Секретар РНБО закликав очільника КСУ піти у відставку та готуватись до суду
УНІАН

Секретар Ради національної безпеки й оборони Олексій Данілов закликав очільника Конституційного Суду України Олександра Тупицького піти у відставку та готуватися відповідати в суді.

Про це держслужбовець написав у Facebook

«Подібні дії (рішення КСУ — Прим. ред.) мають усі ознаки кримінального злочину, за який передбачено відповідне покарання. Тому раджу панові Тупицькому не засмічувати інформаційний простір істеричними заявами, а разом з адвокатом думати над лінією захисту в суді», — зазначив секретар РНБО.

 

Останні заяви Голови Конституційного Суду пана Тупицького дивують неадекватністю оцінок ситуації та перебільшенням...

Posted by Олексій Данілов on Tuesday, November 3, 2020

Данілов підкреслив, що при ухваленні рішення Конституційний Суд зазіхнув на норми Конституції України. Водночас чиновник підтримав ініціативу президента України Володимира Зеленського оновити склад КСУ.

Реакція Заходу на рішення КСУ. Венеційська комісія проведе експертизу ситуації в Конституційному Суді

«Припиніть шантажувати країну. Не варто керуватися принципом, що замовлення вітчизняних олігархів та іноземних "спонсорів" має бути відпрацьоване в будь-якому разі. Це шлях до прірви. Ростов не гумовий і власні маєтки через кордон перевезти не вдасться. Збережіть залишки честі й подайте у відставку», — звернувся Данілов до Тупицького.

Передісторія

Chas News повідомляв, що 27 жовтня Конституційний Суд України визнав неконституційною кримінальну відповідальність за недостовірне декларування. На це у ЄС заявили, що через рішення КСУ Європейський Союз може призупинити безвіз для України. 

29 жовтня посли G7 засудили рішення КСУ щодо скасування антикорупційних реформ. Дипломати зазначили, що «Україна не повинна повертатися в минуле».

Президент України Володимир Зеленський запевнив, що система електронного декларування працюватиме. За його словами, незабаром до Верховної Ради подадуть відповідні законопроєкти.

30 жовтня Зеленський вніс до Верховної Ради відповідний законопроєкт, яким пропонує припинити повноваження суддів Конституційного Суду, визнати його рішення про декларування «нікчемним» і без правових наслідків та скасувати відповідні зміни до ЗУ «Про запобігання корупції».

Водночас очільник НАЗК Олександр Новіков заявив, що КСУ планує скасувати Вищий антикорупційний суд, закон про мову і земельну реформу, тому його необхідно реформувати.

На екстреному засіданні Кабмін зобов'язав НАЗК відновити доступ до електронних декларацій.

Водночас слідчий Державного бюро розслідувань викликав голову Конституційного Суду України Олександра Тупицького на допит 2 листопада.

Раніше ми писали, що у очільника КСУ знайшли незадекларований маєток під Києвом.

Ексголова Офісу президента каже, що оточення Зеленського знало про підготовку рішення КСУ