В Європарламенті засудили ідею Зеленського перезапустити Конституційний Суд України
European Parliament

Депутати Європейського парламенту, що займаються в інституції питаннями України, виступили проти ініціативи Володимира Зеленського розпустити нинішній склад Конституційного Суду України.

Про це заявили постійний доповідач Європарламенту по Україні Міхаель Галер і заступник голови делегації Європарламенту по асоціації з Україною Віола фон Крамон в інтерв'ю DW.

«Не можна просто взяти і ліквідувати Конституційний суд (...) Не можна вилікувати антиконституційні ухвали Конституційного суду антиконституційними заходами Верховної Ради», — зазначив Галер.

У свою чергу заступник глави делегації Європарламенту по асоціації з Україною Віола фон Крамон назвала відповідний законопроект українського президента «дуже сумнівною справою» і послалася на лист глав Венеціанської комісії та Групи держав проти корупції (GRECO), які «наполегливо закликали не відповідати порушенням права на порушення права».

Однак обидва парламентарія згодні, що КСУ потребує оновлення, але тільки законним шляхом і навели як приклад відбір суддів Вищого антикорупційного суду України, до якого залучили і міжнародних експертів.

Для пошуку варіантів подолання конституційної кризи Україна має намір залучити міжнародних партнерів.

Передісторія

47 нардепів направили до КСУ подання щодо «справу про недостовірне декларування», яке стало приводом для скандального рішення КСУ. Народний депутат від фракції «Слуга народу» Олександр Качура повідомив, що рішення суддів КСУ є спецоперацією політичних сил з метою дестабілізувати ситуацію в країні.

Chas News повідомляв, що 27 жовтня КСУ визнав неконституційною кримінальну відповідальність за недостовірне декларування. На це у ЄС заявили, що через рішення КСУ Європейський Союз може призупинити безвіз для України. 

29 жовтня посли G7 засудили рішення КСУ щодо скасування антикорупційних реформ. Дипломати зазначили, що «Україна не повинна повертатися в минуле».

Президент України Володимир Зеленський запевнив, що система електронного декларування працюватиме. За його словами, незабаром до Верховної Ради подадуть відповідні законопроєкти. Раніше, як повідомляє видання «Хвиля», Європарламент підтримав ініціативу президента Володимира Зеленського про створення проекту закону про припинення повноважень суддів КСУ після їх рішення про скасування електронного декларування.

30 жовтня Зеленський вніс до Верховної Ради відповідний законопроєкт, яким пропонує припинити повноваження суддів Конституційного Суду, визнати його рішення про декларування «нікчемним» і без правових наслідків та скасувати відповідні зміни до ЗУ «Про запобігання корупції».

Водночас очільник НАЗК Олександр Новіков заявив, що КСУ планує скасувати Вищий антикорупційний суд, закон про мову і земельну реформу, тому його необхідно реформувати.

На екстреному засіданні Кабмін зобов'язав НАЗК відновити доступ до електронних декларацій.

Водночас слідчий Державного бюро розслідувань викликав голову Конституційного Суду України Олександра Тупицького на допит 2 листопада.

Раніше ми писали, що у очільника КСУ знайшли незадекларований маєток під Києвом. 

 

Криза довкола Конституційного Суду. Посли G7 закликали голову Верховної Ради України до дій