У справі про отруєння Навального сліди «Новачка» знайшли не лише на пляшці з водою, а й на «інших предметах»
Getty Images

Сліди хімічної отрути «Новачок», якою отруїли російського опозиціонера Олексія Навального, виявили не лише на пляшці з водою, а й на інших речах.

Про це повідомив уряд ФРН у відповідь на запит депутатів партії «Альтернатива для Німеччини».

У відповіді на запит не вказується, де саме ще була знайдена речовина, лише підтверджується те, що вона була наявна не лише на пляшці із водою, про що повідомлялось раніше.

Загалом представники правої партії поставили більше 70 запитань, багато із яких мають подвійний характер. Зокрема їх цікавило, хто саме сплатив перевезення Навального до Німеччини, хоча про це повідомлялось раніше, чи відомо походження коштів у фонду, який організував літак для опозиціонера, санкції проти Росії та інше.

Відповідь датована 19 листопада, проте преса звернула на неї увагу тільки в середу, 25 листопада, уточнює DW.

Німецька влада, відповідаючи на відповідне запитання, заявила, що твердження про те, що сліди «Новачка» знаходилися тільки на пляшці води, але не в організмі Навального, не відповідає дійсності. І визнали існування «інших предметів», на яких були виявлені сліди отрути, крім пляшки з водою. У той же час виявлені сліди «Новачка», за даними німецької влади, не дозволяють визначити, в якому агрегатному стані знаходився отрута до потрапляння в тіло політика.

Німецька влада також повідомила, що не планує проводити власне розслідування отруєння Навального, оскільки це, імовірно, злочин, скоєний на території Росії і його жертвою став російський громадянин. Її розслідування лежить в компетенції російських правоохоронних органів.

Передісторія

Навального, який намагається викривати представників російської влади та не раз перебував під арештом, отруїли в РФ препаратом «Новачок». 20 серпня він знепритомнів у літаку  20 серпня під час перельоту з Томська в Москву.

Літак екстрено посадили в Омську, де опозиціонера госпіталізували. Він перебував у комі. Омські лікарі провели низку аналізів і прийшли до висновку, що подія не є отруєнням. 22 серпня Навального перевезли на лікування до Німеччини. Після його ввели в штучну кому.

2 вересня офіційний представник уряду Німеччини заявив, що в організмі Навального знайшли сліди отрути з групи «Новачок».

7 вересня опозиціонера вивели з коми.

23 вересня Навального виписали з зі стаціонару берлінської клініки Charité.

Німецькі фахівці вважають, що Навального отруїли «поліпшеною» версією хімічної речовини групи «Новачок» — і він мав померти ще в літаку. На їхнє переконання, операцію з використанням такої новітньої отрути могла провести тільки російська спецслужба.

Лабораторії у Франції і Швеції підтвердили отруєння Навального нервовим агентом із групи «Новачок». Експерти в Німеччині, а потім і інших країнах також дійшли висновку, що Навальний був отруєний цією речовиною.

Країни ЄС закликали Москву провести розслідування того, що сталося. Вони також запровадили санкції проти російських чиновників, які, на їхню думку, могли бути причетні до замаху на Навального.

Навальний переконаний, що його отруїли спецслужби за вказівкою Кремля.

Російська влада відкидає причетність до отруєння. Речник Кремля Дмитро Пєсков і російські лікарі запевняють, що в Росії в організмі опозиціонера отрут виявлено не було. Москва заявляла про готовність співпрацювати з Німеччиною для з’ясування обставин того, що сталося. Кремль також звинуватив в упередженості Організацію із заборони хімічної зброї.

Ми пояснювали раніше, що таке «Новачок» і чому ФСБ труїть всіх саме ним.

Палата представників Конгресу США рекомендує уряду ввести санкції проти РФ за отруєння Навального