Разумков підписав закон про відновлення кримінальної відповідальності за неправдиве декларування
УНІАН

Спікер Верховної Ради України Дмитро Разумков підписав закон про зміни, зокрема, до Кримінального кодексу України, які відновлюють кримінальну відповідальність за декларування недостовірної інформації та встановлюють відповідальність за умисне неподання декларації суб’єктом декларування.

Про це повідомила пресслужба парламенту.

Вона зазначила, що документ передали на підпис президенту Володимиру Зеленському.

Законопроєкт 4460-д Верховна Рада ухвалила 4 грудня. Його повна назва — «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо встановлення відповідальності за декларування недостовірної інформації та неподання суб'єктом декларування декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування».

Перед цим законопроєкт розкритикувало Національне агентство з протидії корупції. Представники відомства звернули увагу, що документ не передбачає позбавлення волі за умисне недостовірне декларування чи неподання декларації.

При цьому обмеження волі (замість штрафу) передбачене за подання недостовірних даних на 8,4 млн грн чи більше. У НАЗК наголосили, що за недостовірне декларування на понад 1 млн грн повинно бути передбачене ув’язнення.

Передісторія

Chas News повідомляв, що 27 жовтня КСУ визнав неконституційною кримінальну відповідальність за недостовірне декларування. На це у ЄС заявили, що через рішення КСУ Європейський Союз може призупинити безвіз для України. 

29 жовтня посли G7 засудили рішення КСУ щодо скасування антикорупційних реформ. Дипломати зазначили, що «Україна не повинна повертатися в минуле».

Президент України Володимир Зеленський запевнив, що система електронного декларування працюватиме. За його словами, незабаром до Верховної Ради подадуть відповідні законопроєкти.

30 жовтня Зеленський вніс до Верховної Ради відповідний законопроєкт, яким пропонує припинити повноваження суддів Конституційного Суду, визнати його рішення про декларування «нікчемним» і без правових наслідків та скасувати відповідні зміни до ЗУ «Про запобігання корупції».

Водночас очільник НАЗК Олександр Новіков заявив, що КСУ планує скасувати Вищий антикорупційний суд, закон про мову і земельну реформу, тому його необхідно реформувати.

На екстреному засіданні Кабмін зобов'язав НАЗК відновити доступ до електронних декларацій.

Як ми писали раніше, Венеційська комісія проведе експертизу ситуації в Конституційному Суді.

Конституційний капець: як через мову, землю та банки Україна може втратити державність