобався її стиль життя після завершення серіалу «Ханна Монтана».

Натомість зіркове подружжя Бейонсе і Jay-Z є лідерами таємничого ордену ілюмінатів. Про це вони начебто постійно натякають жестами на концертах та ще й ім'ям своєї доньки Блю Айві, яке розшифровується як «народжена, щоб слугувати злу, наймолодша з ілюмінатів».

Теорія пласкої Землі

Ще близько 240 року до н. е. грек Ератосфен математичним шляхом довів, що Земля має сферичну форму і навіть майже точно вирахував довжину її окружності. За наступні століття ці висновки підтвердили і доповнили сотні вчених. Врешті люди полетіли у космос і показали, як планета виглядає зі сторони.

Однак досі є й ті, хто дотримується іншої точки зору і вважає, що Земля насправді пласка. Ця теорія звісно має глибоке коріння, однак у сучасному вигляді постала відносно нещодавно — наприкінці ХІХ століття. В 1956 році США навіть з'явилося Міжнародне товариство пласкої Землі.

теорія пласкої землі

Погляди пласкоземельців збігаються щодо форми нашої планети, але в іншому версії про її будову різняться. Якщо взяти збірний образ, то Земля постане у вигляді диска, оточеного крижаною стіною, котра не дає океанам вилитися через край. На висоті близько 5 км підвішені Сонце і Місяць, які підсвічують поверхню планети, наче прожектори. Земний диск не просто висить в просторі. Він піднімається вгору з прискоренням 9,8 м/с2, створюючи ілюзію гравітації. Ну і звісно, на їх переконання, люди в космос не літають, а усі відео звідти зняті у кінострудіях чи за допомогою графіки.

Теорія виглядає абсурдно, але досі має багато прихильників, число яких зросло з появою інтернету. Найбільше їх зараз у США і Бразилії. В останній у 2019 році таку точку зору поділяли 7% населення.

Теорії змови про таємний світовий уряд

Один з найдавніших напрямів у конспірології пов'язаний з вірою в існування організацій, які планують або вже таємно керують всіма справами у певній країні, на континенті чи в усьому світі. Протягом останнього століття особливо популярні версії, які приписували такий вплив єврейським лідерам, олігархам світового рівня (Ротшильдам, Рокфеллерам та іншим), масонам, ілюмінатам та навіть рептилоїдам, які чи то прибули з інших планет, чи то живуть з-під землею.

За час президентства Дональда Трампа великої популярності набула ще одна теорія змови відома як Qanon. Зародилася вона у жовтні 2017 року з постів користувача з ніком «Q» на форумі 4chan. Той натякав, що працює у спецслужбами та має доступ до таємної інформації, якою і вирішив поділитися з користувачами.

З його одкровень «стало відомо», що світом керує таємна і могутня кліка сатанистів-канібалів-педофілів, до складу якої входять лідери Демократичної партії США, члени королівських родин, релігійні лідери, голлівудські зірки та бізнесмени. А бореться з цим світовим злом саме Трамп. «Q» пророкував, що він от-от має провести операцію «Буря» — провести масові арешти своїх ворогів, у першу чергу свою конкурентку на виборах Хіларі Клінтон, запровадити військове правління та нарешті навести лад у країні.

популярні теорії змов Qanon

Дати «Бурі» постійно переносилися, однак теорія тільки ширилася серед прихильників правих поглядів і вилилася у масовий рух Qanon. Його прибічники вірили, що Трамп з великою перевагою переобереться на другий термін, а, коли прогноз не справдився, взяли активну участь у штурмі Капітолія у січні 2021 року. Вже за рік вони активно ширили російську пропаганду із звинуваченнями на адресу України та США. І це не дивно, адже Qanon розглядає путіна як союзника Трампа.

Пророцтва Нострадамуса, Ванги та мольфарів на 2024 рік: чому у всі страшилки не варто вірити
Заразити всіх. Як середньовічні конспірологи боролися зі «змовою прокажених»