У КСУ розповіли, скільки держава витрачає на його утримання
УНІАН

У Конституційному Суді України назвали некоректною заяву депутата від «Слуги народу» Галини Янченко про те, що утримання одного судді цього органу вартує державі в 21 млн грн на рік.

Державний бюджет на 2020 рік передбачає фінансування КСУ у розмірі 314,5 млн грн, проте не можна просто розділити цю суму на 15 суддів, повідомляє Радіо Свобода із посиланням на лист КСУ.

«Видатки Конституційного Суду України – це не лише винагорода суддів, а й видатки на забезпечення організаційного, аналітичного, юридичного, інформаційного та матеріально-технічного забезпечення, тобто здійснення конституційної юрисдикції в Україні», – зазначено у відповіді на запит.

За 10 місяців 2020 року на виплату зарплати одного судді КСУ України витрачено близько 2,5 млн грн, повідомив суд. Середній розмір винагороди судді КСУ – 254 тисячі гривень на місяць.

Зарплати суддів різняться, а на суму впливають стаж роботи, науковий ступінь, перебування на адміністративній посаді в суді та робота, що передбачає доступ до державної таємниці, пишуть у листі суду. Окрім того, суддя КСУ має право на виплату вихідної допомоги в разі відставки.

Фінансування КСУ за 10 місяців 2020 року коштувало державі 211 млн грн, а за весь 2019 рік – 254 млн грн.

Раніше, 3 листопада, Галина Янченко внесла у Верховну Раду законопроєкт про позбавлення КСУ державного фінансування до оновлення його складу. Вона заявила, що утримання одного судді обходиться бюджету, а саме платникам податків, у 21 млн грн на рік.

Передісторія

Раніше ми аналізували конституційний капець: як через мову, землю та банки Україна може втратити державність.

Chas News повідомляв, що 27 жовтня КСУ визнав неконституційною кримінальну відповідальність за недостовірне декларування. 

На це у ЄС заявили, що через рішення КСУ Європейський Союз може призупинити безвіз для України. 

29 жовтня посли G7 засудили рішення КСУ щодо скасування антикорупційних реформ.

Президент України Володимир Зеленський запевнив, що система електронного декларування працюватиме. За його словами, незабаром до Верховної Ради подадуть відповідні законопроєкти.

30 жовтня Зеленський вніс до Верховної Ради відповідний законопроєкт, яким пропонує припинити повноваження суддів Конституційного Суду, визнати його рішення про декларування «нікчемним» і без правових наслідків та скасувати відповідні зміни до ЗУ «Про запобігання корупції».

Водночас очільник НАЗК Олександр Новіков заявив, що КСУ планує скасувати Вищий антикорупційний суд, закон про мову і земельну реформу, тому його необхідно реформувати.

На екстреному засіданні Кабмін зобов'язав НАЗК відновити доступ до електронних декларацій.

Водночас слідчий Державного бюро розслідувань викликав голову КСУ Олександра Тупицького на допит 2 листопада.

Також у очільника КСУ знайшли незадекларований маєток під Києвом. Журналісти «Схем» виявили  у тещі голови КСУ Лариси Колпаченко маєток із басейном у Василькові.

Chas News повідомляв, що Верховна Рада не змогла призначити двох суддів КСУ на вакантні посади.

Також ми писали раніше, що справу мера Одеси щодо брехні в декларації закрили через рішення КСУ.

«Вали до Ростова!». Активісти встановили шибеницю біля маєтку очільника КСУ (фото, відео)