Аваков особисто заплатив понад 800 тис. грн за літак, на якому привезли Марківа
УНІАН

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков повідомив Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК), що 5 листопада 2020 року здійснив видатки у сумі 836 244, 50 грн. За ці кошти він орендував приватний літак, щоб доправити в Україну з Італії нацгвардійця Віталія Марківа.

Про це заступник очільника МВС Антон Геращенко розповів у Facebook.

«Ці кошти були витрачені на оплату послуг з оренди приватного літака Falcon для доправлення в Україну з Італії українського гвардійця Віталія Марківа, якого напередодні повністю виправдав італійський апеляційний суд Мілану, після трьох із половиною років незаконного утримання під вартою», — написав чиновник.

 

Міністр внутрішніх справ Аресен Аваков повідомив Національне агенство з питань запобігання корупції, що 5 листопада 2020...

Posted by Антон Геращенко on Thursday, November 5, 2020

Геращенко пояснив, чартерний літак використали через погіршення епідемічного стану у Ломбардії. Регулярні авіаційні рейси між Україною та Італією могли закрити. Тому Аваков оплатив рейс за власні кошти.

Наразі подати повідомлення про суттєві зміни у майновому стані не можна, розповіли в НАЗК у коментарі «Українській правді».  

Конституційний Суд звільнив топ-посадовців від зобов’язання повідомляти про суттєві зміни у майновому стані. КСУ визнав неконституційними частини другу та третю статті 52 закону «Про запобігання корупції».

Довідка

30 червня 2017 року в Італії затримали нацгвардійця Віталія Марківа. Його підозрювали у причетності до загибелі італійського фоторепортера Андреа Рокеллі та його російського перекладача Андрія Миронова у Слов'янську у травні 2014 року.

3 листопада Міланський апеляційний суд виправдав українського нацгвардійця. 4 листопада в Україні приземлився борт разом із Віталієм Марківим. Нацгвардієць вийшов з літака з українським прапором, привітався і поспішив на зустріч із Зеленським.

Передісторія 

 

Chas News повідомляв, що 27 жовтня Конституційний Суд України визнав неконституційною кримінальну відповідальність за недостовірне декларування. На це у ЄС заявили, що через рішення КСУ Європейський Союз може призупинити безвіз для України. 

29 жовтня посли G7 засудили рішення КСУ щодо скасування антикорупційних реформ. Дипломати зазначили, що «Україна не повинна повертатися в минуле».

Президент України Володимир Зеленський запевнив, що система електронного декларування працюватиме. За його словами, незабаром до Верховної Ради подадуть відповідні законопроєкти.

30 жовтня Зеленський вніс до Верховної Ради відповідний законопроєкт, яким пропонує припинити повноваження суддів Конституційного Суду, визнати його рішення про декларування «нікчемним» і без правових наслідків та скасувати відповідні зміни до ЗУ «Про запобігання корупції».

Водночас очільник НАЗК Олександр Новіков заявив, що КСУ планує скасувати Вищий антикорупційний суд, закон про мову і земельну реформу, тому його необхідно реформувати.

На екстреному засіданні Кабмін зобов'язав НАЗК відновити доступ до електронних декларацій.

Водночас слідчий Державного бюро розслідувань викликав голову Конституційного Суду України Олександра Тупицького на допит 2 листопада.

Раніше ми писали, що у очільника КСУ знайшли незадекларований маєток під Києвом.

«Хто ця людина?» — «Арсен Аваков»‎ — Володимир Курпіта про те, чому не буде нового локдауну