Поки в Україні діляться враженнями від львівського Форуму видавців, автори у світі очікують на одну з найпочесніших нагород у сфері літератури Букерівську премію. Минулого тижня комітет оголосив шорт-лист номінантів 2021 року. Ім’я переможця, який отримає £50 тис., стане відомим 3-го листопада під час церемонії, що пройде у Лондоні.  

Chas News розповідає про шість книжок, які претендують на премію цього року.

«Здивування», Річард Пауерс

Bewilderment, Richard Powers

Як виховувати дитину після смерті матері? На це питання шукає відповідь головний герой «Здивування» Тео Бірнт, який працює астробіологом. Він не лише досліджує  космічні далі у пошуках позаземного життя, а й намагається налагодити стосунки зі своїм дев’ятирічним сином Робіном. Вдається не все: дитину хочуть вигнати зі школи через напади агресії, батько ж виступає проти втручання психологів. І починає сам займатись перевихованням сина.

«Здивування», Річард Пауерс

Метод для цього знаходить достатньо дивний  використовує для «лекцій» попередньо записану інформацію та емоції мами Робіна. У своїй книзі Пауерс пояснює, що виховання дитини  процес подекуди складніший та захопливіший, ніж розгадування космічних загадок.   

«Обіцянка», Деймон Гелгут

The Promise, Damon Galgut

Деймон Гелгут у світі Букерівської премії — наче Леонардо ді Капріо на «Оскарі». Письменника двічі номінували на головну книжкову премію. І поки безрезультатно. У 2021 році є шанс все виправити завдяки роману «Обіцянка».

«Обіцянка», Деймон Гелгут

Твір Гелгута епічна сімейна сага, яка розгортається на фоні буремних політичних подій у Південній Африці протягом кількох десятиліть. Головні герої книги сім’я білошкірих фермерів з ПАР. Перед смертю глава родини заповідає чорношкірій служниці, що працювала у них все життя, будинок та землю. Але діти не поспішають виконувати останнє бажання батька. Навколо цього і будується головний конфлікт «Обіцянки», тісно переплетений з подіями апартеїду.

«Велике коло», Меггі Шіпстед

Great Circle, Maggie Shipstead

В історії авіації було безліч відчайдухів. Меггі Шіпстед у своїй книзі описує історію вигаданої героїні Меріан Грейвс, яка з дитинства марила небом і в середині минулого століття здійснила навколосвітню подорож на літаку. Самотужки. І, здавалось би, все добре, але Грейвс не вдалось повернутись. Її літак зник з радарів.

«Велике коло», Меггі Шіпстед

Автор майстерно пов'язує цю ситуацію з сьогоденням, переносячи читачів у 2014 рік. На «авансцені» з'являється нова героїня  голлівудська актриса Хедлі Бакстер, яка хоче зіграти роль відчайдушного пілота. Щоб зробити це бездоганно, актриса починає досліджувати життя Грейвс, знаходячи там багато таємниць.

«Авантюристи», Надіфа Мохамед

The Fortune Men, Nadifa Mohamed

«Авантюристи» — історія про жорстокість судової машини у Великобританії середини минулого століття. Події книги відбуваються у Тигровій Бухті багатонаціональному районі валлійського Кардіффа. Головний герой дрібний злодюжка Махмуд. І саме на нього «вішають» вбивство, якого він не вчиняв.

Разом з Махмудом читач проходить всі кола упередженої судової системи.

«Авантюристи», Надіфа Мохамед

Надіфа Мохамед своєю книгою наче натякає: навіть після 70 років боротьби за права людей будь-який суд все ж виносить рішення, зважаючи на походження і колір шкіри підозрюваного.

«Ніхто про це не говорить», Патриція Локвуд

No one is talking about this, Patricia Lockwood

Книгу Локвуд можна охарактеризувати п’ятьма словами, які складуться у питання, що хвилює зараз увесь світ. «Чи є життя після інтернету?». Головна героїня книги живе так, як мріють мільйони інших. Вона популярна особа в мережі, має сотні тисяч фоловерів, подорожує світом та зустрічається зі своїми фанами. Але розуміє:  її життя стрімко тоне в океанах коментарів та лайків. Чи є у цьому зміст?

«Ніхто про це не говорить», Патриція Локвуд

Героїня зможе дати відповіді на ці питання, адже, за сюжетом книги, у неї трапляються сімейні проблеми, котрі, як виявляється, вирішити набагато складніше, ніж віртуальні.

«Поїздка на північ», Анук Арудпрагасама

A passage north, Anuk Arudpragasam

Історія «Поїздки на північ» починається з дзвінка, який змінив життя головного героя Крішани. Чоловіку повідомляють, що доглядачка його бабусі померла за несподіваних обставин її знайшли на дні колодязя. Тож Крішані доводиться їхати на похорон через усю Шрі-Ланку  з Коломбо в одну з північних провінцій. Поїздку і разом з тим роздуми головного героя бачимо на тлі руїн, які стали наслідками тридцятирічної громадянської війни у країні.

«Поїздка на північ», Анук Арудпрагасама

У підсумку, «Поїздка на північ» це коктейль з філософських міркувань та детективних хитросплетінь, які доведеться розплутувати головному персонажу.