Мало надії на літні Олімпійські ігри. Японія розширює надзвичайний стан
Getty Images

Уряд Японії заявив у середу, що розширить надзвичайний стан, який він оголосив для району Токіо минулого тижня, на ще сім префектур. Сподівання громадськості на літні Олімпійські ігри згасають одночасно із поширенням COVID-19.

Цей крок відбувся після того, як губернатори Осаки, Кіото та інших постраждалих префектур попросили уряд оголосити надзвичайну ситуацію. Це дає місцевій владі юридичну основу для встановлення обмежень на бізнес і переміщення жителів, повідомляє Reuters.

Прем'єр-міністр Йошіхіде Суга з обережністю ставився до вжиття заходів, що заважали б економічній діяльності. Одночасно він активно боровся з викликами Олімпіаді в Токіо цього року.

Ігри призначені на 23 липня — 8 серпня.

У середу кількість випадків коронавірусу в Японії перевищила 300 000, а кількість загиблих сягнула 4 187, повідомив громадський мовник NHK.

Оскільки інфекція поширюється рекордно під час третьої хвилі в Японії, опитування громадської думки показали, що громадськість все більше виступає проти проведення літніх Ігор цього року. Також зростає розчарування щодо дій Суги.

В опитуванні NHK на вихідних лише 16% респондентів сказали, що Ігри слід провести. Це на 11% менше, ніж у попередньому опитуванні минулого місяця. Загалом 77% опитаних вважають, що захід слід скасувати або відкласти.

Навіть Такеші Ніінамі, гендиректор групи виробників Suntory Holdings Suntory Beverage & Food Limited — це група японських багатонаціональних виробників пивоваріння та вигонки. і економічний радник Суги, заявив Reuters, що не впевнений, чи можна проводити Олімпіаду згідно плану. Рішення, ймовірно, уряд прийме до кінця березня.

Очікується, що Суга оголосить про розширений надзвичайний стан, який охопить префектури Осака, Кіото, Хого, Фукуока, Айті, Гіфу та Точігі з четверга.

«Якщо ми не зупинимо інфекцію у великих містах, ми не зможемо зупинити поширення на національному рівні», — заявила міністр охорони здоров'я Норіхіса Тамура на зустрічі з консультативною комісією, яка затвердила план у середу.

Надзвичайна ситуація, яка охоплює 55% 126-мільйонного населення Японії, триватиме до 7 лютого. Обмеження набагато вужчі, ніж під час першого карантину навесні 2020 року. Нині уряд зосереджений на боротьбі з інфікуванням у барах та ресторанах і закликає людей якомога більше лишатися вдома.

Уряд також відновить заборону на в'їзд для ділових поїздок з 11 країн та регіонів під час надзвичайного стану, повідомляє щоденник бізнесу Nikkei.

Сугу критикує громадськість за його, на думку багатьох спостерігачів, повільну та заплутану реакцією на пандемію. Це різке падіння рейтингу після потужної підтримки, яку він користувався на початку свого перебування на посаді. Тоді його розглядали як «людину з народу», яка може просувати реформи.

Серед найбільш суперечливих кроків політика є підтримка місцевого туризму через заохочення мільйонів японців до внутрішніх подорожей. Цю схему призупинили наприкінці 2020 року.

Політолог Ацуо Іто заявив, що бачить дві основні проблеми у реакції Суги на пандемію: що вона поступова й повільна і що він погано комунікує.

Рівень довіри до Суги з моменту його вступу на посаду у вересні впав  у опитуваннях NHK на 40%, до 41%.

Опитування також показало, що 88% вважають, що дата 7 лютого — занадто рання для скасування надзвичайного стану. Цю думку поділяють багато експертів.

«Навряд чи випадків (COVID-19) стане менше вже через місяць. Японію називають історією успіху, є дискусії про так званий фактор X — те, що робить японців стійкішими до вірусу. Але це цілковита вигадка», — сказав Йосіхіто Нікі, інфекціоніст, професор Університетської лікарні Шови.

Олімпійські ігри в Токіо, які перенесли з 2020 року на 2021-й через пандемію коронавірусу, відбудуться наступного літа «з ковідом чи без нього». Про це кажуть в Міжнародному олімпійському комітеті (МОК).

Витрати на токійську Олімпіаду і Паралімпійські ігри зросли майже на $2 млрд.

Усіх 11 тис. атлетів, що приїдуть до Японії, хочуть встигнути вакцинувати від СОVID-19.

Тестові змагання організатори планують із березня, очікується карантин для учасників.

Японія тим часом виходить із рецесії з масштабним зростанням економіки, яке назвали «бум через Zoom».

«Про перенесення Олімпіади я, як і всі, дізналась з новин в інтернеті»