Криза довкола Конституційного Суду. Посли G7 закликали голову Верховної Ради України до дій

Посли країн «Великої сімки» (G7) закликали голову Верховної Ради України Дмитра Разумкова до швидких дій задля врегулювання кризи, яку викликало рішенням Конституційного суду України. Про це оголосили у повідомленні в Twitter-акаунті головування США у «Групі підтримки» послів G7 в Україні.

Як зазначено у повідомленні, під час зустрічі з головою Верховної Ради Дмитром Разумковим посли країн G7 привітали зусилля прореформаторських сил, які об'єдналися для врегулювання ситуації, пов'язаної з Конституційним судом.

«Для врегулювання кризи потрібні швидкі дії, потім слід докласти спільних зусиль для подальшого зміцнення українських антикорупційних інституцій та створення судової системи, яка завоює довіру народу України», — наголосили посли.

ПАРЄ висловлює глибоке занепокоєння рішенням КСУ щодо антикорупційних законів

Співдоповідач Парламентської Асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) з питань моніторингу України Альфред Хеєр (Швейцарія) висловив 4 листопада серйозне занепокоєння наслідками нещодавнього рішення КСУ щодо корупційного законодавства. Він повідомив, що воно може мати далекосяжні згубні наслідки для антикорупційних структур у країні та їх здатності боротися з корупцією, в тому числі серед судової влади.

«Я закликаю владу вжити всіх необхідних заходів для відновлення ефективного функціонування системи електронного декларування та уточнення правового статусу Національного антикорупційного бюро України», — сказав Хеєр. Також він закликав владу утримуватися від будь-яких дій, які мали б тривалий згубний вплив на верховенство права та незалежність судової влади в Україні. Він наголосив, що поділяє занепокоєння, висловлене президентами GRECO та Венеціанською комісією з приводу конституційної кризи.

ПАРЄ — один з двох головних статутних органів Ради Європи; консультативний орган, що складається з представників парламентів усіх держав-членів. ПАРЄ є найстарішим в Європі органом міжпарламентської співпраці.

GRECO — орган Ради Європи з антикорупційного моніторингу. Утворений 1 травня 1999 року як об'єднання 17 держав — членів Ради Європи. Нині об'єднує 49 держав-учасниць. Починаючи зі серпня 2010 р. всі члени РЄ є також членами GRECO. Головна мета — допомога країнам-учасницям у боротьбі з корупцією.

Передісторія

Chas News повідомляв, що 27 жовтня КСУ визнав неконституційною кримінальну відповідальність за недостовірне декларування. На це у ЄС заявили, що через рішення КСУ Європейський Союз може призупинити безвіз для України. 

29 жовтня посли G7 засудили рішення КСУ щодо скасування антикорупційних реформ. Дипломати зазначили, що «Україна не повинна повертатися в минуле».

Президент України Володимир Зеленський запевнив, що система електронного декларування працюватиме. За його словами, незабаром до Верховної Ради подадуть відповідні законопроєкти.

30 жовтня Зеленський вніс до Верховної Ради відповідний законопроєкт, яким пропонує припинити повноваження суддів Конституційного Суду, визнати його рішення про декларування «нікчемним» і без правових наслідків та скасувати відповідні зміни до ЗУ «Про запобігання корупції».

Водночас очільник НАЗК Олександр Новіков заявив, що КСУ планує скасувати Вищий антикорупційний суд, закон про мову і земельну реформу, тому його необхідно реформувати.

На екстреному засіданні Кабмін зобов'язав НАЗК відновити доступ до електронних декларацій.

Водночас слідчий Державного бюро розслідувань викликав голову Конституційного Суду України Олександра Тупицького на допит 2 листопада.

Раніше ми писали, що у очільника КСУ знайшли незадекларований маєток під Києвом. 

 

Конституційний капець: як через мову, землю та банки Україна може втратити державність