Франція призначить посланника для пояснення ідей Макрона мусульманським державам
Getty images

Франція розглядає можливість призначення спеціального посланника, який би пояснив думки Еммануеля Макрона щодо секуляризму та свободи вираження поглядів. Так держава намагається приборкати антифранцузьку реакцію, що наростає в деяких мусульманських країнах, заявили чиновники.

Зростання антифранцузьких настроїв також може поглибити і без того усталений конфлікт між Макроном та Туреччиною через питання Лівії та розвідку Ердоганом нафти у східному Середземномор'ї, повідомляє The Guardian.

Макрон вже дав одне тривале інтерв'ю арабському мовнику «Аль-Джазіра», намагаючись виправдати свій підхід. Але дотепер політик отримав повну підтримку своєї позиції лише від міністра закордонних справ Об'єднаних Арабських Еміратів Анвара Гаргаша.

Обкладинка нового номеру Charlie Hebdo

Також Макрон розмовляв по телефону з палестинським лідером Махмудом Аббасом. Французький політик заспокоїв колегу, що він розрізняє тероризм і екстремізм, з одного боку, та іслам і ісламське мислення, з іншого.

Багато арабських лідерів засудили вбивство вчителя французької мови Самуеля Паті 16 жовтня, подальші вбивства в Ніцці та останні вбивства у ніч на понеділок у Відні. Проте ступінь явної та неявної критики позиції Макрона щодо свободи слова вразив французьких чиновників.

Влада занепокоєна тим, що деякі основні інформаційні агентства Туреччини та Катару публікують твердження, що права мусульман у Франції були придушені.

Макрон був змальований в іранській пресі як диявол, його опудала спалили в Бангладеш, коли 50 000 протестуючих вийшли на вулиці. Заклик бойкотувати французьку продукцію, який заохочує президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган, також пролунав, хоч і з незначним ефектом.

Міністерство закордонних справ Саудівської Аравії заявило, що «відкидає будь-які спроби пов'язати іслам з тероризмом і засуджує образливі карикатури на пророка». Уряд країни також закликав, щоб «інтелектуальна та культурна свобода була маяком поваги, толерантності та миру, що відкидає практики та дії, що породжують ненависть, насильство та екстремізм і суперечать цінностям співіснування».

Колишній прем'єр-міністр Малайзії Махатір Мохамад написав у Twitter, що «мусульмани мають право злитися і вбивати мільйони французів за масові вбивства в минулому. Але в основному мусульмани не застосовували закон «око за око». Мусульмани цього не роблять. І французи не мають робити. Натомість французи повинні навчити свій народ поважати чужі почуття». За його словами, ставлення французького президента було «дуже примітивним».

Гаргаш, союзник французів і супротивник Туреччини в Лівії, сказав в інтерв'ю Die Welt: «[Мусульмани] повинні уважно слухати те, що сказав Макрон у своїй промові. Він не хоче заганяти в гетто мусульман на заході, і він цілком правий». Політик додав: «Як мусульманин, я почуваюся ображеним певними карикатурами. Але як людина думаюча, я бачу політику, яка проводиться навколо цієї теми. Своїми нападами на Францію Ердоган маніпулює релігійною проблемою в політичних цілях».

Гаргаш сказав, що Ердоган використав цю суперечку для політичного відновлення. «Як тільки Ердоган бачить лазівку або слабкість, він використовує це для посилення свого впливу. Лише коли йому показують червону лінію, він готовий до переговорів», — сказав він. І додав: «Ердоган хоче стати лідером сунітського ісламу. Тому він робить саме так. Але насправді це політичний проект, а не теологічний».

За словами Гаргаша, справжньою метою турецького президента було розширення впливу своєї країни на мусульманський світ, який вже поширюється від Затоки до західного Середземномор'я.

«Ердоган хоче використати цю ситуацію та відновити Османську імперію. Як і Іран, він проводить імперіалістичну політику, і це є однією з головних небезпек у регіоні», — сказав він.

«Макрон — один з небагатьох європейських політиків, який відкрито виступає проти регіональної експансії Туреччини. Європа потребує єдиної позиції щодо Туреччини», каже Гаргаш.

Макрон підкреслив, що карикатури Charlie Hebdo не були офіційними публікаціями. Він сказав: «Я розумію і поважаю те, що ми можемо бути шоковані цими карикатурами, але я ніколи не прийму, що ми можемо виправдати фізичне насильство у відповідь на них. Я завжди буду захищати у своїй країні свободу говорити, писати, думати, малювати».

Історія конфлікту

Інтерв’ю Макрона — реакція на напади ісламістів в низці французських міст та заяв турецького президента Реджепа Тайіпа Ердогана про ісламофобію в Європі.

16 жовтня терорист-ісламіст убив вчителя Самуеля Паті, який викладав в коледжі історію і географію. У рамках дискусії на тему свободи вираження поглядів Паті показав вихованцям дві карикатури на пророка Мухаммеда. Раніше їх опубліковало видання Charlie Hebdo.

Серія атак на французьких громадян сталася в Ніцці, Ліоні, Авіньйоні та Парижі 29 і 30 жовтня. 31 жовтня стався ще один напад в Ліоні — був поранений православний священник. 

У Ніцці 21-річний тунісець вбив трьох людей поблизу собора Нотр Дам. Приводом для атак могли стати заяви Макрона про боротьбу з радикальним політичним ісламізмом в країні після вбивства вчителя Самюеля Паті.

Додаткові 4000 солдатів були розгорнуті по всій країні в рамках операції «Сентінель», сказав Макрон, довівши загальну кількість мобілізованих військ до 7000.

Ердоган закликав турків відмовитися від французьких товарів і порадив Макрону перевірити психіку.

Після цього Charlie Hebdo випустив карикатуру на Ердогана.

Раніше ми писали, що у Парижі біля колишнього офісу сатиричного видання Charlie Hebdo поранили чотирьох людей.

Chas News повідомляв, що Держдеп США попереджає країни Європи про небезпеку терактів. 

 

Поліція розслідує, чи був нападник у Відні частиною ширшої мережі