Офіс генпрокурора просить Зеленського відсторонити главу КСУ Тупицького від посади
Схеми

Глава Конституційного суду Олександр Тупицький не зʼявився на виклик в Офіс генпрокурора для вручення йому підозри. Він заявив, що не може прийти через сімейні обставини.

Про це повідомляє «Бабель» із посиланням на пресслужбу Офісу генпрокурора.

Оскільки суддя не прийшов, відомство надіслало йому листа із підозрою поштою.

Представники ОГП пояснили, що повідомлення про підозру вручається в день її складання. У випадку неможливості вручення — направляється поштою.

Також сьогодні відомство направить президентові Володимиру Зеленському клопотання про відсторонення Тупицького від посади судді КСУ строком на два місяці.

Офіс генпрокурора підозрює Тупицького у підкупі свідка, а також у завідомо неправдивих показаннях свідка, тобто вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ст. 386 і ч. 2 ст. 384 ККУ.

Про виклик Тупицького до прокуратури ми повідомляли 24 грудня. Згодом у КСУ заявили, що голова суду підготував низку клопотань до Офісу генпрокурора.

Згідно з даними з відкритих джерел, йдеться про кримінальне провадження, яке розслідується з квітня 2013 року. Справа стосується незаконної приватизації Зуївського енергомеханічного заводу в місті Зугрес (окупована частина Донецької області) бізнесменом Владиславом Дрегером. Нещодавно розслідувачі програми «Схеми» виявили причетність Тупицького до цієї приватизації.

Передісторія

Очільник КСУ не вперше в центрі скандалу. У нього, наприклад, знайшли незадекларований маєток під Києвом. Тупицький каже, що садиба належить його тещі.

Але найбільше питань викликають рішення суду, який він очолює.

Chas News повідомляв, що 27 жовтня КСУ визнав неконституційною кримінальну відповідальність за недостовірне декларування. На це у ЄС заявили, що через рішення КСУ Європейський Союз може призупинити безвіз для України. 

29 жовтня посли G7 засудили рішення КСУ щодо скасування антикорупційних реформ. 

Зеленський запевнив, що система електронного декларування працюватиме. За його словами, незабаром до Верховної Ради подадуть відповідні законопроєкти.

Водночас очільник НАЗК Олександр Новіков заявив, що КСУ планує скасувати Вищий антикорупційний суд, закон про мову і земельну реформу, тому його необхідно реформувати.

На екстреному засіданні Кабмін зобов'язав НАЗК відновити доступ до електронних декларацій.

Водночас слідчий Державного бюро розслідувань викликав голову Конституційного Суду Україн  Олександра Тупицького на допит 2 листопада.

Проти суддів КСУ відкрили кримінальну справу.

Раніше президент Володимир Зеленський анонсував нову судову реформу.

Також президент уніс до Верховної Ради законопроєкт, яким пропонує звільнити суддів КСУ та набрати нових.

Chas News називав поіменно усіх 15 суддів КСУ, що здійняли восени суспільний резонанс, і заглянув до їхніх біографій.

Суд розбрату. Як боротьба з корупцією стала заручницею азартних ігор та земельної реформи