Макрон заявив, що розуміє почуття мусульман через карикатури на пророка Мухаммеда
Kafkadesk

Президент Франції Емманюель Макрон заявив, що розуміє почуття мусульман через карикатури на пророка Мухаммеда, але підкреслив, що їх випускають незалежні засоби масової інформації, а не уряд. Про це президент заявив в інтерв'ю телеканалу Al Jazeera.

«Я розумію такі почуття і я поважаю їх. Але ви повинні розуміти, в чому полягає моя роль. Вона має забезпечувати дві речі: правопорядок і захист прав», — наводить британське видання The Guardian слова президента. Він додав, що завжди захищатиме права на те, щоб «говорити, писати, думати, малювати» в своїй країні.

Макрон припустив, що критика відносно нього викликана спотвореннями його слів. «Я думаю, що та реакція, яка послідувала, була результатом брехні і спотворень моїх слів, тому що люди зрозуміли це так, що я підтримував ці малюнки», — сказав він. Президент підкреслив, що карикатури на пророка Мухаммеда — не «урядовий проект», а результат діяльності вільних і незалежних ЗМІ, які не входять до складу уряду.

«Сьогодні у світі є люди, які спотворюють іслам, і в ім'я цієї релігії, на захист якої вони претендують, вони вбивають. Сьогодні відбувається насильство, яке практикують деякі екстремістські рухи та окремі особи в ім'я ісламу. Звичайно, це проблема для ісламу, оскільки мусульмани — перші жертви» — пояснив Макрон. Він додав, що більше 80 % жертв тероризму — це мусульмани.

Критика Туреччини

Інтерв’ю містить й критичну щодо Туреччини частину. Макрон звинуватив Туреччину в тому, що вона зайняла «войовничу» позицію щодо своїх союзників по НАТО. Політик заявив, що напруженість може пом'якшитись, якщо його турецький колега Реджеп Таїп Ердоган виявить повагу і не буде говорити неправду.

Макрон сказав, що Франція бажає, щоб пристрасті довкола карикатур на Мухаммеда «заспокоїлися», але для цього важливо, щоб «президент Туреччини поважав Францію, поважав Європейський Союз, поважав його цінності, не говорив брехні і не висловлював образ».

Він зазначив, що Франція висловила співчуття Туреччині після смертельного землетрусу в Егейському морі, а також запропонувала направити допомогу на місце події.

Макрон засудив поведінку Туреччини в Сирії, Лівії та Середземномор'ї. Він охарактеризував втручання Туреччини до Сирії як несподіванку та агресію для союзників по НАТО, і сказав, що Анкара не дотримувалась ембарго на озброєння в Лівії, демонструючи «глибоко агресивне» ставлення до Східного Середземномор'я.

«Я зазначаю, що Туреччина має імперські нахили в регіоні, і я думаю, що ці імперські нахили не є добрим для стабільності регіону, ось і все», — сказав Макрон.

Передісторія франко-турецької суперечки

Між Францією та Туреччиною тривають тижні напруженості, які досягли піку минулих вихідних, коли Ердоган поставив під сумнів психічне здоров’я Макрона.

Франція у відповідь зробила надзвичайний крок, відкликавши свого посла в Анкарі для консультацій. У суботу міністр закордонних справ Жан-Ів Ле Дріан заявив, що Франція відправить свого посла назад до Анкари після тижневої відсутності.

Ле Дріан заявив мовнику RTL, що Туреччина зробила «свідомий вибір інструменталізувати» відсікання голови французького вчителя, звинувативши Анкару в проведенні «ненависної та наклепницької кампанії проти нас».

Однак міністр заявив, що засудження Туреччиною нападу терориста біля церкви в Ніцці цього тижня було «чітким і однозначним, але це не виключає пояснень з боку Анкари».

«Ми попросили нашого посла повернутися завтра в Анкару, щоб виконати запит щодо роз'яснень та пояснень до влади Туреччини», — додав він.

Макрон викликав протести в мусульманському світі після смерті Паті, заявивши, що Франція ніколи не відмовиться від своїх законів, що дозволяють блюзнірські карикатури.

Але, мабуть, намагаючись звернутися до мусульман, Макрон намагався надати м'якшого тону своєму довгому інтерв'ю катарському каналу.

«Я розумію, що люди можуть бути шоковані карикатурами, але я ніколи не прийму, що насильство може бути виправданим», — сказав він.

Макрон також засудив заклики до бойкоту французьких товарів як «негідні» та «неприйнятні». Між тим їх підтримали, зокрема, Ердоган і деякі роздрібні продавці в мусульманських країнах.

За словами Макрона, кампанію почали деякі приватні групи, «які покладалися на брехню — іноді від інших лідерів» щодо карикатур.

Ще до нападу на Паті Макрон пообіцяв жорстку нову кампанію проти ісламістського радикалізму у Франції, який забрала життя сотень людей з 2015 року.

Ліон — постріл у священика в церкві

У Франції грецький православний священик в суботу отримав травми, що загрожують його життю, повіломляє The Gurdian.

Поліція заарештувала підозрюваного після того, як у французькому місті Ліон невідомий пострілом серйозно поранив грецького православного священика, повідомляють місцеві ЗМІ.

Зловмисник двічі вистрелив та важко поранив у живіт священика, ім’я якого, за даними французьких ЗМІ, Ніколаос Какавелакіс. Ченець якраз закривав церкву в сьомому окрузі міста, заявила поліція.

Прокуратура Ліона заявила, що відкрила розслідування за замах на вбивство та підтримує тісні зв’язки з національним прокурором з питань тероризму. Досі стрілянина не оголошена терактом.

Історія конфлікту

Інтерв’ю Макрона — реакція на напади ісламістів в низці французських міст та заяв турецького президента Реджепа Тайіпа Ердогана про ісламофобію в Європі.

16 жовтня терорист-ісламіст убив вчителя Самуеля Паті, який викладав в коледжі історію і географію. У рамках дискусії на тему свободи вираження поглядів Паті показав вихованцям дві карикатури на пророка Мухаммеда. Раніше їх опубліковало видання Charlie Hebdo.

Серія атак на французьких громадян сталася в Ніцці, Ліоні, Авіньйоні та Парижі 29 і 30 жовтня. 31 жовтня стався ще один напад в Ліоні — був поранений православний священник. 

У Ніцці 21-річний тунісець вбив трьох людей поблизу собора Нотр Дам. В інших містах жертв і постраждалих вдалося уникнути. Нападник з Ніцци, Брагім Ауісауї з Тунісу, був поранений поліцією і перебуває у важкому стані в лікарні. Поліція все ще намагається встановити, як і коли він прибув до міста незабаром після відмови у дозволі залишитися в Італії 9 жовтня.

Приводом для атак могли стати заяви Макрона про боротьбу з радикальним політичним ісламізмом в країні після вбивства вчителя Самюеля Паті.

Пізніше у Франції оголосили максимальний рівень терористичної загрози.

Президент Еммануель Макрон заявив у четвер, що попередження про загрозу безпеці країни піднято на найвищий рівень. Додаткові 4000 солдатів були розгорнуті по всій країні в рамках операції «Сентінель», сказав Макрон, довівши загальну кількість мобілізованих військ до 7000.

Заходи безпеки також була посилена в церквах та інших релігійних місцях до Дня всіх святих, у неділю.

У жовтні Ердоган заявив, що Європа наближає свій кінець через ісламофобію. Він звинуватив європейські країни в «фашистській ментальності» і лицемірстві, згадавши карикатури на пророка Мухаммеда у французькому журналі Charlie Hebdo.

Потім президент закликав турків відмовитися від французьких товарів і порадив Макрону перевірити психіку.

Після цього Charlie Hebdo випустив карикатуру на Ердогана. Малюнок з підписом «Ердоган у приватному житті дуже грайливий» зображує турецького лідера, що сидить в кріслі напівроздягненим з відкритою банкою пива і задирає одяг жінки в хіджабі.

Раніше ми писали, що у Парижі біля колишнього офісу сатиричного видання Charlie Hebdo поранили чотирьох людей.

Chas News повідомляв, що Держдеп США попереджає країни Європи про небезпеку терактів. 

 

Charlie Hebdo знову надрукувала карикатуру на пророка Мухаммеда