Суддя Конституційного Суду звернувся до українців та показав проєкт рішення стосовно земреформи
УНІАН

2 листопада Конституційний Суд у закритому режимі розглянув депутатське подання про роз'яснення статей 13 та 14 Конституції України, які стосуються землі.

Суддя Конституційного Суду Сергій Сас показав проєкт рішення щодо тлумачення земельних статей Конституції.

Про це повідомляє ZN.UA.

Сас каже, що офіційне тлумачення зазначених положень Конституції забезпечить повернення земельної реформи у конституційне русло і не дозволить позбавити українців «національного багатства, створення великих землевласників і латифундій, а також не допустить позбавлення права власності громадян України на землю».

У проєкті рішення суду йдеться, що у статтях 13 та 14 Конституції положення виражають суверенну волю українського народу на створення України як суверенної держави, у якій земля була визнана об’єктом права власності й основним національним багатством українського народу.

«Як суб’єкт права власності на землю Український народ здійснює розпорядження землею безпосередньо через всеукраїнський референдум відповідно до статті 73 Конституції України щодо зміни території України. Інших випадків безпосереднього здійснення Українським народом права власності на землю через всеукраїнський референдум у Конституції України не закріплено», — йдеться у проєкті рішення.

В КСУ вважають, що держава і територіальні громади не можуть виступати суб’єктами права власності на «земну поверхню суші з верхнім родючим шаром ґрунту».

Передісторія

Chas News повідомляв, що 27 жовтня Конституційний Суд України визнав неконституційною кримінальну відповідальність за недостовірне декларування. На це у ЄС заявили, що через рішення КСУ Європейський Союз може призупинити безвіз для України. 

29 жовтня посли G7 засудили рішення КСУ щодо скасування антикорупційних реформ. Дипломати зазначили, що «Україна не повинна повертатися в минуле».

Президент України Володимир Зеленський запевнив, що система електронного декларування працюватиме. За його словами, незабаром до Верховної Ради подадуть відповідні законопроєкти.

30 жовтня Зеленський вніс до Верховної Ради відповідний законопроєкт, яким пропонує припинити повноваження суддів Конституційного Суду, визнати його рішення про декларування «нікчемним» і без правових наслідків та скасувати відповідні зміни до ЗУ «Про запобігання корупції».

Водночас очільник НАЗК Олександр Новіков заявив, що КСУ планує скасувати Вищий антикорупційний суд, закон про мову і земельну реформу, тому його необхідно реформувати.

На екстреному засіданні Кабмін зобов'язав НАЗК відновити доступ до електронних декларацій.

Водночас слідчий Державного бюро розслідувань викликав голову Конституційного Суду України Олександра Тупицького на допит 2 листопада.

Раніше ми писали, що у очільника КСУ знайшли незадекларований маєток під Києвом.

Ексголова Офісу президента каже, що оточення Зеленського знало про підготовку рішення КСУ